Je newborn aangeven in gemeente naar keuze?

Je newborn aangeven in gemeente naar keuze?

Het Amstelveense ziekenhuis Amstelland wil één van de verloskamers tot Amsterdams grondgebied laten verklaren. Hierdoor kunnen Amsterdammers die noodgedwongen moeten uitwijken naar Amstelveen voor de bevalling van hun kind alsnog Amsterdam als geboorteplaats opgeven.

Ida Zwaan van het Vrouw & Kind Centrum zegt dat dinsdag tegen RTVA. Volgens Zwaan hebben ouders die noodgedwongen moeten uitwijken er vaak moeite mee dat Amstelveen en niet Amsterdam de officiële geboorteplaats van hun kind wordt.

Geen plek in Amsterdam

Steeds meer Amsterdammers bevallen noodgedwongen in Amstelveen omdat er in Amsterdamse ziekenhuizen geen plek meer is. Dat komt onder andere door de sluiting van de afdeling verloskunde in het ziekenhuis MC Slotervaart. 

Hans van der Schoot, voorzitter van de raad van bestuur van het OLVG, zei zaterdag in Het Parool dat de vraag naar Amsterdamse verloskamer enorm is toegenomen. Over 2016 moest het ziekenhuis 1.262 zwangeren weigeren. Hij wijt dit aan het sluiten van de verloskamer in het MC Slotervaart in december 2015. Het ziekenhuis probeert dit jaar uit te breiden, die plannen lagen er al langere tijd.

Verzoek

Een woordvoerder van Amstelland laat weten dat het verzoek recent is ingediend bij de gemeente Amsterdam, maar nog niet is goedgekeurd. De kans dat het doorgaat schat ze niet hoog in, omdat dan de wet moet worden gewijzigd.

Mocht deze wet veranderen dan is het wellicht in de toekomst ook mogelijk om je kindje overal in Nederland aan te geven en een geboorteplaats te kiezen. Zou jij hier een voorkeur in hebben of maakt het je niet zoveel uit?

Twitter

Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!

Reageer op dit artikel

reacties (3) Stuur een bedankje


Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50