Middagslaapjes bij baby’s en peuters zijn van essentieel belang!

Middagslaapjes bij baby’s en peuters zijn van essentieel belang!

Wanneer je peuter ’s middags een dutje doet is dit de enige tijd om gedurende de dag te ontspannen of om juist alle huishoudelijke taken te kunnen uitvoeren. Deze heilige één, twee of drie uur zijn de uren waarin je zoveel of zo weinig kan doen als je zelf wilt. Terwijl jouw kindje aan het opladen is voor de avond, is het middagslaapje van essentieel belang. Het heeft een veel grotere impact dan de meeste mensen denken.

Waarom is een dutje zo belangrijk?

Dutjes bij peuters zijn essentieel om te voorkomen dat de kinderen oververmoeid raken en chagrijnig, overprikkeld of snel van streek raken.

Wetenschappers hebben nog een reden gevonden waarom het dutje van jouw peuter zo waardevol is. Het is bekend dat baby’s en peuters veel slaap nodig hebben om de rest van de dag te kunnen functioneren.  Pasgeboren baby’s slapen gesplitst in meerdere dutjes overdag, alleen al tot acht uur per dag. Daarnaast hebben peuters twaalf tot vijftien uur per dag nodig, inclusief de slaap in de nacht.

Wat gebeurt er eigenlijk tijdens de dutjes?

Rebecca Spencer, een hoogopgeleide lerares in cognitieve hersenwetenschap op de universiteit van Massachusetts Amherst legt uit wat nou precies gebeurt tijdens deze slaapjes.

Rebecca: ''Alle nieuwe dingen die een peuter tegenkomt op een dag worden gesorteerd in de cortex. Dit is een groter opslagsysteem voor het lange termijn geheugen dat verschillende gebeurtenissen of nieuwe woorden kan sorteren. Dit gebeurt allemaal tijdens de middagslaapjes.''

Een voorbeeld is: de peuter weet al dat opa en oma getrouwd zijn, maar leert die dag dat opa en oma vaak samen koken. Deze informatie wordt bij elkaar gesorteerd en geïntegreerd in de hersenen. Zo kan de peuter algemeenheden creëren en elke herinnering in de toekomst gemakkelijker terughalen.

Kinderen worden voortdurend blootgesteld aan nieuwe informatie. Het leren van het alfabet, de getallen, nieuwe woorden en bijvoorbeeld dat de lucht blauw is. In een artikel van Harvard Medicine is onderzoek gedaan naar het geheugen van een kind. Daarin wordt uitgelegd dat middagslaapjes ook kunnen helpen met het stimuleren van het geheugen. Het resultaat duidt aan dat baby’s en peuters die vrij snel een dutje doen na het leren van nieuwe woorden en/of getallen, deze woorden en/of getallen hoogstwaarschijnlijk voor tachtig procent zullen onthouden.

Dus laat ze maar lekker slapen, een dutje doen is goed voor je kind om informatie vast te houden!

Wat is jouw ervaring met middagdutjes van je baby?

Lees ook

Wat krijgen we nou?! Als je peuter dutjes weigert
Zo kun je toch even een dutje doen
 

Beeld: Canva.com
Bron: Huffingtonpost.co.uk

Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!

Reageer op dit artikel

reacties (0)
Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50