Jongen of meisje? Dit zijn de bekendste bakerpraatjes

Jongen of meisje? Dit zijn de bekendste bakerpraatjes

“Ik weet zeker dat jij een jongen krijgt!”, zei de vriendelijke ober tegen mij na een lunch met een vriendin. Mijn zwangere buik stond strak naar voren en van de achterkant kon je niet zien dat ik zwanger was. Ik was inderdaad zwanger van een zoon, dus kon deze meneer stralend gelijk geven.

Ruim anderhalf jaar later ben ik weer net zo ver zwanger als toen. Mijn buik steekt net zo strak naar voren, waardoor er aan de zijkanten geen zwangerschap te bespeuren is. Ditmaal ben ik - volgens zes verschillende echoscopisten - echter zwanger van een dochter. Het bakerpraatje over de vorm van de buik kan ik bij deze dus hoogstpersoonlijk naar het rijk der fabeltjes sturen, en meestal is dat het geval. Maar welke bakerpraatjes zijn er nu precies nog meer? En zit er een kern van waarheid in?

… Als je tijdens de zwangerschap opeens acné van je voorhoofd tot aan je decolleté hebt zitten, terwijl je voorheen gezegend was met een strakke huid, reken dan maar op een dochter.

… Aanstaande moeders die zoons verwachten, zijn eerder geneigd zich beter te verzorgen. Dus zie je een tot in de puntjes verzorgde zwangere voorbij waggelen? Ga er dan maar van uit dat ze een zoon draagt.

… Zwangeren met een ochtendhumeur krijgen een dochter. Ben je ‘s morgens echter de vrolijkheid zelve, schaf dan maar een pot blauwe latexverf aan voor het babykamertje.

… Ben je erg misselijk tijdens de zwangerschap en is je toilet je beste vriend? Dan kan het heel goed zijn dat er een minimeisje in je buik groeit. Van zoons word je - zo blijkt - minder misselijk. Dit bakerpraatje is deels waar, al heeft die op iedereen een andere uitwerking. Met een dochter maakt je lichaam meer van het hormoon hCG aan. Hier kan je extra misselijk van worden.

... Zijn je handen lekker zacht? Dan verwacht je vast een dochter. Van zoons krijg je namelijk ruwe handen. Daar zal een manicure niks mee te maken hebben. Of wel?

… Heb je het idee dat je uk je ribben aan gort schopt? Dan zit er vast een klein jongetje te kickboksen in je baarmoeder. Meisjes trappelen namelijk meestal wat lager.

… Schat het geslacht van je ongeboren kind in aan de hand van het gewicht van de aankomende vader. Komt hij tijdens de zwangerschap aan? Dan krijgen jullie een zoon. Als zijn gewicht min of meer gelijk blijft, kan je vast wat jurkjes in maat 50 aanschaffen! En mocht je man zichzelf schandalig laten gaan, kan je hem ook gewoon eens subtiel wijzen op zijn buitensporige vreetgedrag, zonder zijn toekomstige zoon de schuld te geven.

… Heb je opvallend last van koude voeten? Dan krijg je vast een jongen! Als je geen verschil met normaal merkt, dan groeit er een meisje in je buik.

… Dochtertjes schijnen de gezondheid van hun moeder aan te tasten. Dus als je veel verkouden bent en je weerstand merkbaar is verlaagd, reken dan maar op een meisje. Blaak je echter van gezondheid? Dan wordt het hoog tijd om eens op de jongensafdeling te shoppen.

… Heb je op de gekste momenten trek in augurken, haring en zure matjes? Dan kan het bijna niet anders dan dat er een zoon op komst is. Grijp je liever naar roomijs, chocolade en andere zoetigheden? Een meisje! En vreet je alles wat los en vast zit? Dan ben je gewoon zwanger.

Op het bakerpraatje van de misselijkheid na, heb ik in ieder geval geen wetenschappelijke verklaring kunnen vinden. Wil je toch weten of je een zoon of dochter verwacht? Vraag je verloskundige dan om een geslachtsbepalende echo rond week 15. In alle andere gevallen blijft het afwachten en speculeren. Tot de 20-wekenecho of tot het moment van bevalling. Ook leuk!

Vaker artikelen lezen op Babybytes? Like ons op Facebook en volg ons op Twitter.

Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!

Reageer op dit artikel

reacties (0)
Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50