Mama Wytske over het moederschap: 'Mijn tip? Draai elke dag een was'

Mama Wytske over het moederschap:

Ze heeft een succesvol YouTube-kanaal en is moeder van een prachtig zoontje: mama Wytske. Nu krijgen we via haar vlogs op Babybytes al wat van haar leven als moeder mee, maar we hadden nog wel wat leuke vragen voor haar openstaan. Daarom: een interview. “Aan het eind van de dag denk ik: wat heb ik nou allemaal gedaan? Ja, geen reet, dus.”

Wie haar vlogs bekijkt, kan bijna niet anders dan die nog eens afspelen. En nog eens. En… Wytske Kenemans (36, co-host bij Fresh FM, presentatrice en voice-over) is namelijk moeder van een van de schattigste jongetjes die we ooit hebben gezien. De nu drie maanden oude Seppe lacht, brabbelt en baddert alsof het meteen zijn hobby’s waren, en Wytske moedert alsof ze nooit anders heeft gedaan: stralend, relaxed en volop genietend. Klopt dat? Ervaart ze het moederschap ook echt als het mooiste wat er is? We vroegen het haar, en wat volgde, was het meest aanstekelijke gesprek ooit.

Leuker dan verwacht
“Ik vond zwanger zijn al leuk,” begint Wytske als ik vraag naar hoe het moeder-zijn bevalt, “maar moeder zijn is nog leuker dan verwacht.” Ze geniet intens. “Misschien komt dat ook wel doordat ik er niet veel van had verwacht. Ik dacht dat het de eerste drie maanden pittig zou zijn, vanwege bijvoorbeeld de slapeloze nachten. Wat alleen al scheelt, is dat Boris (haar vriend en de vader van Seppe, red.) en ik heel relaxed zijn. Hij had er veel vertrouwen in, dat komt omdat hij twee jongere broertjes heeft voor wie hij vroeger soms zorgde. Ik heb ermee geboft dat hij zo relaxed bleef. Heb je dan ook nog een makkelijk kindje, dan valt het mee. Ik kan het me trouwens voorstellen dat het moederschap zwaar kan zijn, bijvoorbeeld als je baby veel huilt, of als je dacht: dit wordt alleen maar fantastisch. Een vriend van me zei: 'Het is het mooiste, maar ook het zwaarste wat er is.' Ik snap dat, maar ervaar het zelf dus heel anders.”


Foto: Laura Elkhuizen Fotografie
Mooi
Seppe en zijn gesprekken met zijn wipstoelknuffeltjes, Seppe die ultiem ontspant in zijn Tummy Tub, Seppe die samen met papa Game of Thrones kijkt: er komen in Wytske’s vlog tig momenten voorbij die ons compleet laten wegsmelten. Maar wat vindt ze nu zelf zo mooi aan het moederschap? “Borstvoeding geven”, antwoordt Wytske meteen. “Vooral ‘s nachts, dat was magisch. De hele wereld is dan stil en je bent met zijn tweetjes. En nu is het ‘t mooist als hij net gedronken heeft, al een beetje vol is, mij aankijkt, die tepel vergeet en begint te lachen. Sowieso, dat hele lachen. Dan weet je: ik ben zijn mama.”

Dat Wytske ontroerd kan raken van die één-op-één-momentjes met Seppe, zien we ook als ze in een van haar vlogs met hem communiceert: hij doet de geluidjes die ze maakt na. “Ik heb hem de hele dag tegen me aan, dat vinden we gezellig. Ik zing ook voor hem. Als je goed naar je kindje kijkt, vang je signalen op. Nu smakt hij bijvoorbeeld, dan heeft hij honger. Ik heb me verdiept in de Dunstan Babytaal; dan leer je geluidjes voor ze gaan huilen te herkennen. Zo weet je wat ze nodig hebben. ‘Eh eh eh’ is bijvoorbeeld een boertje. En maken baby’s een n-klank, dan heeft hij honger.” Hoe ze denkt over baby’s laten huilen? “Ik geloof daar niet in. Vanaf een maand of zes zouden baby’s je een beetje beginnen te manipuleren. Dat ze dus gaan huilen als ze in bed liggen, omdat ze weten dat je ze er dan uit komt halen. Seppe is drie maanden; hij kan dat nog helemaal niet. Als-ie huilt, is er dus wat.”

