Meer kans op een miskraam bij nachtdiensten

Meer kans op een miskraam bij nachtdiensten

Zwangere vrouwen die geregeld nachtdiensten draaien, hebben een verhoogde kans op een miskraam. Uit een nieuw Deens onderzoek blijkt dat er 32 procent meer kans is op een miskraam bij nachtwerkers.

Data

Onderzoekers vergeleken loonlijst gegevens van 22.744 vrouwen zwangere vrouwen met data van het ziekenhuis over hun bevallingen en miskramen. Daaruit bleek dat vrouwen die na de achtste zwangerschapsweek in de voorgaande week twee of meer nachtdiensten gewerkt hadden, 32 procent meer kans hebben op een miskraam.

Oorzaak

Omdat het een observatie onderzoek is, kunnen de researchers geen oorzaak vaststellen. Wel bestaat er een theorie dat de biologische klok ‘s nachts verstoord wordt door het licht en daarmee ook de afgifte van melatonine. Dit is een belangrijk hormoon tijdens de zwangerschap. Het onderzoek werd gepubliceerd in het tijdschrift Occupational & Environmental Medicine.

Draai jij wel eens een nachtdienst?

Tags: Miskraam

Reageer op dit artikel

reacties (3) Stuur een bedankje


 • Salamandertje

  Ik draaide slaapdiensten en vond het juist fijn om ze gewoon tot mn verlof te draaien. Volgens mij is het in de gehandicaptenzorg wel zo, dat zodra je aangeeft zwanger te zijn en geen nachten meer wilt werken dat dit niet meer hoeft...

 • Liefdedatbenjij

  Fijn artikel even al die onzekere net zwanger vrouwen bang maken.

  Als of een zwangerschap niet al spannen genoeg is🤔

 • Soccer-Mom

  Inderdaad, helaas blijft Babybytes dit soort artikelen regelmatig plaatsen en vaak ook zonder bronvermelding. Zo jammer.

Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50

6 leden zijn nu online
Aanmelden