Lego maakt voortaan genderneutraal speelgoed

Lego maakt voortaan genderneutraal speelgoed

Nadat onderzoek had uitgewezen dat stereotypes een rol spelen in de toekomstige carrièrekeuzes van kinderen, heeft speelgoedfabrikant Lego besloten om onderscheid tussen speelgoed voor jongens en meisjes te laten vallen. 

Uitlachen

Uit het onderzoek, waarbij het gedrag van zevenduizend kinderen uit veertien landen werd onderzocht, bleek dat meisjes aan vertrouwen wonnen door te spelen met speelgoed voor jongens. Omgekeerd bleek dat niet het geval. 71 procent van de ondervraagde jongens zei dat ze vreesden uitgelachen te worden als ze met ‘meisjesspeelgoed’ speelden, een vrees die ook gedeeld werd door hun ouders.

Vrouwen even waardevol

“Gedrag dat geassocieerd wordt met mannen wordt door onze maatschappij hoger ingeschat”, aldus Madeline Di Nonno, CEO van het Geena Davis Institute on Gender in Media, dat het onderzoek uitvoerde. “Tot we erkennen dat gedrag en activiteiten die doorgaans geassocieerd worden met vrouwen even waardevol of belangrijk zijn, zullen ouders en kinderen blijven aarzelen om dat gedrag te omarmen.”

Verschil

Uit de studie blijkt dat ouders hun zonen nog steeds eerder aanmoedigen om sport of harde wetenschap te bedrijven, terwijl dochters meer in de richting van dans en verkleedpartijtjes (tot vijf keer meer) of koken (tot drie keer meer) geduwd worden.

Laat jij jouw dochter met 'jongens' Lego spelen en andersom?

Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!

Reageer op dit artikel

reacties (10) Stuur een bedankje


 • Sharon

  Complete onzin dat dit nu zo opgepakt wordt, lego heeft nooit een gender aan zijn speelgoed gehangen.

 • Miiepj-aapie

  Ik was 20 jaar terug anders enorm trots op mijn politie bureau, tank station en vakantie oord (die dan wel roze was).... Lego rocks ohja mijn zoon speelt ondertussen met het roze vakantie oord 🤣 super genderneutraal dus!

 • A_no_niem

  Dit vind ik toch wat ingewikkeld. Want mijn kind hoeft niet gender neutraal opgevoed te worden. Toen ze klein was altijd unisex speelgoed en kleuren aangeboden, maar ze kreeg al snel een grote voorkeur voor roze. Ze zal eerder met lego spelen als het de meisjes versie is met roze en paarse kleurtjes, simpelweg omdat dit haar voorkeur en interesse heeft.

  Hier een grote bak unisex lego en daar kijkt ze niet naar om, maar lego friends vindt ze geweldig.

 • Nog-even!

  Nog even en ik mag geen vrouw meer zijn en mijn kinderen mogen alleen nog genderneutrale namen omdat er een paar mensen zijn die een probleem hebben, wat geen probleem mag heten🤷‍♀️ Waarom mogen we niet erkennen dat voor het overgrote deel van de mensheid, het geen enkel probleem is, dat ze zijn wie ze zijn???

  En wat nou als ik voel dat ik in het verkeerde lichaam zit en eigenlijk een hamster had moeten zijn? Moeten we onze kinderen dan een looprad geven en snuffie noemen?

 • Maartje07

  🙃😂😂😂

 • Eline579

  Als je hond mag zijn mag je vast ook hamster worden🙈 https://www.ad.nl/bizar/deze-britse-mannen-kiezen-voor-een-leven-als-hond~afcb42c8/

 • Mommyworldx3

  VRESELIJK VERMOEIEND

 • Maartje07

  Och, wat een onzin weer!

  Mijn kinderen mogen spelen met wat ze willen, maar de ervaring hier leert dat Lego Friends een stuk aantrekkelijker is voor ze dan Lego Ninjago of wat je allemaal maar meer hebt.

  Straks is er dus geen Lego Friends meer te koop of begrijp ik dit verkeerd?

 • MontBlanc

  Ik heb ergens anders gelezen dat de thema's gewoon blijven, maar dat er meer jongens poppetjes bij Friends komen en minder politie/brandweer bij City. Op die manier verdwijnt de overduidelijke meisjes/jongens richting en willen ze dat kinderen met alles gaan spelen. Als dat zo is juich ik het toe!

 • Maartje07

  O, dat is prima, maar ik zie niet echt in wat daar dan zo genderneutraal aan is 😉😅?

Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50

10 leden zijn nu online
Aanmelden