Kinderen van ouders met zware baan ervaren meer stress

Kinderen van ouders met zware baan ervaren meer stress

In de categorie 'open deuren opentrappen' het resultaat van een grootschalig onderzoek van de Australian National University (ANU): banen van ouders die veel tijd kosten en als stressvol ervaren worden hebben mogelijk een negatief effect op de mentale gezondheid van hun kinderen.

Om tot deze conclusie te komen, hebben de onderzoekers gedurende tien jaar lang 2.500 ouders en kinderen gevolgd. In Social Science & Medicine zijn de resultaten gepubliceerd. 

Gebrek aan quality time

Vooral een goede balans tussen werk en privé bij de ouders (of juist het ontbreken daarvan) blijkt een belangrijke graadmeter te zijn voor het mentale welzijn van de kinderen. Kinderen lopen het grootste risico op mentale gezondheidsproblemen als de ouders een stressvolle baan hebben, waarbij de werkdruk hoog is en ze lange dagen maken. Logischerwijs komt hierdoor de tijd met de kinderen in het geding, zijn de ouders vaker vermoeid en chagrijnig en komt ook dit de tijd met de kinderen niet ten goede. 

"Als ouders moeite hebben met het combineren van verplichtingen voor werk en het gezin, worden ze moe, gestrest, chagrijnig en ongelukkig. Dat heeft z'n weerslag op de relaties binnen het gezin en dus het welzijn van de kinderen", legt hoofdonderzoeker Huong Dinh uit. 

Gedragsproblemen

Tijdens het onderzoek werd vooral gekeken naar het gedrag van de kinderen. Er werd gelet op het emotionele welzijn, eventuele gedragsproblemen, hoe hun relaties met leeftijdsgenoten waren. Hieruit kwam duidelijk naar voren dat kinderen van ouders met stressvolle, drukke banen vaker last hadden van mentale gezondheidsproblemen. Maar ook dat deze problemen verminderden, als de balans tussen werk en privé bij de ouders beter werd! 

Hoe is de balans tussen werk en privé bij jullie?

Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!

Reageer op dit artikel

reacties (3) Stuur een bedankje


Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50