Je kind op de mond zoenen: doen jullie dat?

Je kind op de mond zoenen: doen jullie dat?

Een aantal maanden geleden lag Victoria Beckham onder vuur: ze postte op Instagram een foto waarop ze haar dochter een kus op haar mond gaf. Psychologen struikelden over elkaar heen om te melden dat dit te seksueel zou zijn. Daarop barstte een tegengeluid los van ouders die dit een belachelijke bewering vonden.

Amerikaanse kinderpsychologe Charlotte Reznick beweert dat “kussen op de mond te seksueel beladen is”. Ze vervolgt: “Lippen zijn een erogene zone en kunnen door een kus seksueel gestimuleerd worden.” En om het af te maken: “Mama en papa kussen elkaar op de mond, dat maakt het voor een kind verwarrend als papa en mama dat ook met hem of haar doen.”

Andere artsen geven aan dat dit onzin is. “Net als dat borstvoeding niet seksueel beladen is, is een kus geven op de mond van je kind dat ook niet. Zolang ze zelf aangeven dit prettig te vinden, kan dat echt geen kwaad!” verklaart clinisch psycholoog Sally-Anne McCormack.

Maar wat vinden onze lezeressen hier nu van?

Annemiek (28): “Mijn dreumesdochter geeft me dagelijks bijna een overdosis aan plakkusjes op mijn mond. Ze knuffelt me met haar mollige armpjes en drukt een natte zoen op mijn mond. En heel eerlijk: er is voor een moeder niets fijner dan dat! Ik vind het dan ook belachelijk dat het überhaupt in sommige mensen op komt dat het als iets seksueels gezien wordt! Er komt vast een dag waarop onze dochter het niet meer fijn vindt om papa en mama (in het openbaar) een kus te geven, en dan stoppen we er natuurlijk gewoon mee. Maar tot die tijd geniet ik zoveel als ik kan van die lekkere plakzoentjes!”

Wilma (34): “Mijn partner en ik hebben er bewust voor gekozen om onze kinderen niet op hun mond te zoenen. Ik heb ooit eens gelezen dat dit inderdaad te seksueel beladen zou zijn en daar kon ik me wel in vinden. Ik vond het als kind altijd vreselijk om mijn opa en oma op de mond te moeten zoenen bij wijze van gedag zeggen. Ook merkte ik wel dat het op een gegeven moment een beetje gek werd om het bij mijn ouders te doen. Ik voelde een soort weerstand. Onze zoons hoeven niemand op de mond te zoenen. We geven elkaar wel veel kusjes, maar vooral op de wangen of het voorhoofd en ik geloof dat iedereen dat wel prima vindt.”

Heb jij wel eens bewust nagedacht over het kussen van je kind? En welke afweging maken jullie?

Reageer op dit artikel

reacties (40) Stuur een bedankje


 • Nx4

  Ik kus mijn kinderen op hun mond, tenzij ze dat niet willen, tot nu toe geeft zelfs mijn oudste van 15 mij nog een kus op me mond en ja ook waar haar vrienden bij zijn, maar soms komt ze met haar wang ook prima , mijn jongste van 1,5 geeft ons overal kusjes, op de mond , arm , been , voorhoofd maakt niet uit , ze kust haar eigen been ook en zegt tegen der zelf laf joeee 🤦‍♀️🥰 zolang mijn kinderen het zelf willen prima, ik zie er echt 0,0 sexueels in.

  Maar andere mensen kussen hun nooit op dr mond, alleen de wang en alleen als ze dat zelf willen, ik ben zelf ook geen kusser met andere mensen dan mijn gezin.

 • Nx4

  Ik kus mijn kinderen op hun mond, tenzij ze dat niet willen, tot nu toe geeft zelfs mijn oudste van 15 mij nog een kus op me mond en ja ook waar haar vrienden bij zijn, maar soms komt ze met haar wang ook prima , mijn jongste van 1,5 geeft ons overal kusjes, op de mond , arm , been , voorhoofd maakt niet uit , ze kust haar eigen been ook en zegt tegen der zelf laf joeee 🤦‍♀️🥰 zolang mijn kinderen het zelf willen prima, ik zie er echt 0,0 sexueels in.

