Kinderen met lichamelijke afwijking herkennen zichzelf in pop

Kinderen met lichamelijke afwijking herkennen zichzelf in pop

De Amerikaanse Amy Jandrisevits maakt met de hand poppen die lijken op kinderen die lichamelijke gebreken hebben. Hoe bijzonder!

Poppen zien er altijd perfect uit. Maar dat is dus niet hoe het in de werkelijkheid eraan toegaat. Niemand is immers perfect. Daarom maakt Amy met de hand poppen die net even anders zijn dan de poppen in de winkel.

Lees ook:
Wauw! Deze kinderen lijken precies op hun pop

Handgemaakte pop

“Het is zo belangrijk dat kinderen zichzelf kunnen terugzien. Poppen hebben een kracht die we niet helemaal kunnen begrijpen”, zegt ze tegen TODAY Parents. Een pop die met de hand is gemaakt, is natuurlijk bijzonder, maar een handgemaakte pop die precies op een kind lijkt is nog specialer. De poppen van Amy hebben namelijk ook een gebrek. De poppen die de naam ‘A Doll Like Me’ hebben meegekregen zijn poppen die ook bijvoorbeeld een arm missen, een litteken of een wijnvlek hebben.

“Het is heel moeilijk om een kind ervan te overtuigen dat ze perfect zijn zoals ze zijn en zelfvertrouwen mee te geven als ze geen evenbeeld kunnen zien. Wij gaan daar verandering in brengen.”

Transgenderpop

Vier jaar geleden maakte Amy haar eerste pop voor het kind van een vriendin. Haar kind was een transgender en zat in zijn transitieperiode. Toen die vriendin op social media een foto deelde van haar kind met de pop, vroeg een andere vrouw aan Amy of ze een pop kon maken met een afwijking aan het been. Ze kon maar geen pop vinden die op haar kind en zo is het balletje gaan rollen.

Emotie

Om ervoor te zorgen dat de pop zoveel mogelijk om een kind lijkt, bestudeert ze zo veel mogelijk foto’s van het betreffende kind. Daarbij krijgt ze het gevoel dat ze een kind steeds beter leert kennen. “Deze poppen zitten zo veel emotie. Het is heel bijzonder om deel uit te mogen maken in het leven van deze mensen.”

Foto's: A Doll Like Me

Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!

Chantal was hoofdredacteur BabyBytes a.i. tijdens het zwangerschapsverlof van Laura.

Ze is getrouwd met haar jeugdliefde en moeder van een zoon (2006) en een dochter (2009). Naast haar werkzaamheden voor BabyBytes is ze ook eigenaar van het online platform de Club van ontaarde moeders. Naast haar freelance redactiewerkzaamheden is ze ook eigenaar van het online platform de Club van ontaarde moeders.

Reageer op dit artikel

reacties (0)
Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50