Kans op griep verlagen? Laat je kinderen buiten slapen!

Kans op griep verlagen? Laat je kinderen buiten slapen!

In de lente of zomer de kinderwagen even naar buiten rijden als je kind ligt te slapen, ligt nog wel voor de hand. Want wat is er fijner dan in de frisse lucht slapen terwijl er een warme bries over die kleine, bolle wangetjes waait?

Nu blijkt dat buiten slapen in de herfst en winter ook heel goed mogelijk is! Sterker nog: er zijn kinderdagverblijf-organisaties in Nederland die een beleid hanteren waarin kinderen tot een buitentemperatuur van -5 (!!!) graden buiten hun dutje mogen doen. En dat is dus heel gezond voor het kleintje!

Skipak

Steeds meer kinderdagverblijven laten in de tuin een soort ledikantjes die het meest weg hebben van konijnenhokken plaatsen. Merel Robbe, van kinderopvang het Merelhuis in Middelstrum vertelt aan RTL Nieuws: "Vanuit onze visie willen we zo vaak mogelijk met de kinderen buiten zijn. Buiten slapen past daar dan ook goed bij. Bovendien merken we dat het goed werkt: kinderen slapen bijvoorbeeld langer als ze buiten kunnen slapen."

Ze vervolgt: "De kinderen kunnen het hele jaar door buiten slapen, tot een temperatuur van -5. Dan hebben ze een skipak aan, krijgen ze een dekentje en een kruik. Ook als het regent slapen de kinderen buiten. De enige open kant aan het zogenaamde 'slaaphuisje' is naar het raam gericht. Zo kunnen we de kinderen goed in de gaten houden. Als het stormt of onweert slapen de kinderen overigens binnen." 


Bron afbeelding: Lutje Potje

Slaapgeneeskundige

Sigrid Pillen, slaapgeneeskundige, vertelt dat buiten slapen inderdaad goed kan zijn om griep zoveel mogelijk te voorkomen: "als kinderen binnen bij elkaar liggen, is de kans op een infectie groter dan als ze buiten in de frisse lucht liggen. Zelfs slapen op de tocht hoeft geen probleem te zijn. Zolang de binnen-lichaamstemperatuur en de lichaamstemperatuur van buiten van kinderen maar in balans is. De ideale temperatuur om in te slapen is namelijk tussen de 16 en 18 graden."

Producent van buiten-slaaphuisjes Lutje Potje plukt de vruchten van deze trend: de omzet is afgelopen jaar met 200 procent gestegen. Buiten slapen wordt populair! 

Het klinkt tof! Wat vinden jullie?

Betty (31) is voormalig hoofdredacteur van BabyBytes. 

Ze woont in Amsterdam, is getrouwd en moeder van een zoon (september 2014) en een dochter (mei 2016). 

Reageer op dit artikel

reacties (10) Stuur een bedankje


 • Stella4

  Ik laat mijn vierde ook z.a. elke dag buiten slapeninde wagen, en ze is van alle vier het minst verkouden of ziek geweest!

 • mama van A-M-Z-R

  Het ziet er inderdaad verschrikkelijk uit, die hokjes. Maar klinkt wel gezond, zo buiten. Lijkt me zelf ook wel lekker, heerlijk ingepakt met een kruikje in de tuin slapen hihi

 • Soccer-Mom

  Prima. Jammer dat mijn kids hier al te oud voor zijn.

 • Barbamammie79

  Haha... Gewoon proberen.. leg ze buiten in een tent

 • GaRnaaltje25

  In denemarken slapen nagenoeg alle babies buiten, zowel thuis als bij opvang. Idd ook tot net over het vriespunt en alleen niet wanneer de kleine ziek geboren is bv.

 • nog-even!

  In Noorwegen ook en in Groningen sliep mijn vader 60 jaar geleden ook al in zo'n bedje bovenop het platte dak, midden in de stad- was daar toen al heel gewoon!!!

 • Hulya1986

  Klopt, ik woon in Denemarken en mijn zoontje heeft altijd buiten geslapen (middagdutje) en mijn dochtertje slaapt nu ook buiten (middagdut) Moet er wel bij vermelden dat ze alleen in de kinderwagen slapen en dat hier geen "hokjes" bestaan om het zo maar te zeggen. Lekker gezond en ze worden er alleen maar sterk van! :-)

 • Jti-gl

  Ik vind de reacties altijd erg grappig op deze slaapvertrekken hihi..Ik werk op een kdv en wij hebben er 2 van op de babygroep. Het zou zeker mijn voorkeur hebben als mijn baby hier ook zou slapen. Niet door een ander kindje worden gewekt, niet met 6 kinderen je kamertje moeten delen. Lekker je eigen slaapritme. Heerlijk gezond! Het grappige is dat kinderen er vaak uren in slapen en op de slaapkamer wordt dat niet gehaald met meerdere kinderen. Dus ondanks dat het heel ernstig lijkt, blijkt toch dat de kinderen het heerlijk vinden.

Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50