Kinderen op de mond kussen: ja of nee?

Kinderen op de mond kussen: ja of nee?

Ouders die hun kinderen een kus op de mond geven: niks raars aan zou je denken. Maar de Britse kinderpsycholoog Charlotte Reznick claimde jaar dat dit ‘te seksueel’ zou zijn, met flinke discussie tot gevolg. 

‘De mond is een erogene zone die gestimuleerd kan worden. Het zoenen van een kind op de mond is een handeling die neigt naar seksualiteit', schreef de kinderpsychologe in haar boek The power of your child's imagination. Reznick denkt dat kinderen een zoen op de mond associëren met een seksuele of romantische handeling tussen hun ouders. Vervolgens vragen zij zich af waarom ouders dezelfde handeling met hen doen. Kinderen raken in de war wat de betekenis is van een zoen van hun vader of moeder op de mond, beweert ze.

Zoenen op de mond? Ja graag!
Maar niet iedereen denkt er zo over. Annelies (30): ‘Ik ben van jongs af aan grootgebracht met veel liefde – gelukkig. In het gezin van mijn ouders kussen wij elkaar allemaal op de mond, ik weet niet beter. M’n ouders, m’n broer, m’n zus: iedereen kus ik op de mond en iedereen kust elkaar op de mond. Ik vind dit juist heel fijn en liefdevol en dit is een van de redenen waarom ik me altijd zo geliefd heb gevoeld. Wel merkte ik op de middelbare school als er vriendinnen bij me thuis kwamen, dat ze weleens raar opkeken als ik m’n broer drie dikke pakkerds op de mond gaf. Maar daar kan ik niet wakker van liggen. En zij neem ik aan ook niet, ieder z’n ding toch? Mijn toekomstige kinderen ga ik in ieder geval allemaal op de mond zoenen, om te laten zien dat ik van ze houd.’

Zoenen op de mond? Nee bedankt.
Lieke (28) kust haar kinderen bewust niet op de mond. ‘Ik heb er geen problemen mee als anderen dit wel doen – dat moet iedereen voor zich weten. Maar ik voel me er wat ongemakkelijk bij. Niet als m’n kind nog klein is, maar als-ie straks op de middelbare school zit, lijkt me dat heel ongemakkelijk. Een puberjongen die z’n moeder op de mond kust, er zijn mindere dingen waar je om gepest kunt worden. Bovendien zal hij zoenen dan meer met seksualiteit associëren. Tja, en wanneer stop je dan met zoenen op de mond? Het lijkt me voor je kind heel raar als je ineens zegt: nee, nu niet meer. Als of je hem of haar niet meer lief vindt. Daarom hebben mijn man en ik dit nooit gedaan. Wij knuffelen en zoenen ons kind heel veel, maar altijd op de wang.’

Hoe denk jij hierover? 

Reageer op dit artikel

reacties (35) Stuur een bedankje


 • Dromenvanger1987

  Ieder zijn ding, maar toch kan het gemakkelijk tot ongemak situaties leiden.

  Mijn man komt uit een gezin waar zoen op de mond gebruikelijk is en ik niet. Ik vond het echt heel erg vervelend toen m'n schoonpa een zoen vol op m'n mond plantte. Als je dat niet gewend bent is dat gewoonweg te intiem zo opeens.

 • china-dad

  Ik had mijn vrouw laatst op haar mond gezoend. Mijn dochter van 3 zag dat en probeerde mij vol op mn mond te pakken... Die maakt nog geen onderscheid tussen 18+ en kinderkusjes...

 • Winterfell

  Ik vind het vreselijk smerig, doe het zelf niet bij mijn familie en ga dat ook nooit doen bij mijn kinderen.

 • Soccer-Mom

  Net als vorig jaar toen dit artikel hier al verscheen, vind ik het nog steeds een hoop geblaat om helemaal niets. Het oorspronkelijke artikel dateert al uit 2015 trouwens.

