Je kind op de mond zoenen: doen jullie dat?

Je kind op de mond zoenen: doen jullie dat?

Een aantal maanden geleden lag Victoria Beckham onder vuur: ze postte op Instagram een foto waarop ze haar dochter een kus op haar mond gaf. Psychologen struikelden over elkaar heen om te melden dat dit te seksueel zou zijn. Daarop barstte een tegengeluid los van ouders die dit een belachelijke bewering vonden.

Amerikaanse kinderpsychologe Charlotte Reznick beweert dat “kussen op de mond te seksueel beladen is”. Ze vervolgt: “Lippen zijn een erogene zone en kunnen door een kus seksueel gestimuleerd worden.” En om het af te maken: “Mama en papa kussen elkaar op de mond, dat maakt het voor een kind verwarrend als papa en mama dat ook met hem of haar doen.”

Andere artsen geven aan dat dit onzin is. “Net als dat borstvoeding niet seksueel beladen is, is een kus geven op de mond van je kind dat ook niet. Zolang ze zelf aangeven dit prettig te vinden, kan dat echt geen kwaad!” verklaart clinisch psycholoog Sally-Anne McCormack.

Maar wat vinden onze lezeressen hier nu van?

Annemiek (28): “Mijn dreumesdochter geeft me dagelijks bijna een overdosis aan plakkusjes op mijn mond. Ze knuffelt me met haar mollige armpjes en drukt een natte zoen op mijn mond. En heel eerlijk: er is voor een moeder niets fijner dan dat! Ik vind het dan ook belachelijk dat het überhaupt in sommige mensen op komt dat het als iets seksueels gezien wordt! Er komt vast een dag waarop onze dochter het niet meer fijn vindt om papa en mama (in het openbaar) een kus te geven, en dan stoppen we er natuurlijk gewoon mee. Maar tot die tijd geniet ik zoveel als ik kan van die lekkere plakzoentjes!”

Wilma (34): “Mijn partner en ik hebben er bewust voor gekozen om onze kinderen niet op hun mond te zoenen. Ik heb ooit eens gelezen dat dit inderdaad te seksueel beladen zou zijn en daar kon ik me wel in vinden. Ik vond het als kind altijd vreselijk om mijn opa en oma op de mond te moeten zoenen bij wijze van gedag zeggen. Ook merkte ik wel dat het op een gegeven moment een beetje gek werd om het bij mijn ouders te doen. Ik voelde een soort weerstand. Onze zoons hoeven niemand op de mond te zoenen. We geven elkaar wel veel kusjes, maar vooral op de wangen of het voorhoofd en ik geloof dat iedereen dat wel prima vindt.”

Heb jij wel eens bewust nagedacht over het kussen van je kind? En welke afweging maken jullie?

Reageer op dit artikel

reacties (13) Stuur een bedankje


 • Mijndraakjes

  Ik (in de 30) kus mijn beide ouders nog steeds op de mond . En ja, mijn kind ook

 • Nog-even!

  Gaaap... alweer... Dit is al minstens de derde keer dat dit artikel geplaatst wordt...

 • B756

  Pfff, deze discussie weer 🤦🏻‍♀️ Lekker liefde delen zoals je dat fijn vindt

 • Anna-76

  Ja hoor

 • Espadrilles

  Ja hoor, iedere dag zelfs. De oudste geeft uit haarzelf graag een dikke pakkerd. No problemo hier. En ik zal je nog erger vertellen.... soms ziet ze zelfs mijn blote kont!! 'O nee, bel de kinderbescherming!!!!🤦‍♀️🙄

 • Mint

  Hahaha precies dit dus!!!

 • Violette

  Oeps... mag samen douchen met je kinderen nu ook niet meer?

 • AshleyJessy

  Overal word taboe van gemaakt tegenwoordig. Zo zonde!

 • AshleyJessy

  Wij doen dit wel ! Opa's en oma's niet.

  Het Is zo seksueel als je het zelf maakt. Maak er geen taboe van aub.

Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50