Lastig
Nog even over traantjes: als Wytske iets moet noemen dat ze lastig vindt aan het moederschap, is het Seppe pijn of krampen zien hebben. “Dat wil je overnemen, maar dat gaat niet. Vooral met zes weken hebben ze in die krampen een piek. Dat klopte bij Seppe ook: hij ging er echt gestrekt van. Dat kun je niet wegnemen, daar moet je doorheen.” Daarnaast merkt Wytske op dat je dagen echt voorbij vliegen met een baby: “Je tijd wordt enorm opgeslokt. Dan vraag ik mezelf aan het eind van de dag af: wat heb ik nou gedaan? Ja, geen reet, dus. Daarnaast is het lastig volle dagen te plannen.” Hoe ze het gezinsleven en werk dan combineert? Wytske is onder meer freelance voice-over, dus er zijn een hoop klusjes die ze kan doen. Binnenkort neemt ze weer wat meer opdrachten aan. “Gelukkig zijn er drie oma’s die op Seppe willen passen. Ze maken er bijna ruzie om!”


Foto: Lotte de Graaf Photography
Tips
Geen stress, maar vooral genieten: dat kenmerkt Wytske’s moederschap nu. Of ze dus nog wat tips voor aanstaande moeders heeft? “Ga sowieso borstvoeding geven, als het kan. Dat is zó te gek; het schept zo’n band met je kind. Je krijgt er een blije, tevreden baby van. Ik denk trouwens dat als je je kindje liefde en aandacht geeft, je het niet fout kunt doen. O ja: draai elke dag een was, zodat het geen bergen worden. Blijf relaxed, dan blijft je kindje dat ook. En huilt je baby veel? Hij doet het niet zomaar, misschien klopt er lichamelijk iets niet helemaal. Laat uitzoeken wat er aan de hand is.”

Veranderd
Je hoort het vaak: als je eenmaal moeder bent, is niets meer hetzelfde. Ook jij niet. Wytske: "Een vriend van mij zei inderdaad: 'Jezus, wat is er met mijn Wytske gebeurd?' Ik ben nu op-en-top moeder. Geen truttige moeder, maar wel: mijn kind gaat boven alles. Dat is ook goed. Je moet de tijd nemen om lekker te kramen." Enneh, is ze, net als veel moeders van zichzelf zeggen, een softie geworden? Een beetje wel: "Verdrietige verhalen, zoals vluchtelingenkindjes die vermist worden, trek je je nu veel meer aan. Ik kan er echt lichtelijk van in paniek raken; het komt nu meer binnen. Ik vergelijk die kindjes nu met mijn kindje. Stel nou dat je bijvoorbeeld geen eten voor hem hebt. Dat wil je je echt niet voorstellen. O, die arme baby's over de hele wereld."

Ook veelgehoord, is dat je door het moederschap beter kunt relativeren. Voor Wytske geldt dit niet minder. "Andere dingen worden minder belangrijk. Ik herinner me nog een uitspraak van de vader van Boris die ik zo mooi vond. 'Leuk man, een gezinnetje,' zei hij een keer, 'dan hoef je nergens meer naartoe, want je bent er al.'"

Volg je Mama Wytske al? Je kunt je hier gratis op haar YouTube-kanaal abonneren!

Beeld boven artikel: Lotte de Graaf Photography
 

Vaker artikelen lezen op Babybytes? Like ons op Facebook en volg ons op Twitter.

Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!

Reageer op dit artikel

reacties (1) Stuur een bedankje


Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50