 • china-dad

  Ja frappant hoe dezelfde discussie zo elk jaar weer oplaait.

 • Gsleutel88

  Kinderen kusjes op de mond ja. Maar vanaf een jaar of 8 denk ik toch eerder op de wang ofzo. Zelf ook zo opgevoed...vond het opgegeven moment zelf niet meer prettig om ouders te kussen op de mond.

  Maar wat een gedoe allemaal...niet zoenen...genderneutraal...etc...waar gaat de wereld naar toe?

 • Fam86

  Ja hoor heel gewoon, die oudste koos uiteindelijk er zelf voor t niet te doen.

  Want hey niet cool!

 • Djae

  Hier gewoon op de wang.

 • ladyw

  Ik doe dat niet bij mijn kinderen. Vreemden moeten dat ook niet doen. Dit heeft meer te maken met hygiënische motieven. Vind er niks seksueels aan.

 • wandaapje

  Ik vind borstvoeding eerder iets seksueels. Niet als het gevoede kleintje onder de 9mnd is en uiterst een jaar. Maar daarna vind ik het onsmakelijk. Daarna mag het met de pot mee eten en heeft het voldoende voeding stoffen. Ik denk dat ouders die doorgaan tot 3 jaar 4 jaar het voor hunzelf doen.

  Moeders die na die tijd praten over "dan mag mijn kind een troost slokje" maken me helemaal misselijk. Ieder zijn mening. Maar een kus op de mond is niks mee. En nee... natuurlijk geef ik mijn zoon geen kus op de mond als hij op het schoolplein staat wanneer hij eenmaal in de 3de klas van de middelbare school is aanbeland.. ik snap dat dat raar over komt op andere.

 • Shrimp

  Over BV heb ik een hele andere mening. Mn zoon is nu bijna 9 mnd en ik ga door tot een jaar ( en ze idd met de pot mee eten volledig) maar als je het zo onsmalelijk vind moet je eens dit kijken xd .ik weet niet of je het kent..en het je humor is...en je engels goed is. Maar ik lag dubbel. ( youtube little britain bitty 2) veel van little britain gaat me te ver qua grofheid maar deze vond ik wel grappig

 • Ayanajamari

  Ik heb mijn dochter het tot 3 jaar gegeven best lang maar dat je komt met wij doen het voor ons zelf wat zeik je nu ik word misselijk van je commentaar ieder zijn ding! Ze eten uit de pot mee da's waar maar ze drinken ook melk en wrm zou dat dan geen melk van mama mogen zijn?

 • GaRnaaltje25

  Je vind na een jaar onsmakelijk omdat een kleine dan de voedingstoffen uit de normale voeding haalt volgens jou. De wereld gezondheidsorganisatie adviseerd na gedegen onderzoek toch echt 2 jaar borstvoeding. Wou ik even benadrukken.

 • Trotse-Ouders-Van-4-Wonders

  Volgens mij is dit artikel idd al eerder geweest.. maar ik vind het belachelijk iedereen moet het zelf weten hoor maar hier geef ik ze gewoon een kus op de mond vind er niks raars aan!

 • 4dekindje

  Wat een bullshit allemaal ik geef mij jongste 2 altijd een kus op de mond alleen mijn oudste is 9 die kus ik zijn voorhoofd . Als je als moeder zijnde al bang moet zijn om he kind een kus te geven op de mond kende niks meer , ik droog ze ook af na et douche mag dat dadelijk ook nie meer 🙃

 • ikbenmoedergeworden

  Ben nu 38 en zo nu (lees een paar keer per jaar) en dan krijgt mijn vader nog steeds een kus op de mond. Niets sexueels aan, maar een teken van genegenheid en liefde voor elkaar. Mijn kinderen kussen op de mond, alleen bij familie die dichtbij is, geen nichten en neven etc. Dat iemand het als zodanig ziet zegt denk ik meer over die persoon dan over degene die het doet. Het stopt vanzelf een keer, heb het jaren niet meer gedaan bij mijn vader vanaf mijn pubertijd.

