Leven van mannen is relaxter dan dat van vrouwen

Leven van mannen is relaxter dan dat van vrouwen

Mannen hebben meer vrije tijd dan vrouwen, kunnen zich beter afsluiten van hun werk en zijn veel relaxter. Dat staat in een rapport van het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP). Vrouwen brengen hun vrije tijd vaak zorgend en werkend door.

Dit zorgen en werken heeft als gevolg dat vrouwen gejaagder leven dan mannen en ook minder tot rust komen. Dit geldt voor zowel vrouwen met als zonder kinderen. ‘Vrouwen zijn en voelen zich zwaarder belast. De kwaliteit van hun vrije tijd is minder dan die van mannen. Een oorzaak is de hoeveelheid ‘emotiewerk’ die zij doen’, zegt onderzoeker Wil Portegijs.

Geen behoefte om meer te werken
Doordat vrouwen vrije tijd niet als echte vrije tijd ervaren, hebben ze weinig behoefte meer uren te gaan werken. Dat maakt hun leven alleen maar drukker. Als vrouwen zonder jonge kinderen zich meer zouden kunnen ontspannen, zou er ruimte ontstaan om meer te gaan werken, schrijven de onderzoekers. Een belangrijke reden waarom er zoveel vrouwen parttime werken.

Verspilling van talent
Minister Jet Bussemaker (Onderwijs, Cultuur en Wetenschap) vindt het ‘verspilling van talent’ dat veel hoogopgeleide vrouwen in deeltijd werken. ‘Werkgevers en mannen moeten gezamenlijk deze vrouwen beter faciliteren om het patroon van deeltijdwerk te doorbreken. Het maakt vrouwen én kinderen financieel kwetsbaar als het inkomen van hun partner door scheiding, arbeidsongeschiktheid of sterfte wegvalt. De helft van de Nederlandse vrouwen kan namelijk financieel niet op eigen benen staan en is afhankelijk, bijvoorbeeld van hun partner’, aldus de minister.

Wat vind jij van de redenering en het voorstel van minister Jet  Bussemaker?

Vaker artikelen lezen op Babybytes? Like ons op Facebook en volg ons op Twitter.

Reageer op dit artikel

reacties (11) Stuur een bedankje


 • My-Pride-and-Joy

  Het heeft ook vooral te maken met waar je prioriteiten liggen. Ik vind het veel belangrijker om er voor mijn kind te zijn, dan dat ik fulltime aan het werk ben en hem alleen maar 2 uurtjes per dag na het eten te zien en in de weekenden, om maar 'onafhankelijk' te zijn. Ik heb vroeger vriendinnen gehad wiens ouders altijd druk waren met werken.. maar als ik hen nu vraag hoe ze daar op terug kijken dan hoor ik van alle vier dat het toch wel heel jammer vonden dat hun ouders zo vaak en veel weg waren. Daarnaast zie ik dat ook terug bij veel ouderen, die het toch wel jammer vinden dat ze vroeger zoveel van hun gezin gemist hebben, en nu beseffen dat werken ook niet alles was..

  Werken kan altijd nog, je kind opvoeden en zien opgroeien kan maar 1 keer. En wij hier hebben het motto, we werken om te kunnen leven, we leven niet om te werken. En dit bevalt ons prima. Omdat we alles samen hebben en delen, is er ook niet meteen geldnood mochten we gaan scheiden, ook voor mij niet, er is immers gespaard en dat is van ons allebei. Daar kunnen we ieder apart een heel eind mee komen en geeft mij tijd genoeg om werk te zoeken en te vinden als het nodig is. Daar heb ik nog nooit een seconde wakker van gelegen.

 • Shrimp

  Eens! Ik ken door mijn man best een aantal topvrouwen met gezinnen. Wat een stressvol leven hebben die. Compleet verscheurd door belangen. Je kan wel carriere willen maar voelt je gezin aan je trekken. Vrouwen kunnen zeggen wat ze willen ( en reageren daarom heel stekelig omdat ze het ook echt wel voelen) carriere en kinderen laat zich moeilijk combineren. Een bevriende vrouwelijke FD heeft daarom een andere baan. Ze dumpte dr kinderen op een vso,tso,bso haalde ze op, eten, naar bed en hup weer verder werken vanwege de werkdruk. Zo heeft mijn man het ook maar bij hen was zij en haar man het allebei die zo leefde. Gruwelijk. Ben blij dat ik mn baan opgezegd heb en fulltime werk...als MAMA

 • china-dad

  Ok... ik ben een vrouw.

