Lisa: 'Ik verloor 4,5 liter bloed tijdens mijn bevalling'

Lisa:

"Ik was net getrouwd en werd na één maand al zwanger. Op 13 december 2022 kwam ik erachter, ik was toen ongeveer vijf weken zwanger. De uitgerekende datum was 14 augustus 2023 en ik ben bevallen op 21 augustus 2023."

"De zwangerschap verliep soepel, ik heb wel de hele zwangerschap last gehad van misselijkheid en intense vermoeidheid en aan het einde van de zwangerschap de standaard kwaaltjes zoals maagzuur en last van mijn ribben."

De bevalling

"Ik kwam erachter dat de bevalling begonnen was toen ik in de IKEA stond. Het begon een beetje te rommelen en er zat regelmaat in de weeën. Ik had nog niet ontzettend veel pijn, maar ik had wel de verloskundige gebeld. De verloskundige kwam langs en er was meteen een plekje voor mij in het ziekenhuis."

"Ik had een ruggenprik gekregen en in het ziekenhuis hadden ze gezien dat er meconium in het vruchtwater zat dus moest ik hoe dan ook in het ziekenhuis blijven. Op het moment dat de ruggenprik was uitgewerkt kon ik direct gaan persen en was Julliette met een half uurtje geboren."

Na de bevalling

"Elke bevalling gaat gepaard met bloed dus er waren nog geen ernstige zorgen, ik verloor wat meer bloed dan anderen maar niet zorgwekkend veel. Er waren verder geen problemen met de placenta. Ik kreeg op een gegeven moment een matje, net als iedereen, maar na een tijdje gingen ze mijn bloedverlies wegen. Twintig minuten later werd ik niet zo lekker en kwamen de gynaecologen. Het bloeden hield niet op en na een tijdje hebben ze ervoor gekozen om mij te opereren en een ballonnetje te plaatsen in mijn baarmoeder, zodat de baarmoeder  zou samentrekken. Tijdens en na de operatie heb ik ook aardig wat bloed toegediend gekregen."

De operatie

"De operatie zou maar een kwartiertje duren, maar doordat je helemaal onder narcose moet ben je ongeveer één uur weg. De operatie verliep goed dus werd ik in de operatiekamer weer op een ziekenhuisbed gelegd, alleen daar ging het fout. Er kwam weer een hele golf bloed. Ze hebben toen een buikoperatie uitgevoerd en de gynaecoloog heeft met mijn baarmoeder in zijn handen gestaan (heel gek om over na te denken). Ondertussen bleef ik bloed verliezen en was mijn baarmoeder bij elkaar gehecht. Ik ben in totaal 4,5 liter bloed verloren."

"Het idee was om mij 24 uur in een kunstmatige coma te houden, maar ik kwam er steeds uit. Ik lag op dat moment aan de beademing en kon dus niet communiceren. Op een gegeven moment hebben ze ervoor gekozen om met pijnstilling en slaapmiddelen te minderen zodat ik niet meer in coma zou blijven. Ik was toen van de beademing af maar lag nog wel aan meerdere infusen. Ik heb één dag op de intensive care gelegen en nog vier dagen op de kraamafdeling met Julliette."

Thuis

"De eerste 2,5 week heb ik beneden geslapen en daarna kon ik weer langzaam gaan bewegen en eindelijk traplopen, de eerste vier maanden had ik last van ernstige buikpijn en vermoeidheid."

"Ik vond de intensive care heel eenzaam en ik was graag bij mijn kindje geweest. De bevalling zelf heb ik niet als traumatisch ervaren maar alles daarna was wel heel heftig. Niet alleen voor mij, maar ook voor mijn man Jack en mijn familie. Ik kan mij niet zoveel herinneren van de operatie en een paar dagen daarna, maar Jack en mijn moeder wel. Er werd tegen hen verteld: "Ze is in levensgevaar en we gaan kijken hoe Lisa reageert op de behandelingen en in hoeverre dit gaat aanslaan".  Wat voor Jack de mooiste dag van zijn leven had moeten zijn werd ook een hele gekke dag voor hem, want hij ging misschien zijn vrouw verliezen. Dat vond ik heel verdrietig voor hem."

"Julliette is nu tien maanden en ik denk dat ik nu pas weer de oude ben qua energielevel."

Lees ook:

Mijn bevallingsverhaal: 'Ik beviel zonder verloskundige'

Het bevallingsverhaal van Cecilia: 'Dat gun je niemand'

Beeld: @romyvanleeuwenfotografie

Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!

Reageer op dit artikel

reacties (0)
Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50