Joke ging offline en zo verging het haar

Joke ging offline en zo verging het haar

Voor veel moeders een herkenbaar vraagstuk: gebruik ik social media als ik met mijn kinderen bezig ben, of knal ik dan mijn telefoon aan de kant? Joke (32), moeder van dochters Levi (5) en Nova (2), had daar een heel duidelijk antwoord op: die telefoon gaat weg! Ruim 3,5 jaar geleden besloot ze haar social media accounts te verwijderen om zo meer qualitytime met haar kinderen door te brengen.

“Op oudjaarsdag vroeg een vriend mij of ik een goed voornemen had. Toevallig had ik er één: stoppen met social media. Geen Facebook en Instagram meer. Geen foto’s, quotes, verjaardagen, ongelukjes, feestmomenten, moedermomenten en leuke momenten waar je bij móest zijn. Ik deelde niets meer op momenten waarvan ik wist dat anderen dat wel graag zouden willen lezen. En op mijn beurt las ik dus ook niets meer van al mijn online 'vrienden'.”

Afkicken
Het verwijderen van haar social media-accounts ging niet zonder slag of stoot. “Het was echt moeilijk om offline te gaan, ik ben nog net niet in een afkickkliniek beland. Een enkele keer zwichtte ik, door bijvoorbeeld een email van Instagram, die me weer uitnodigde mijn vrienden te volgen. Bij het zien van de veelal loze info van anderen, was ik toch ook wel weer blij dat ik in ieder geval ‘s avonds beter in slaap val, zonder dat felle licht van mijn telefoonscherm. En oh, wat heb ik een tijd over!”

Social media was bijna een verslaving te noemen. “Ik was me er nooit bewust van hoe verslaafd ik was aan social media. Ging ik naar de wc? Hup, telefoon mee. Reclame op tv? Kids rustig aan het spelen? Lekker ontspannen op een terrasje? Film kijken en even afdwalen? Allemaal momenten waarop ik continu met social media bezig was. En dan niet even, maar ik klikte veelvuldig door naar vrienden van vrienden, waardoor ik zomaar weer bij een wildvreemde in zijn of haar leven zat te gluren. Zat ik dus op social media heel a-sociaal te zijn naar de mensen met wie ik op dat moment daadwerkelijk was.”

Een gouden tip
Joke heeft ook advies voor andere moeders: “Het verwijderen van je social media-accounts is een aanrader, geloof me. Je bent misschien niet meer op de hoogte van hippe outfits-of-the-day, of van een te gek goed gelukt bord eten, of een stilleven van een laptop met daarnaast een blocnote een pen en een bakje fruit, maar je bent er zelf wel veel echter bij. Ik heb opeens veel meer tijd om bewust van mijn kinderen én van mijn zelfgemaakte latte macchiato te genieten. En dat is echt heel fijn.”

Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!

Reageer op dit artikel

reacties (3) Stuur een bedankje


Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50