Kan het eten van dadels tijdens de zwangerschap de bevalling minder zwaar maken?

Kan het eten van dadels tijdens de zwangerschap de bevalling minder zwaar maken?

De uitgerekende datum is in zicht dus waarschijnlijk heb je je al goed ingelezen en het hele web verkend. Je hebt Gegoogled naar hoe je de zwangerschap zo voorspoedig mogelijk kan laten verlopen. Waarschijnlijk heb je gelezen dat het aangeraden wordt om dadels te eten, dus hoe zit het daar nu eigenlijk mee? 

Als je uitgerekende datum is verstreken heeft het in ieder geval geen zin om te denken dat je de bevalling kunt opwekken met dadels. Maar dit neemt niet weg dat de vrucht een positieve invloed op de bevalling kan hebben. 

Dadels eten tijdens de zwangerschap

Een studie in het Journal of Obstetrics and Gynecology deed onderzoek onder 154 vrouwen. De helft van hen ging vanaf de 37ste week 7 dadels per dag eten (zo’n 80 gram). Bij de dames die de dadels aten kwam de bevalling niet sneller van de grond, maar zij hadden daarentegen minder snel hulp van Pitocin nodig (medicatie om de bevalling te helpen). Van de ‘normale groep (dus de vrouwen die geen dadels aten) had maar liefst 50% medicatie nodig om de bevalling te voorspoedigen. Van de groep ‘dadels etende vrouwen’ had maar liefst 37 procent extra hulp nodig.

Ander onderzoek, dezelfde resultaten

In Iran werd min of meer hetzelfde geconcludeerd. In dit onderzoek werden vrouwen 105 vrouwen op een ‘dadel dieet’ gezet en 105 vrouwen aten deze vrucht helemaal niet. Slechts 20% van de ‘dadel groep’ had medicatie als Pitocin nodig om de bevalling te helpen. Bij de vrouwen die de dadels ontweken ging dit om maar liefst 45%. En daarnaast hadden de vrouwen die wel dadels aten een rijpere baarmoederhals toen ze werden opgenomen in het ziekenhuis, het ging hierbij om 4cm vs 3cm.

Resultaten

Uiteraard zijn dit kleine onderzoeken maar de resultaten zijn toch opmerkelijk. Het lijkt er toch echt op dat er minder medicatie (om de bevalling) te helpen nodig zou zijn! En daarnaast kan de baarmoederhals eerder ‘rijpen’. Waarom dit is weten de onderzoekers nog niet precies. Het kan te maken hebben met de oxytocine achtige invloed die het fruit heeft op de baarmoeder. De baarmoeder wordt hierdoor vast klaargemaakt voor de samentrekkingen.

Uiteraard is het geen garantie voor een voorspoedige bevalling. En men moet uiteraard in gedachten nemen dat dadels veel suiker bevatten. Dus als je mee wil doen aan dit regime is het raadzaam om niet continue boven de koektrommel te hangen. Anders krijg je wellicht wel een overkill aan suikers binnen.

Ga jij het proberen, of lijkt het je helemaal niks om zoveel dadels te eten?

Inga Stoit is online redacteur bij BabyBytes. In haar vrije tijd doet zij veel aan sporten, koken, yoga en ze is gek op lange wandelingen met haar hondjes. Volg Inga ook op Instagram!

Reageer op dit artikel

reacties (3) Stuur een bedankje


  • OemSaifeddin

    Ik heb er zeker ervaring mee en ik at ze gewoon door tijdens de weeen. Het geeft je energie en het is zoveel malen beter dan de energie snoepjes. Het heeft mij heel goed geholpen en beide bevallingen duurde 8 uur plus zonder medicatie. Maar ook niet veel bloedverlies en was snel herstelt

  • Ontheway.bbynmbr2

    Ik eet heledag door dadels heerlijk

  • Chudo

    Ik heb regelmatig dadels gegeten tijdens de laatste weken. Niet heel consequent. Ook heb ik vanaf 34 weken 3 koppen frambozenbladthee gedronken. Dit wel echt strikt. Mijn bevalling was er een waar ik zo op had gehoopt! Haast pijnloze bevalling, geen pijnstilling, thuisbevalling, kort hoeven persen en ontsluiting ging supervlot! Dus ik geloof er wel in!

Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50