  Maar andere mensen kussen hun nooit op dr mond, alleen de wang en alleen als ze dat zelf willen, ik ben zelf ook geen kusser met andere mensen dan mijn gezin.

 • Kim991

  Mijn oudste dochter houd van knuffelen en kussen. Hoe meer hoe beter. En soms wil ze geen kus op der mond maar dat geeft ze ook aan. En dan gewoon een kusje op der wang, voorhoofd of neus. Zolang als dat zij haar kusjes op der mond wil van papa/mama/opa's en oma's vind ik het goed. Wil ze dat niet dan is een knuffel net zo goed. Ik krijg en geef mijn vader bij wijze van begroeten ook nog steeds een kus op z'n mond, en k word er echt niet warmer van hoor. Zolang iedereen zich comfortabel voelt met hoe t gaat, zie ik het probleem niet zo. Er is een duidelijk verschil tussen de kusjes van mama/papa/opa/oma en tussen de kussen van papa en mama onderling.

 • Blije_gup

  Ik kus m'n dochter(8) en stiefkids(8 & 10) op de mond. Mijn man en ouders doen dit ook bij hun. Heel normaal hier.

  De kids weten het verschil tussen een kusje aan papa/mama en een kus/zoen aan een geliefde.

  Ze weten ook dat je vreemde en minder bekende bij gedag zeggen geen kus geeft, maar een hand.

  Op een gegeven moment geven ze vanzelf aan of ze dit niet meer willen. Zo willen de kids elkaar onderling geen kus meer geven, maar wel een knuffel.

 • Chudo

  Hoe natter de kussen hoe heerlijker deze mama ze vind! Lekkere kwijlkussies hihi

 • Chudo

  Hoe natter de kussen hoe heerlijker deze mama ze vind! Lekkere kwijlkussies hihi

 • Mybabies

  me too

 • MamaJL

  Tot een jaar of twee, daarna houden de kids er vanzelf mee op. Verder niet echt bij stilgestaan. Als ze zo klein zijn zien ze echt geen verschil tussen een zoen van papa en mama en een zoen van zichzelf geloof ik.

 • Ontheway.bbynmbr2

  🤦‍♀️ belachelijk dit

 • Mybabies

  Ik tuit m lippen. Mijn zoon kiest zelf waar en of hij m ontvangt. Soms zegt ie ook nee. Mag allemaal. Maar meestal krijg ik een smakkerd op mn mond.

  Mijn volwassen zus kust me ook nog vaak op mn mond. Ik moet zeggen dat ik daar ook soms nog een milliseconde van denk “huh? Oh ja..” Maar erg vind ik het niet en seksueel? Geen seconde.

 • Mama-van-mo

  Oudste is 7,die kus ik niet meer op de mond sinds enkele jaren en heb hem nu ook uitgelegd dat hij daar te groot voor wordt, en dat begrijpt hij. Hij vindt het ook niet fijn meer als nonkels/tantes of oma's/opa's het doen (in Tunesië is dat blijkbaar de normaalste zaak ter wereld) jongste is 3,5 en die biedt wel soms nog zijn lipjes aan en weigert een kus op de wang hihi, dus dan maak ik wel even een uitzondering. Maar ik vind het absoluut niet leuk als iemand anders buiten mij of m'n man dit doet. Klinkt misschien hypocriet, maar m'n kindjes komen ten slotte uit mijn buik.. Ohja, ons dochtertje wou nooit kussen op de mond, behalve van mij, eigenlijk wou ze nergens kussen van niemand.. Ik denk dat tot een leeftijd van 3/4jaar het wel oké is, ouder dan dat zou ik zelf onconfortabel vinden. Maar iedereen zijn idee..

 • Shrimp

  Mijn kinderen kiezen zelf , allemaal tuiten ze hun lipjes in het begin , of bieden in elk geval hun mond aan voor een kusje. Maar Mn oudste dochter is op den duur dr wang aan gaan bieden, ging heel natuurlijk. Nou prima, die ga ik dan niet dwingen om op de mond te kussen. Dat seksuele aspect vind ik onzin...

