Jodium: belangrijk voor zwangeren én kinderen

Jodium: belangrijk voor zwangeren én kinderen

Omdat koolhydraten worden gezien als dikmaker, laten veel mensen brood weg uit hun eetpatroon. Brood is de belangrijkste bron van jodium voor ons lichaam. Het weglaten van brood is dan ook niet zonder risico’s, vooral voor zwangeren en kinderen.

Jodium is een belangrijke bouwsteen voor het schildklierhormoon. Een jodiumtekort leidt tot een tekort aan schildklierhormoon. Dit hormoon is onmisbaar voor een goede groei, de ontwikkeling van het zenuwstelsel (zoals de hersenen) en het op peil houden van de stofwisseling. 

Kinderen en zwangeren
Bij kinderen kan een jodiumtekort leiden tot groeiachterstand en een verminderd leervermogen. Bij zwangeren geeft het jodiumtekort problemen bij de hersenontwikkeling van het ongeboren kind. Met de hielprik net na de geboorte wordt onder meer getest op een te laag gehalte van het schildklierhormoon. Mocht er te weinig schildklierhormoon zijn dan is er een goede behandeling met medicatie mogelijk. In de eerste helft van de zwangerschap zijn kinderen echter volledig afhankelijk van schildklierhormoon van de moeder.  Kinderen van moeders met een tekort aan schildklierhormoon tijdens de zwangerschap, blijven qua IQ gemiddeld 7 punten achterlopen op kinderen van moeders met een normale schildklierwerking.

Bronnen van jodium
Brood is de belangrijkste jodiumbron: het is goed voor gemiddeld de helft van onze behoefte. Dat komt omdat in Nederland de meeste bakkers gejodeerd zout gebruiken bij het maken van het brood.  Biologisch brood wordt meestal gebakken met ongejodeerd zout. Het is in Nederland ook toegestaan om jodium toe te voegen aan broodvervangers zoals, beschuit, crackers, ontbijtdranken en ontbijtkoek – al lijkt dit in de praktijk nauwelijks te gebeuren.
Zout die verkocht wordt onder de naam JOZO bewust (jodiumhoudend zout) bevat ook toegevoegd jodium. In zeezout zit bijna niks (er zijn varianten zeezout te koop waar wel jodium aan toegevoegd is).
Zeevis is ook een belangrijke bron van jodium, net als zeewier en bruine kelp. Er zijn kelp- en zeewiersupplementen te koop maar deze bevatten vaak erg hoge doses jodium en zijn dan ook onverstandig om te gebruiken. 
Andere bronnen waarin een kleine hoeveelheid jodium zit zijn o.a. melk, groenten, eieren en kaas.

Hoeveel?
Voor volwassenen geldt: eet in elk geval zes sneetjes brood per dag en/of een broodvervanger met toegevoegd jodium. ‘Tik’ regelmatig een eitje. Gebruik dagelijks  JOZO-zout en eet drie keer per week zeevis (bij de warme maaltijd of op brood of in een salade bijv.). Veel groenten (bij de warme maaltijd, tussendoor wat rauwkost of op brood, groentesoep als snack), denk aan 300-400 gram per dag en dagelijks drie porties melkproducten (bijv. 1 boterham met kaas, een glas melk en een schaaltje yoghurt). Lukt dit niet of onvoldoende? Of ben je benieuwd hoeveel je kind nodig heeft? Laat je dan adviseren bij een diëtist, ook over alternatieven (o.a. voedingssupplementen). 

Desiree Petit is moeder van twee kinderen en werkt vanaf 2000 als diëtist. Na al die jaren werken als diëtist weet ze als geen ander dat ieder mens uniek is. Niet alleen de werking van het lichaam en/of een mogelijke aandoening, maar ook de financiële situatie, leeftijd, de sociale omgeving, soort werk, geloofsovertuiging en ga zo maar door. Een voedings- of dieetadvies is dan ook echt maatwerk. Het motiveren van mensen en het naar boven halen van die eigen kracht is de uitdaging. Kijk voor meer info op www.dieetadviesamsterdam.nl.

 

Reageer op dit artikel

reacties (2) Stuur een bedankje


  • Soccer-Mom

    Wij zijn zowat het enige land ter wereld dat zoveel brood eet. Genoeg andere landen die het met veel minder brood doen en niet per definitie ongezonder leven. Jodium kan uit zoveel producten worden gehaald. Je kan prima gezond leven zonder (veel) brood in je leven. Ook is nu niet het juiste moment om met een 'eet eieren'-advies te komen.

  • nog-even!

    Zout dát verkocht wordt graag!

Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50

4 leden zijn nu online
Aanmelden