Loopt ze al?

Loopt ze al?

Mijn dochter is nu 16 maanden en regelmatig krijg ik de vraag; Loopt ze al? Het antwoord is ‘Nee’ en ik verwacht ook niet dat het snel gaat gebeuren. Dit klinkt misschien nogal negatief, maar ik heb goede redenen; Haar grote broer liep pas met 20 maanden, ze is een billenschuiver en het schijnt dat die pas laat gaan lopen en tot slot liep ik zelf pas toen ik twee jaar was. We hebben geen hoge verwachtingen. Maar de vraag begint me wel steeds meer te irriteren. 

Zitten

Ik heb waarschijnlijk luie kinderen (of zij hebben een luie moeder zullen critici misschien zeggen), ze zijn laat met alles. Nou ja, bijna alles. Duplo bouwen kan ze al als de beste. Ik denk dat haar fijne motoriek wel iets beter is. En ze kon ook snel rechtop zitten, maar dat is dan ook wat ze sindsdien doet, als het aan haar ligt. Gewoon lekker zitten en ook zo voortbewegen. Dan kun je al best veel zien en ook veel makkelijker dingen pakken, dan als je kruipt. 

Laatbloeier

En met praten gaat het ook niet snel, gelukkig houdt dat haar niet tegen om hele verhalen te vertellen of een gilwedstrijdje met haar grote broer te doen. Met die stembanden is in ieder geval niets mis. Haar eerste (en tweede) tandje komen nu ook pas. Zeker als je bedenkt dat sommige baby’s al met tandjes worden geboren, niet bepaald aan de vroege kant. Nog één tegenhanger; Ze huilde in de eerste week al met echte tranen, hoewel hele jonge baby’s dat nog niet schijnen te kunnen. Maar of een moederhart daarmee nou overloopt van trots, nee. 

Eigen tempo

En iedereen maar roepen; ieder kind ontwikkelt zich op zijn eigen tempo. Maar toch; waarom vragen ze er dan naar? Is dat echt alleen nieuwsgierigheid, belangstelling zonder achterliggend motief? Laat ik het teveel onder mijn huid kruipen of heb ik er zelf een oordeel over? Zou ik toch liever een kind hebben dat overal in voorop loopt (of praat etc.)? Het is dubbel. Je wilt graag dat je kind slim en knap is en snel leert. Maar ik ben ook zo blij dat ik niet achter een baby aan hoef te rennen, die al kan lopen zonder dat ze snapt wat 'nee' betekent. En ik heb er het volste vertrouwen in dat alles uiteindelijk goed komt. Wat maakt het nou uit of ze op 1 jarige of 2 jarige leeftijd begint met lopen. Als ze 18 jaar is loopt ze zeker prima van me weg. Misschien slaat ze het vallen en opstaan gewoon over en kan ze alles straks in één keer als de beste, maar dan wat later dan de rest. Who cares?

Begon jouw kindje ook 'laat' met lopen? Kreeg je daar opmerkingen over?

Tags: Lopen, Dreumes,

Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!

Krista woont samen met Marco, zoon Kay (2015), dochter Minte (2019) en hond Chico in een huis aan de rand van het bos.  Ze werkt als Senior adviseur Huisvesting bij een zorginstelling. In haar vrije tijd schrijft zij graag zo veel en divers mogelijk; zowel boeken, als korte verhalen en leuke stukjes over het moederschap, kijk maar op kristavanderhulst.nl. Dansen is ook een grote hobby van haar evenals zwemmen, lezen, series kijken en wandelen door het bos. Krista is verslaafd aan lipbalsem, chocola en knuffelen met haar kinderen.

Reageer op dit artikel

reacties (1) Stuur een bedankje


  • SammyElmo

    Zoo herkenbaar! Hadden wij ook

    Ik had een vriend die zei: 'gewoon antwoorden "maar mijn kind is wel de leukste"' (dat vond hij ook echt)

    En een ander zei: als ze 6 zijn, vraagt niemand wanneer ze zijn gaan lopen/praten/tanden krijgen.

    Nou valt dat nog tegen, er is een groep moeders op het schoolplein die het daar nog best vaak over heeft.

Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50

9 leden zijn nu online
Aanmelden