 • liley

  Ik werd als kind Door mijn moeder op de mond gekust... vond dat toen al niet prettig, maar ik wist niet beter dan dat het zo hoorde dus heb ik er nooit iets van gezegd... vind het een beetje een rare reactie als mensen zeggen dat hun kinderen dat ook fijn vinden, niet alle kinderen durven in zoiets eerlijk te zijn tegenover de ouders

  Mijn partner en ik geven onze kindjes kusjes op de wangen en voorhoofd...

 • JT86

  Ik kus mijn kinderen gewoon op de mond. Mijn ouders doen dat ook als ze niet ziek zijn. Als mijn kinderen dat niet weer willen dan is dat prima. Ik snap ook niet waarom er meer in gezien wordt maarja dat ben ik. Als iemand dat niet prettig vindt of niet graag doet vanwege de hygiëne dat begrijp ik dat. Ieder moet gewoon doen wat je zelf wilt en prettig vindt.

 • Poedel82

  Wij zoenen wel op de mond. Als ik een kus op de wang geef dan vragen mijn kids ook meteen waarom?! Het heeft helemaal niets seksueels, ik vind die gedachte ook echt belachelijk.. net zoals borstvoeding of je kind tussen de billen wassen. Opa’s; oma’s kussen de kinderen verder ook niet, die geven een knuffel of een high five. Bij verkoudheid en griep kus ik mijn kinderen ook niet.

  Eerlijk gezegd had ik het niet erg gevonden als mijn ouders wat meer kusserig en knuffelbaar waren vroeger...zij waren ook van mening dat dat niet hoort. Wij doen het op een andere (onze) manier.

 • rlyblue

  Mijn zoon (3,5) wil graag op de mond zoenen maar ik vind dat niet prettig. We doen het dus niet. Mijn man vindt het ook niet prettig, dus die doet het ook niet.

 • Hornet

  Heb nog geen kind maar dit zal ik zeker niet doen.

  Ik zou ook niet willen dat mn kind straks bij de peuterspeel zaal andere kinderen op de mond gaat zoenen of andere kinderen bij mijn kind.

  Ik vind het ook belangrijk dat mijn kind zo vroeg mogelijk weet dat niemand hem/haar mag aanraken op sommige plekken.

 • Jti-gl

  2 van de 3 kinderen geven we wel zoentjes op de mond, 1 wil altijd liever op de wang en dat is helemaal prima! Maar vind er ook niks sexueels aan om eerlijk te zijn.

 • mamavanmijnlief

  Ik kus mijn vader nog steeds op zijn mond. En dat is echt niet omdat ik m een lekker ding vind.

 • LauraaaP

  hahahahahaha ik snap het sekuele van een kusje ook niet helemaal. ik kus ook mijn ouders , zusje en kindje op hun mond.

 • Boes

  hahah

 • schuurtje

  Ik denk ook dat het eraan ligt hoe je er zelf mee omgaat.mijn man en ik hebben het er nooit over gehad maar ik kus mn kids gewoon op de mond.mn man niet maar die is ook niet op die manier opgevoed.ik weer wel.mn zoon vind een kus op de wang beter.heeft hij denk ik weer van zn vader.ik zie er zelf niks raars achter.iedereen gaat er anders mee om.wanneer je er geen prettig gevoel bij hebt moet je het gewoon niet doen...

  Persoonlijk vind ik wel dat het ver gezocht is om er iets sexueels achter te zoeken.en mensen raken door dit soort blogs en/of onderzoeken door beïnvloed.je moet doen waar jij je het beat bij voelt!!!

 • JMLL

  Wat een onzin! Wij geven onze kinderen gewoon een kus op de mond als ze dit zelf willen.

 • Mamalove88

  Als mij dochter een kus vraagt en ik gaaf haar een kus op de wang (soms om beetje te plagen) zegt ze meteen niet op de wang op de mond! Je kunt ook overal wat achter zoeken! Komop hee! Het is je eigen vlees en bloed!

 • china-dad

  Ik laat het puur van mijn dochter af hangen eigenlijk. Die lijkt er weinig behoefte aan te hebben.

 • _MJ_

  Ik weet nog dat ik het vroeger ongemakkelijk vond, dus nee wij houden het bij kusjes op de wang. Misschien als ze echt nog klein zijn wel..

