Leven van mannen is relaxter dan dat van vrouwen

Leven van mannen is relaxter dan dat van vrouwen

Mannen hebben meer vrije tijd dan vrouwen, kunnen zich beter afsluiten van hun werk en zijn veel relaxter. Dat staat in een rapport van het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP). Vrouwen brengen hun vrije tijd vaak zorgend en werkend door.

Dit zorgen en werken heeft als gevolg dat vrouwen gejaagder leven dan mannen en ook minder tot rust komen. Dit geldt voor zowel vrouwen met als zonder kinderen. ‘Vrouwen zijn en voelen zich zwaarder belast. De kwaliteit van hun vrije tijd is minder dan die van mannen. Een oorzaak is de hoeveelheid ‘emotiewerk’ die zij doen’, zegt onderzoeker Wil Portegijs.

Geen behoefte om meer te werken
Doordat vrouwen vrije tijd niet als echte vrije tijd ervaren, hebben ze weinig behoefte meer uren te gaan werken. Dat maakt hun leven alleen maar drukker. Als vrouwen zonder jonge kinderen zich meer zouden kunnen ontspannen, zou er ruimte ontstaan om meer te gaan werken, schrijven de onderzoekers. Een belangrijke reden waarom er zoveel vrouwen parttime werken.

Verspilling van talent
Minister Jet Bussemaker (Onderwijs, Cultuur en Wetenschap) vindt het ‘verspilling van talent’ dat veel hoogopgeleide vrouwen in deeltijd werken. ‘Werkgevers en mannen moeten gezamenlijk deze vrouwen beter faciliteren om het patroon van deeltijdwerk te doorbreken. Het maakt vrouwen én kinderen financieel kwetsbaar als het inkomen van hun partner door scheiding, arbeidsongeschiktheid of sterfte wegvalt. De helft van de Nederlandse vrouwen kan namelijk financieel niet op eigen benen staan en is afhankelijk, bijvoorbeeld van hun partner’, aldus de minister.

Wat vind jij van de redenering en het voorstel van minister Jet  Bussemaker?

Vaker artikelen lezen op Babybytes? Like ons op Facebook en volg ons op Twitter.

Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!

Reageer op dit artikel

reacties (10) Stuur een bedankje


Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50