Meer kinderen met op autisme lijkende symptomen door beeldschermen?

Meer kinderen met op autisme lijkende symptomen door beeldschermen?

Steeds meer kinderen krijgen de stempel 'autisme' opgeplakt. De vraag is steeds: komt dit doordat artsen steeds beter worden in het opsporen van kinderen met Autisme Spectrum Stoornis (ASS), of ligt er een moderne-tijd-aanleiding aan ten grondslag?

Franse kinderpsychiaters dr. Isabelle Terrasse en dr. Anne-Lise Ducanda kwamen met een interessante conclusie, die belangrijk is voor ons allemaal: mogelijk heeft de enorme toename in het aantal kinderen met autisme te maken met de hoeveelheid tijd die zij doorbrengen achter beeldschermen. 

Lees ook:
Hoeveel schermtijd is acceptabel?

Héél opvallend!

Om tot deze bizarre conclusie te komen, hebben zij kinderen onderzocht die tussen de 0 en 4 jaar oud waren en in het ziekenhuis de diagnose autisme hadden gekregen. Ze gaven de ouders van deze kinderen de opdracht hun kroost niet in aanraking te laten komen met schermen. Televisie uit, iPads achter slot en grendel, laptop in de kliko en telefoons blijven bij papa en mama op zak. Het resultaat na een maand: alle klachten waren verdwenen! 

Verklaring

Volgens Terrasse en Ducanda heeft deze vorm van 'visueel autisme' een verklaring: kinderen leren door te spelen en sociale interactie. Ze leren door speelgoed aan te raken en gesprekjes met hun ouders, leidsters op een kinderdagverblijf en/of kindjes van hun eigen leeftijd. Door kinderen extreem veel bloot te stellen aan beeldschermen (het licht en geluid hebben een verslavende werking), raken ze afgestompt van de werkelijkheid en kunnen ze op autisme lijkende trekjes ontwikkelen. 

Nuance

Om nu meteen alle beeldschermen te verbannen naar de kelder is niet helemaal nodig. Onze steeds digitaler wordende maatschappij vraagt ervaring met techniek, en dus ook schermen. Bovendien is het - laten we eerlijk zijn - soms gewoon lekker makkelijk (en essentieel!) om je uk een iPad in z'n knuistjes te drukken, zodat jij ook even je handen vrij hebt. Maar zoek daarin wel naar een middenweg waarin het schermgebruik dus niet de overhand neemt. Zorg voor een leerrijke speelomgeving voor je kleintje met voldoende beweging, interactie en ruimte voor vrij spel. Een (half) uurtje per dag achter een scherm zal je dan heus geen autistisch kind opleveren. 

Filmpje met waarschuwing

Om hun boodschap te verspreiden, hebben kinderpsychiaters dr. Isabelle Terrasse en dr. Anne-Lise Ducanda een filmpje opgenomen. Neem even de tijd om hem te bekijken, het is namelijk wel de moeite waard. Ook al heb je er dus een beeldscherm voor nodig ;-)

Hoeveel tijd brengt jouw kleintje dagelijks door achter een scherm?

Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!

Betty (31) is voormalig hoofdredacteur van BabyBytes. 

Ze woont in Amsterdam, is getrouwd en moeder van een zoon (september 2014) en een dochter (mei 2016). 

Reageer op dit artikel

reacties (3) Stuur een bedankje


Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50