Lastig: bloedend tandvlees als je zwanger bent

Lastig: bloedend tandvlees als je zwanger bent

Een van de zwangerschapskwaaltjes die je kunt krijgen als je zwanger bent, is bloedend tandvlees. Heel erg vervelend. Maar waarom heb je daar soms meer last van als je zwanger bent en kun je er iets tegen doen? Babybytes zocht het voor je uit.

Tijdens mijn beide zwangerschappen had ik er last van: bloedend tandvlees. Ik had er wel iets over gelezen, maar om eerlijk te zijn, heb ik me er niet in verdiept of ik er iets tegen kon doen of waardoor het ontstond. Ik had meer last van een andere kwaal, extreme misselijkheid dat me meer opslokte. Dat was ook een kwaal dat het bloedende tandvlees verergerde, maar daarover straks meer.

Op Mumsnet vond ik er een interessant artikel over bloedend tandvlees tijdens de zwangerschap.

Lees ook:
Alles over het verzorgen van je tanden tijdens je zwangerschap

Wat is de oorzaak?

Tijdens je zwangerschap wordt eigenlijk alles in je lichaam ‘zacht’ gemaakt. Zo wordt niet alleen je baarmoederhals wat zachter, maar ook je tandvlees. Dat komt door de zwangerschapshormonen. Verder maak je ook meer bloed aan, wel tot 40 procent meer dan normaal. Misschien heb je zelfs wel vaker last van bloedneuzen. Nou ja, en dus ook wat vaker van bloedend tandvlees…

Wat kun je doen?

Lastig hoor, dat bloedend tandvlees. Wat kun je ertegen doen? Maak een afspraak met de tandarts voor een goede schoonmaakbeurt. De tandarts kan het tandplak verwijderen en hij kan je nog wat extra advies geven over wat je thuis kunt doen.

Want waar het allemaal op neerkomt: maak je tanden goed schoon.

  • Poets minstens twee minuten twee keer per dag.
  • Poets met een niet al te harde tandenborstel. En als het bloedt ga dan niet voorzichtiger poetsen, gewoon poetsen zoals je altijd doet. Een elektrische tandenborstel is de beste manier op tandplak weg te poetsen.
  • Na de poetsbeurt nog even flossen of met een ragertje in de weer!

Zwangerschapsmisselijkheid en bloedend tandvlees

En nu weer even terug naar de misselijkheid en het overgeven tijdens je zwangerschap. Want dat kan het bloedend tandvlees namelijk ook verergeren. Dat komt door het zuur dat je tanden en tandvlees kan aantasten. Heb je net overgegeven, spoel je mond met wat water. Wacht minstens een uur met tandenpoetsen.

Heb/had jij ook zo'n last van bloedend tandvlees tijdens je zwangerschap? Heb jij nog tips?

Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!

Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50