 • Shrimp

  Dat weten we toch al lang

 • mell1976

  Er wordt gewoonweg veel meer eiswn gesteld aan vrouwen ,dan mannen,wij vrouwen moeten alles kunnen ,weten en een soort van duizendpoot zijn.Bi een man mag je al blij zijn als ze al iets doen thuis.

 • Freshie

  Niet eens met partijtje. Ik ben het eens met Bussemaker. Ik ben van mening dat Nederland nog zeer ouderwets traditioneel is wat betreft vrouwen met kinderen die meer werken dan de sociaal geaccepteerde maximale drie dagen per week. Wanneer je als vrouw meer werkt, dan menen (met name onbekende) mensen hier ongevraagd zeer ongefundeerde/ vervelende meningen over te kunnen geven. Er wordt heel veel sociale druk op meer dan 3 dagen werkende vrouwen gelegd. Die ervaring heb ik niet alleen, met mij veel meer vrouwen. Vrouwen onderling zijn er ook erg goed in elkaar te bekritiseren, ipv gezamenlijk te proberen de, op een aantal vlakken, ongelijke behandeling van man/ vrouw te veranderen. Verder ervaar ik net zoveel vrije tijd als mijn partner aangezien wij alles 50/50% doen, zorg kinderen, huishouden, werk.Daar kan in sommige gezinnen ook nog het nodige in veranderen volgens mij. Het financieel onafhankelijk zijn geeft mij erg veel rust/ vind ik belangrijk. Ik schrik er eerlijk gezegd van dat de helft van de Nederlandse vrouwen niet financieel onafhankelijk is. Oh, en met onze kinderen gaat het heel erg goed, dat is natuurlijk het aller belangrijkste, ondanks de "veel" werkende ouders.

 • Linda-Veronique

  Helemaal eens met partijtje. Ik kies voor deeltijd werken omdat ik dan ook tijd met mijn kinderen heb. Dit is een bewuste keuze. Ik had deze baan ook voltijd kunnen doen. En inderdaad, vrije tijd is "Ik tijd". Denk ook dat dat voor mijn man anders is.

 • Soccer-Mom

  Ik denk dat vrouwen simpelweg een andere definitie hanteren aan de term 'vrije tijd' dan mannen. Mannen vinden vrije tijd de tijd dat er niet gewerkt wordt en vrouwen beschouwen dat meer als echte 'ik tijd'. Dat is nogal een verschil. Het is aan de vrouw zelf om te beslissen hoeveel uur zij wil werken per week. Als zij dat met haar partner kan regelen, waarom moeten de werkgevers en mannen dat nog meer faciliteren? De faciliteiten zijn er al genoeg, alleen de vrouw wil gewoon over het algemeen gewoon deeltijd werken. Van mijn vrouwelijke WO-collega's die ook moeder zijn, werken de meesten 3 tot 4 dagen per week en als ze fulltime hadden willen werken na de geboorte, dan had dat ook prima gekund. Hier valt voor Bussemaker echt niets meer te winnen.

 • M2015.2018

  Helemaal mee eens!

 • ohmamamia

  Mevrouw Bussemaker moet zich misschien niet zo bemoeien met die vrouwen die zelf kiezen voor deeltijd werk, of helemaal geen werk, daar wordt over het algemeen goed over nagedacht namelijk. Ik ben heel blij dat ik thuis ben met mijn kindje, mijn man is blij dat ik het huishouden regel zodat hij met een gerust hart naar zijn werk kan gaan om het geld te verdienen, en ik weet vrij zeker dat mijn zoontje ook blij is met deze situatie. Ouderwets misschien, maar het werkt goed voor ons en wij gaan ons echt niet door een minister laten vertellen hoe wij ons leven zouden moeten leven. Bovendien liggen de banen niet echt voor het oprapen, hoe had ze dat gezien, waar haalt ze al die goede banen vandaan voor al die moeders die voltijd aan het werk zouden moeten gaan?

 • Barbamammie79

  Helemaal met je eens!

Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50

12 leden zijn nu online
Aanmelden