 • hadassa

  ja heel nomaal

 • susan-bjorn

  als je als ouders je kind niet eens meer op de mond mag kunnen kan ik wel zeggen dat die mensen die dat ect not done vinden ... of het als sexueels zien niet goed in hun hoofd zijn( sorry voor me taal gebruik) en mat!!! echt als jij diet als soort van incest ziet.. dan ben jij echt niet goed bij je hoofd... sorry dan vind ik jouw echt rijp voor een gesprekje aan een bep persoon.

 • mijn~meisje

  mijn dochter krijgt gewoon nog kusjes op de mond. Van papa en mama. Daarnaast kust ze zelf ook opa's en oma''s, oom en tante op de mond. Verder doet niemand het maar alleen zij en het is gewoon heel normaal. Alleen 1 oma houd niet zo van op de mond zoenen. Dat deed ze ook al niet bij der eigen zoontje. I

 • 5e-wonder

  De kinderen krijgen hier wel een kus op de mond. De oudste is nu acht en sinds een paar maanden wordt dat steeds vaker een kus op de wang. Het groeit gewoon zo en voelt voor mij wel gezond dat dat rond deze leeftijd verandert.

 • KaBam

  nee, liever op de wang/voorhoofd of neuzen. is gevoelsmatig. ik vind het ook niet fijn als iemand anders mijn zoontje wel op de mond een kus geeft. (hoe zeg je dat tegen iemand?)

 • Sharon

  @mat dan daar even los van ben ik stiekem benieuwd of je dan borstvoeding ook iets seksueels vind (gezien tepels ook erogene zones zijn)

 • Tiens

  @Mat: serieus... Er is niks in mij wat zegt "daar wordt ik opgewonden van" als ik mijn broers, vader, moeder, ooms, tantes of kinderen kus... Wang of mond. Ik snap echt niet dat een onschuldig kusje en seks op dezelfde lijn staan bij sommige mensen... (Mn man geinde net: "je moet je tong ook niet bij iedereen naar binnen steken joh" )

 • Raingirl

  Jammer dat je de link van de tv uitzending niet meer hebt. Wij zijn toen bij editie nl geïnterviewd en lieten een kus op de mond zien En wat wij ervan vinden?je raad het al. Naasten van het kind (papa mama oma opa)en eigen initiatief van het kind is geen enkel probleem. Als er een andere verstandhouding is zoals een buurman juf of vreemde vinden wij het niet passend. Niet omwille seksueel, want dat slaat nergens op en wij dat denkt is zelf een steekje bij los, maar omdat er een andere etiketten bij horen.

 • rlyblue

  Mijn opa kust graag iedereen op de mond. Ik voel me daar niet prettig bij. Vroeger met mijn ouders deed ik het ook maar dat ging over in zoenen op de wang. Alleen opa bleef doorgaan. Nu vind ik het raar om mijn zoontje van anderhalf op de mond te kussen. Het voelt niet goed voor mij, ik denk dan steeds terug aan opa die dat nog altijd het liefste doet. Ik zeg dus nee. Ik vind 'neuzen' een leuk en prettiger alternatief met mijn peuter.

 • Sharon

  Grenzend aan incest, wow. Ik ben even fully flabbergasted van die opmerking.

 • ohmamamia

  Grenzend aan incest, really?! Schrik ervan dat je dat zo ziet. Mag het dan ook niet in de nek, en een liefdevol klopje op de billen, oh jee, en borstvoeding dan? Ik vind het juist liefdevol. Het is intiem ja, maar dat mag je zijn met je kinderen/ouders. Ik zoen mijn vader en moeder nog steeds op de mond. Superverknipt.

 • Firstone2016

  Als ouders dit doen, vind ik dit niet erg. Andere familieleden of vrienden hoeven dit niet te doen vind ik.

