Lezeressen vertellen: ‘Mijn verloskundige was een man’

Lezeressen vertellen: ‘Mijn verloskundige was een man’

Een verloskundige helpt ons door de zwangerschap heen, staat ons bij als het even niet gaat, doet (inwendige) onderzoeken, kent de vrouwelijke ongemakken en biedt een luisterend oor. Een man snapt dat toch helemaal niet? Of juist wel? Deze vrouwen vertellen hun ervaring met een mannelijke verloskundige.

Mirjam: “Toen ik net ingeschreven was bij mijn verloskundigenpraktijk, hoorde ik dat er een mannelijke verloskundige was. Eerlijk gezegd leek me dat niets, maar ik heb het tegenovergestelde ervaren. Bij mijn eerste zwangerschap heb ik hem een aantal keren bij een controle gehad, wat ik als prima en fijn heb ervaren. Bij mijn tweede zwangerschap heb ik hem vaker gezien. Van controles, strippen tot bevallen in zijn dienst. Er komt geen derde kind, maar anders zou ik weer heel graag bij hem onder controle komen”.

Natascha (44): “Als kersverse zwangere vrouw ging ik opzoek naar een verloskundige. Onze dichts bij zijnde was een mannelijke verloskundige. Heel lief werd bij de intake gevraagd of we daar moeite mee hadden. Dit hadden wij niet, hoewel de eerste inwendige echo even ongemakkelijk voelde. Hij won snel het vertrouwen. Het voelde oké. Helaas de bevalling in het ziekenhuis moeten doen. En ook daar een mannelijke verloskundige. Ook dit is prima gelopen”.

Elvira (30): “Bij mijn eerste bevalling thuis, had ik een mannelijke verloskundige. Deze zelfde man was ook bij mijn geboorte. Het was puur toeval dat hij die dag dienst had tijdens mijn bevalling. Omdat de bevalling langer duurde dan verwacht heeft hij de hele dag bij ons thuis gezeten en me geweldig geholpen! Het duurde zo lang dat hij op den duur zat te slapen op de bank, haha. Alleen het moment dat hij tussen m'n weeën door met mijn man over de auto kletste, was voor mij op dat moment een irritatie puntje!”

Lees HIER de vorige 'Lezeressen vertellen'-artikelen. 

Fenny (33): “Ook ik had een mannelijke verloskundige tijdens mijn zwangerschappen. Ik heb er nooit raar van op gekeken. In het ziekenhuis heb je toch ook mannelijke gynaecologen of klinische verloskundigen? En hij verstaat ook zijn vak echt. Pakte door wanneer nodig. Bood een luisterend oor als wij dat nodig hadden omdat mijn zwangerschappen altijd zo vreselijk waren door de zwangerschapsziekte hyperemesis gravidarum. Hij begreep mij, maar ook mijn man. Jammer genoeg gaat hij bijna stoppen, dat zou oprecht een zwart gat zijn in de geboortewereld. Want wat een topper was hij zeg!”

Anne (30): “Tijdens mijn eerste bevalling werd er gewisseld in dienst en hierdoor ging ik van een vrouwelijke verloskundige naar een mannelijke verloskundige die tropenarts was. Ik heb hier niet 1 seconde over nagedacht. Nu heb ik over het algemeen liever een mannelijke arts dan een vrouwelijke. Maar ook de vrouw die ik had was erg leuk. De man deed het super. Hij wist wat hij deed en ik had nog een prettig uitzicht ook want het was een mooie vent! Ook mijn man heeft het niet raar gevonden”.

Erika: “Toen ik 23 jaar geleden ons eerste kind kreeg, was de enige verloskundige in het dorp een man. We hebben er nooit bij stilgestaan dat dit misschien ‘apart’ was. Vroeger deed de huisarts vaak de zwangerschapsbegeleiding en de bevalling. Dit was ook meestal een man. Drie keer een zeer positieve ervaring gehad. Blij met de ‘nuchtere’ steun tijdens de zwangerschappen en de bevallingen”.

Hoe zou jij het vinden als je verloskundige een man was?

Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!

Reageer op dit artikel

reacties (1) Stuur een bedankje


  • Shrimp

    Er gaan hier sowieso een paar over Jan Koning haha 😆. Ehm.. kweenie , geen moeite mee denk ik 🤷‍♀️ Heb ook mannelijke gynaecoloog gehad toen er iets was blijven zitten. Ben 3 bevallingen bijgestaan door vrouwen zonder kinderen. Als je het dan hebt over “ je weet niet hoe het voelt”.. das bij hen ook. De verloskundige die na m’n vierde zelf een kind kreeg moest wel erkennen dat het een andere dimensie gaf aan het werk. Ze zal minder snel zeggen “ nee je hebt geen persweeën” denk ik 🤣

Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50

1 leden zijn nu online
Aanmelden