 • Latin_Lady

  Kijk, onze zoontjes zijn nu 21 maand, en zij willen enkel kusjes geven op de mond. Ik mag hen zoveel kusjes op de wang geven als ik wil, maar als zij een kusje geven, moet dat op de mond volgens hun. Als ik een kusje vraag en dan mijn wang geef, willen ze enkel een knuffeltjes geven en raken ze in de war over wat ik nu echt wil: een kusje of een knuffel... dus laat ik hen gerust een kusje op de mond geven. Zolang zij dat prettig vinden, mag dat, als ze het zelf niet meer willen, gebeurt het niet meer. Maar da's onze mening erover.

 • Mina_5

  Vind dit echt nergens op slaan! Wat weet een kind van seksuele dingen?? Ik en mijn kind vinden het prettig en ik geniet er helemaaaal van!! Bij andere mensen geeft ze gewoon kusjes op de wang, maar bij mama en papa gewoon op de mond! Kusje en knuffel is het mooiste wat er bestaat!! K zou zelf nooit zo'n foto maken haha, maar iedereen beslist voor zich. En die pschygologen mogen voor mij de pot op, die denken met alles veels te diep. Volgens mij hebben hun zelf niet eens kinderen.. en beoordelen daar over haha

 • Nx4

  ik geef mijn kinderen wel kusjes op hun mond, maar ook op hun wang etc. Mijn man doet het altijd op hun wangen maar niet omdat hij vind dat er iets sexueels achter zit. maar mijn kinderen geven andere mensen (familie) kusjes op hun wangen. dat is vanzelf zo gegaan dat is wat hun willen. ik geef mijn moeder ook altijd een kus op der mond zit ik mij te bedenken. geen dikke lange kus ofzo hoor

 • Mila10

  Nee wij zelf niet maar onze zoon van 1,5 kust ons op de mond 😂 Die pakt je hoofd en draait je naar hem toe zodat hij je op de mond kan kussen 😂

 • nog-even!

  Ik doe het niet omdat ik dat thuis ook niet gewend was en het ook wel een beetje veel uitwisseling van spuug vind om met meer dan één persoon te doen Alleen mijn man heeft dat voorrecht

 • Tiens

  "Ik heb ooit eens gelezen" ik vraag me wel eens af of mensen met die statement helemaal vergeten naar hun eigen gevoelens te keren. Voelt het seksueel om je kind te zoenen? Wordt je daar opgewonden van? Of komt die gedachten in de verste verte niet eens bij je op? Is dat pas bij je in je hoofd gekomen nadat je dit las. In dat laatste geval, gooi het gelezen artikel lekker op de brandstapel. De auteur zal vast geen kinderen hebben.

  Jah... Ik lees ook wel eens wat. Maar kom op zeg. In mijn eigen beleving is er niks abnormaals of vreemd aan kusjes van je kind.

  Mijn zoontje vraagt zelf om kusjes, staat met getuite lipjes voor me klaar... Maar ook voor papa, opa, oma, ooms, tantes, vrienden, kennissen, etc. Hij is niet bepaald kieskeurig. Tenzij iemand ziek is zal ik me ook daar niet snel druk om maken. Als hij naar bedje gaat, gaat hij iedereen even bij langs. Als daar vrienden of kennisen bij zitten discrimineert hij echt niet.

 • kez

  Precies dit!

 • Leylibaby

  Ik kus mijn kinderen ook niet op de mond (oké baby wel maar die krijgt.overal kusjes zelfs billen haha) maar grotere niet omdat ik overtuigd van ben dat het inderdaad bij kinderen bij andere gedachten teweeg kan brengen .

 • droppie 2010

  hier gebeurt dat alleen met slapen gaan de rest is gewoon wang of voorhoofd..en idd als ze niet wil dan niet .. maak me er niet druk om.

 • mijn~meisje

  ik geef mijn dochter wel kusjes op haar mond. Maar niets moet. Als ze zelf niet wil dan wil ze niet en hoeft het. Zo geld het ook met alle andere mensen. Ze moet niemand kussen maar ze mag! Hier is het dus een eigen keuze van het kind. Vanavond was ze een beetje boos op mij en wilde ze geen kusje geven. Prima, krijg je er van mij een op je voor hoofd ;)

Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50