Kinderen gaan steeds jonger online pesten

Kinderen gaan steeds jonger online pesten
  • in Kinderen
  • 0
  • 1634
  • 15/07/2016

Op steeds jongere leeftijd beginnen kinderen met online pesten. Al vanaf groep 5 van de bassischool houden zij zich bezig met pesten via digitale wegen. Valse Facebook-accounts en het digitaal verspreiden van foto’s of filmpjes van klasgenoten: voor veel kinderen tussen de acht en twaalf jaar is dit niet vreemd meer.

Dit blijkt uit een enquete van het AD en DUO Onderwijsonderzoek, die door ruim vijfhonderd basisschooldocenten is ingevuld. De leraren gaven antwoord op vragen als de hoeveelheid pestincidenten die zij dit jaar meemaakten, in hoeverre dit online gebeurde en ze gaven een beschrijving van de kwesties.

Acht jaar
Uit de antwoorden bleek dat veel pesterijen zich digitaal afspelen. Leraren weten niet goed hoe zij dit moeten oppakken en voelen zich machteloos. De leeftijd waarop de online pesterijen beginnen is rond acht à negen jaar; de leeftijd waarop kinderen hun eerste telefoon krijgen en actief worden op internet.

Nepaccounts
“Daar maak ik me echt zorgen over”, vertelt Liesbeth Hop, docente mediawijsheid. “Kinderen moeten leren wat ze online wel en niet kunnen doen.” En dat weten veel kinderen vaak niet. Uit het onderzoek blijkt dat kinderen op jonge leeftijd nog geen grenzen kennen. Ze maken nepaccounts aan op Facebook, van bijvoorbeeld andere leerlingen of docenten.

Seksueel getinte foto’s
Ook worden klasgenoten tegen hun wil in gefilmd, en deze video’s vinden daarna hun weg op internet. Een ander voorbeeld is dat kinderen uit groep 8 seksueel getinte foto’s naar klasgenoten sturen, waarna er gedreigd wordt om de beelden te verspreiden. “Dat was een paar jaar geleden nog ondenkbaar op een basisschool”, zegt Petra van Haren, voorzitter van de Algemene Vereniging Schoolleiders (AVS).

Heeft jouw kind hier al mee te maken gehad?

Vaker artikelen lezen op Babybytes? Like ons op Facebook en volg ons op Twitter.

Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!

Reageer op dit artikel

reacties (0)




Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50