Kinderen die een pedagogische tik krijgen, later agressiever tegen partner

Kinderen die een pedagogische tik krijgen, later agressiever tegen partner

Zo'n vijftig jaar geleden was het de orde van de dag: deed je als kind iets wat niet door de beugel kon? Dan kreeg je een draai om je oren. Van je ouders, de buurvrouw of de leerkracht op school. Ondenkbaar, vinden we nu.

Een corrigerende tik gebruiken is pedagogisch niet verantwoord. Hier wordt steeds meer over bekend. Volgens een recente studie, die werd gepubliceerd in Journal of Pediatrics, blijkt nu dat kinderen die geslagen worden op latere leeftijd gewelddadig kunnen worden tegenover hun partner. 

Geweld

Voor het onderzoek werden 758 jongeren tussen de 19 en 20 jaar ondervraagd naar hun jeugd en de relaties die zij recentelijk hebben (gehad). Er werd gevraagd of ze als kind wel eens geslagen zijn (ook als dit 'pedagogisch' bedoeld was) en of ze recentelijk in een relatie betrokken waren waarin geslagen werd. Hieruit bleek overduidelijk dat de jongeren die als kind geslagen waren, later ook vaker betrokken waren in een gewelddadige relatie dan de jongeren die niet geslagen waren. 

Om de conclusie te kunnen trekken, werd ook gekeken naar de situatie van de jongere: het bleek dat het niet uit maakte of de jongere mannelijk of vrouwelijk was, of het uit een hoger- of lager opgeleid milieu afkomstig was en op welke leeftijd het als kind werd geslagen. Zelfs de mate van geweld in de jeugd bleek niet uit te maken. Kinderen die mishandeld waren en kinderen die 'alleen' af en toe een draai om de oren hadden gekregen, bleken allemaal evenveel kans te hebben zelf in een gewelddadige relatie terecht te komen. 

Altijd negatieve gevolgen

“Eén van de voordelen van deze studie, is dat we hebben kunnen bewijzen dat een pedagogische tik ALTIJD negatieve gevolgen heeft voor het kind op latere leeftijd." geeft hoofdonderzoeker en docent psychiatrie aan de universiteit van Texas Medical Branch Jeff Temple aan. 

Bob Sege, dokter en tevens woordvoerder van de Amerikaanse vereniging voor kinderartsen geeft aan dat de resultaten van dit onderzoek voor hem niet als verrassing zijn gekomen: "Ouders zijn de belangrijkste personen in het leven van hun kinderen. Ze leren van hen wat de sociale normen zijn en hoe ze zich moeten gedragen tegenover anderen. De pedagogische tik zorgt voor verwarring in de cruciale grens tussen liefde en geweld voor kinderen, en dat op het moment dat ze nog volop hun eigen grenzen aan het aftasten zijn.”

Tot slot sluit ook expert in partnergeweld en professor aan de universiteit van Boston Emily Rothman zich aan bij de conclusie van het onderzoek: "Geslagen worden door iemand waar je van houdt en die je vertrouwt in je kindertijd, verhoogt de kans dat je op latere leeftijd zelf ook naar geweld grijpt tijdens een conflict. Gemakkelijk gezegd: bij mensen die als kind nooit geslagen zijn, zal het niet opkomen om geweldig te gebruiken als volwassene."

Je kind slaan, om wat voor reden dan ook, is dus áltijd een slecht idee. 

Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!

Reageer op dit artikel

reacties (0)




Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50