 • Danonimous

  Ja ik kus mijn kinderen op hun mond, mn nichtjes ook als ze dit nog willen. Soms wel, soms niet. Mn neefjes willen überhaupt niet meer gekust worden en ik verwacht dat dit bij m'n zoon ook ooit wel gaat gebeuren. Hij kust papa nu ook nog op de mond, kan me niet voorstellen dat hij dit in z'n pubertijd blijft doen haha! We zien wel hoe het loopt, het staat hem vrij om te zeggen dat hij niet wil, maar hij vind het nu nog fijn. Overigens alleen van ons, andere mensen wil hij geen eens een kus op de wang geven, die geeft hij alleen maar een handje. En dat vind ik ook prima.

 • oXNyssaXo

  Ik heb mijn moeder en vader altijd een kus op de mond gegeven, daar is helemaal niks seksueels aan, het zijn je ouders... Mijn broer en zus geef ik een kus op hun wang. Ik ben nu zwanger van mijn eerste kindje en als het naar bed zou gaan of uit logeren ofzo krijgt het ook gewoon een kus op de mond. In de pubertijd kunnen sommige kinderen er een afkeer van krijgen maar dat laten ze je dan wel merken. Zodra ze die ik bben stoer en kus/knuffel mijn ouders niet periode voorbij zijn dan gaan ze gewoon weer over op een kus op de mond.

 • Soccer-Mom

  MIjn kinderen worden door ons (= ouders) gewoon op de mond gekust. Zij vinden dat nu nog prettig en ik heb er ook geen moeite mee. De stelling dat je dit nu niet moet doen omdat het straks in de pupertijd echt niet meer kan, lost zich vanzelf wel op want dan vinden je puperkinderen het echt niet meer stoer en dan is zelfs een kus op de wang not done. Ik vind dit weer een hoop geblaat om niets eigenlijk.

 • Shrimp

  Thuis werd het nooit gedaan. Zag het bij anderen. Als kind vond ik dat gek omdat ik het niet gewend was. Later zag ik vrienden die ( 20+) hun moeder nog een kus op de mond gaven en eigenlijk vond ik dat heel liefdevol eruit zien. Alsof het gezin heel hecht is. Ik kus mijn kinderen nu ook op de mond. Maar ben al wel aan het sturen dat het alleen voor binnen gezin is. Ook geen opa's en oma's tantes of ooms.

 • Tiens

  Ik kus mijn kinderen gerust op de mond, als je daar wat seksueels in ziet vraag ik me echt af wat er mis is met je. Ik ben er in ieder geval nooit van geschaad geraakt en heb er nooit sekseuele assosiatie bij gehad... Mijn zoon kust trouwens ook wat kindjes op de creshe soms op de mond, jongens en meisjes. Zal vast ern seksuele sfeer hangen bij die peuters joh!

 • MaaikeT2

  Nou, ik herken mezelf wel in dit dilemma. Ik heb mijn kinderen (bijna 1 en 3,5 jaar) altijd op de wang gekust. Ik had er niet eens zo diep over nagedacht, het kwam gewoon zo. Maar de laatste tijd wil mijn oudste van 3,5 na de kusjes op zijn wang altijd ook nog een kusje op zijn mond. Ik weet niet waar hij dat vandaan heeft, trouwens. Ik doe er niet moeilijk over naar hem toe, geef hem gewoon dat kusje op zijn mond. Maar uit mezelf doe ik het niet, dan altijd op de wang. En dat terwijl ik zelf uit een familie kom waarin iedereen elkaar (of in ieder geval de kinderen) op de mond zoende, dat was heel normaal. Er was niks seksueels aan, ook niet voor mij als kind destijds. Maar toch doe ik het nu zelf niet meer bij mijn eigen kinderen. Misschien zijn de tijden wel gewoon veranderd?

Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50