Lezeressen vertellen: De verzorging van de kinderen komt grotendeels op mij neer

Lezeressen vertellen: De verzorging van de kinderen komt grotendeels op mij neer

Het is dan wel 2021, maar toch wordt de verzorging van de kinderen nog niet helemaal eerlijk verdeeld tussen vader en moeder. Komt het omdat moeders nog steeds vaak parttime werken of hebben we gewoon het gevoel dat we alles zelf moeten doen? Deze moeders vertellen hoe de zorg grotendeels op hen neerkomt. 

Minal: “Hier ook een papa die fulltime werkt. Maar als hij thuiskomt gaat hij gelijk naar onze zoon en verzorgen, spelen etc. tot hij naar bed gaat. Hij helpt zeker mee in de huishouding waar lukt! Weekend staat in het teken van z’n gezin en wat hij zelf nog leuk vind om te doen. Kan het goed combinere”.

Jill: “Ben niet anders gewend. Huishouden en kids 1000 procent voor mij inclusief de weekenden, nachten en avonden. Eigenlijk elk moment van de dag”.

Megg: “Kindjes nu 5 & 2… Mama doet alles, zeggen ze ook zelf… M'n vriend, hun papa, werkt zes dagen in de week dus ik snap hem wel... Maar je ziet dat de relatie tussen hem en m'n zoontje van vijf moeilijk gaat... Heel jammer, breekt mijn hart letterlijk... Maar we hebben gepraat en in de toekomst is de zondag familiedag... Geen werk, geen telefoon, just familietijd... En de maandag wordt ‘samen’ poetsdag…”

Sandra: “Hier deed ie ook helemaal niks terwijl ik rust moest houden. Ik ben ook nog eens psychisch mishandeld en later werd het fysiek, ik ben erg depressief geweest Maar nu gaat alles al veel beter. Nu een jaar uit elkaar en de meiden zijn bij mij gebleven. Merkte toch echt dat hij zoveel stress gaf en ook voor de kids”.

Inge: “Mijn man werkt fulltime dus ik doe wel het meeste in huis maar in de avond doen we alles samen. Ik doe de kindjes in bad en hij ruimt de keuken op. Ook in het weekend doen we heel veel samen dus ik ben gezegend”.

Lees meer in de rubriek ‘Lezeressen vertellen’...

Mumtaaz: “Mijn man is beperkt en werkt buitenshuis. Ik ben een fulltime huismama, en doe eigenlijk alles met de kinderen en voor de kinderen”. Wanneer het avondeten is, douchen en naar bed, dan helpt papa mee met dingen klaarzetten, afdrogen en samen een verhaaltje lezen. Of de jongste naar de wc brengen, zo doen we toch nog wat kleine dingen samen”.

Nienke: “Mijn vriend is doordeweeks altijd weg. Videobellen elke dag en als hij thuis komt is hij er altijd voor de kids. Denk dat hij meer leuke dingen doet met de kids dan sommige vaders die elke dag thuis zijn”.

Kimberly: “Uiteindelijk doet de vrouw denk ik toch het meeste, al doet mijn partner echt zijn best waar hij kan goed mee te helpen”.

Jessica: “Die van mij werkt fulltime, maar qua verzorging van de kids? Ja, de lusten... De lasten mag mama doen. Hij weet niet eens wat ze op een dag eten… Hij had het voorbeeld van zijn ouders die op de boerderij werkten. Vader werken, moeder ook, maar die deed de kinderen. Best moeilijk om er mee om te gaan... Ik denk soms van: ‘Kom op, wat nou als ik in ziekenhuis lig? Hoe doe je dat dat met de kids?’”

Gamze: “Als papa zes dagen werkt en alle kosten betaalt, heb ik eigenlijk vrijwel niks te zeggen? Maar toch helpt hij mee met douchen, ik kan avondjes weg, hij doet ze in bed etc”.

Mo: “Ben wel blij dat hij er zich niet mee ‘bemoeit’. Er kan maar 1 kapitein zijn…”

Bibe: “Klusjes in huis, huishouden, kids, parttime werk, check. Lukt nog aardig, veel doe ik ook wel zelf. Mijn man werkt door de weeks en vaak ook over. Ik eet vaak met de kids (2 stuks) samen en hij komt vaak op bedtijden net thuis. Hij heeft in het weekend liever rust en ik ben liever bezig (zoals op visite gaan, dingen doen met de kids of zo hier en daar de klusjes in en om huis). Huishouden laat ik liggen in het weekend, dat komt maandag weer”.

Hoe is de verzorging bij jullie verdeeld?

 

Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!

Laura Saija is online redacteur bij BabyBytes. Ze woont samen met haar vriend Toby, hun peuter Rosie (december 2017) en baby Norah (oktober 2019). In haar dagelijkse leven probeert ze een balans te vinden tussen het moederschap, haar relatie, vriendinnen én carrière. Volg Laura ook op Instagram.

Reageer op dit artikel

reacties (1) Stuur een bedankje


  • MienB

    Ik vind dat als papa fulltime werkt, dat je niet kunt verwachten dat hij ook nog alles in huis doet en snachts de luiers gaat verschonen (tenzij je net bevallen bent). Als je zelf thuis bent of een paar uurtjes werkt, dan is het logisch dat je het meeste doet in huis, koken en kwa zorg voor de kinderen. Niet vergeten dat hij ook de hele dag werkt, VOOR jullie.

    Draai het verhaal eens om: hij is thuis of werkt een paar uurtjes en jij als vrouw werkt fulltime. Je komt moe en met honger thuis en dan moet je ook nog van alles in huis doen en koken en de kinderen in bad doen? Juist, slaat nergens op. Degene die het meeste thuis is, hoeft niet alles, maar moet wel het meeste doen kwa huishouding en de kinderen. Ook in 2020.

    Hier ben ik thuis en gaat papa wat meer in de weer met de kleine op zijn vrije dag en spelen, verhaaltje doen ze zoiezo even elke dag.

Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50