Love languages: zo herken je die van jouw kids!

Love languages: zo herken je die van jouw kids!

Is jouw kleine echt een knuffelaar of is hij meer iemand die graag zijn tekeningen geeft als cadeau? Kinderen uiten op veel verschillende manieren hun liefde, maar wat zijn hun love languages precies en hoe herken je die nou eigenlijk? 

Soorten liefdestalen 

Er zijn over het algemeen vijf liefdestalen waar we allemaal aan voldoen. Dit zijn; 

  • Positieve woorden 
  • Tijd en aandacht 
  • Cadeaus  
  • Dienstbaarheid  
  • Aanraken 

Jij en ik hebben er ook eentje. Ik weet van mezelf dat mijne positieve woorden zijn, maar ik vind tijd en aandacht ook heel belangrijk. Ga maar eens na wat jij fijn vindt in je relaties! 

Herkennen 

Voor elke vorm is het vrij vanzelfsprekend wat het betekent, maar hoe herken je bij je uk op jonge leeftijd waar zij interesse in hebben en hoe zij hun liefde tonen naar mensen in hun omgeving? 

We hebben allemaal de neiging om affectie te bieden op dezelfde manier waarop we het ook willen ontvangen. Naarmate we ouder worden, leren we dat deze manier tegenovergesteld kan werken in onze relaties, omdat we onze partners liefde willen geven op de manier die voor hen het beste werkt. Soms is dit hetzelfde als die van jou, maar soms ook niet. Aangezien kinderen dat over het algemeen niet oppikken op hele jonge leeftijd, is het handig om op te letten hoe ze zich gedragen in situaties zoals een speeldate of even navraagt hoe je kindje zich heeft gedragen op het kinderdagverblijf. 

Positieve woorden 

Als je kindje straalt wanneer je hem prijst voor die mooie tekening of je veel lieve feedback geeft op een uitgevoerde taak, is er een grote kans dat hij houdt van positieve woorden. Hij zal dit ook terug doen naar jou, dus bijvoorbeeld door te zeggen: ''Ik hou van jou, mama'', of complimentjes te geven. Een goed voorbeeld is deze TikTok-moeder met haar ontzettend schattige dochter Macey, alhoewel dit meisje er wel meerdere laat zien! Herken jij ze?

@judithkeijsers Een autorit is nooit saai met Macey #autorijden #fyp #momlifebelike #momlife #momsoftiktok #hibesties #toddlertok origineel geluid - Judith Keijsers
 

Tijd en aandacht 

Als jouw kindje het leuk vindt om samen dingen te doen en jou altijd uitnodigt om erbij te komen zitten terwijl hij bezig is, is er een grote kans dat tijd en aandacht zijn liefdestaal is. 

Cadeaus 

Ieder kindje houdt wel van cadeautjes, maar als jouw kindje de liefdestaal van het ontvangen van cadeautjes heeft, herinnert hij zich vaak hoe het was ingepakt en wie het heeft gegeven. Dit kan maanden, al dan niet jaren nadat het cadeautje is gegeven nog plaatsvinden.  

Daarnaast: als je kleine moeite heeft met het weggooien, weggeven of delen van spulletjes die ze ooit als cadeautje hebben gekregen, zou de kans groot kunnen zijn dat 'cadeaus' geven en krijgen zijn liefdestaal is. 

Dienstbaarheid 

Dienstbaarheid, oftewel 'acts of service'. Deze liefdestaal uit zich vaak op een manier die je niet snel herkent. Je kind kan je bijvoorbeeld smeken om zijn veters voor hem te strikken of een kapot stuk speelgoed te repareren. Dit kan misschien voelen alsof je een bediende bent voor je kind, maar door deze dingen te doen voor ze, laat je ze zien dat je van ze houdt. Let er maar eens op! Als je er eenmaal op let, zal het opvallen. 

Aanraken 

Bij de liefdestaal aanraken, kan je denken aan knuffelen, ze op je schoot zetten, op de bank kruipen met een dekentje en high fives. Deze liefdestaal is vaak het makkelijkste om te herkennen, want het is fysiek.  

Wat is jouw liefdestaal?

Lees ook

Liefde is: hele kleine simpele dingen
Hartverwarmend: zo beleeft jouw kindje een 'rotdag'

Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!

Reageer op dit artikel

reacties (1) Stuur een bedankje


  • Nog-even!

    Misschien even het boek noemen waar het begrip "liefdestalen" uit voortkomt?

    De vijf talen van de liefde, van Gary Chapman.

Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50