Maaike (30): “Een tweede lukt niet gegarandeerd”

Maaike (30): “Een tweede lukt niet gegarandeerd”

Wanneer komt de tweede? Een vraag die ongegeneerd gesteld wordt na het krijgen van een eerste kindje. Helaas is het niet voor iedereen vanzelfsprekend. Maaike (30): “Bij ons eerste kindje kwamen we er na een jaar ‘proberen’, achter dat ik PCOS heb. Hierdoor ontwikkelen zich in de eierstokken meerdere cystes”.

PCOS

“Bij PCOS groeien de eicellen niet of onregelmatig, waardoor er geen of onregelmatig een eisprong optreedt en vrouwen onregelmatig of niet menstrueren. Doordat de eisprong onregelmatig of geheel niet plaatsvindt, zijn deze vrouwen verminderd vruchtbaar. Een hormoonbehandeling kan dit verhelpen”.

Zesling

“Toen we erachter kwamen, zijn we meteen gestart met een hormoonbehandeling. Eerst een reeks Clomid. Een tablet hielp niet, twee tabletten ook niet. De derde cyclus kreeg ik drie tabletten. Overstimulatie. Er waren zes eitjes beschikbaar. Er was hierdoor te veel kans op een zesling of meerling”.

Kijkoperatie

“De gynaecoloog stelde voor om een kijkoperatie te doen in mijn baarmoeder, om te kijken wat er precies mis was. Ze wilde kijken of de doorgang van mijn eierstokken naar de eileiders vrij was. Hierna zouden mijn eierstokken gedrild worden om zo zelf een eisprong op te wekken en ook werd er gekeken of er endometriose aanwezig zou zijn”.

Lees nog meer real-life verhalen

Weg was vrij

“De operatie was verschrikkelijk. Ik had daarna veel pijn in mijn schouders en borstkas, vanwege het gas waarmee ze mijn buik opbliezen tijdens de operatie. Maargoed, dit was bijzaak. De operatie was geslaagd, ze hadden mijn eierstokken gedrild, de weg van mijn eileiders naar de baarmoeder was vrij en ze hadden lichte endometriose ontdekt tussen mijn buikwand en darmen. Die vlekjes waren weggebrand”.

Een dochter

“We konden verder met de hormoonbehandeling. Deze keer direct begonnen met Puregon, omdat Clomid zijn werk niet goed deed. Basisecho’s, bloedafname en elke dag spuiten. Met succes, want twee weken later bleek ik zwanger. Na negen maanden werd onze prachtige dochter geboren”.

Goede moed

“Na haar tweede verjaardag, begonnen we het over een tweede kindje te hebben. We begonnen met goede moed, maar na drie maanden zijn we terug naar de gynaecoloog gegaan. Meteen begonnen met hormonen spuiten, maar de ene teleurstelling na de andere volgde. De gynaecoloog begreep niet waarom het nu niet direct lukte”.

Zes rondes

“Ik kreeg weer een kijkoperatie. Nog minder endometriose dan vorige keer en voor de rest alles goed. Ik had weer hoop en we gingen er weer voor. Ondertussen hebben we al zes rondes gehad. Nu is het tijd voor inseminatie, hopelijk helpt dit. De derde verjaardag van onze dochter is inmiddels al gepasseerd”.

Jaloers

“Bij ons dochtertje duurde het in totaal 15 maande voor ik zwanger werd. De eerste 8 maanden daarvan, probeerden we het op de natuurlijke manier. Nu zijn we al 14 maanden bezig. Ik dacht echt dat het deze keer makkelijker zou gaan, ondanks dat we wisten welke weg we af moesten leggen. Elke keer die teleurstelling… Ik ben jaloers op mensen waar het meteen bij lukt. Ik gun het ze, echt waar, maar het doet pijn”.

Dit verhaal is ingezonden via het contactformulier onder het artikel en is geplaatst onder een schuilnaam.

Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!

Reageer op dit artikel

reacties (1) Stuur een bedankje


Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50