Mamabrabbelen... Doe jij dit ook?

Mamabrabbelen... Doe jij dit ook?

Als je een baby hebt duurt het niet lang voor het babybrabbelen begint. Maar dat weet je wel van te voren als je moeder wordt. Wat me verbaasde bij kind nummer één is dat er ook een complete nieuwe manier van communiceren door mij ontstaat; het mamabrabbelen.

Moederinstinct

Nu ik het ook bij kind nummer twee doe, blijkt dat het geen bewuste manier van praten is, maar dat mijn baby’s dat bij me oproepen. Een moederinstinct. En dan heb ik het niet alleen over het met kinderachtig stemmetje praten tegen de baby, dat doe ik niet eens zoveel.

Twee keer?

Ik bedoel bijvoorbeeld het feit dat ik alles twee keer zeg tegen de baby. Noem het de kracht van herhaling, maar waarom ik dat automatisch doe, is me een raadsel. De baby verstaat het de eerste keer al niet, waarom zou hij het de tweede keer wel snappen?

Derde persoon

En dan het feit dat alles in de derde persoon gaat. ‘Mama is zo weer terug’, ‘Mama gaat je luier verschonen’ enzovoort. Wie is die vreemde persoon? Ik ben niet ik meer, nee ik ben mama en zo noem ik mezelf ook. En anderen ook.

Papa?

Zo is er ook het via je kindje communiceren met anderen, met name over papa. ‘Ja, papa heeft nog steeds niet de vuilnis weggebracht,’ in gehoor afstand van de op de bank hangende vader, is bijvoorbeeld een nieuwe manier van communiceren. Maar ook het doen alsof de baby zelf praat, wil wel helpen in overtuigende communicatie. Het handje van de baby omhooghouden en dan zeggen; ‘papa, wil jij mijn luier verschonen’ is zelfs voor een keiharde vader lastig te negeren. Of serieus te nemen, maar dat terzijde.

Nieuwe hits

Verder is ineens alles wat ik zeg tegen de baby materiaal voor een nieuw liedje. Het hoeft niet te rijmen, het hoeft niet goed te klinken, het hoeft zelfs niet ergens op te slaan, maar als er maar een soort van melodie in zit is het geschikt als communicatie. Nieuwe hits gaan het zeker niet worden, maar de baby is wel fan.

Interpretatie

Tenslotte is het interpreteren van wat de baby zegt ook een vak apart. Maar een trotse moeder hoort in elke ‘eugh’ of ‘ahh’ een direct antwoord op de vraag die gesteld werd of een heel verhaal. Wat weer tot enthousiast terug gekakel leidt. Want babybrabbels en mamabrabbels gaan nou eenmaal heel goed samen.

Doe jij het ook bij je baby?

Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!

Krista woont samen met Marco, zoon Kay (2015), dochter Minte (2019) en hond Chico in een huis aan de rand van het bos.  Ze werkt als Senior adviseur Huisvesting bij een zorginstelling. In haar vrije tijd schrijft zij graag zo veel en divers mogelijk; zowel boeken, als korte verhalen en leuke stukjes over het moederschap, kijk maar op kristavanderhulst.nl. Dansen is ook een grote hobby van haar evenals zwemmen, lezen, series kijken en wandelen door het bos. Krista is verslaafd aan lipbalsem, chocola en knuffelen met haar kinderen.

Reageer op dit artikel

reacties (1) Stuur een bedankje


  • MamaJL

    Als je dit niet doet zou ik me pas zorgen gaan maken. Alle moeders doen dit tot op zeker niveau. Je kind heeft het nodig om te leren praten.

Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50

3 leden zijn nu online
Aanmelden