Je kind aan z'n armpjes slingeren? Doe maar niet.

Je kind aan z

Wie heeft het niet gedaan? Als je samen met je partner allebei een hand van je peuter vasthoudt, om hem of haar dan eens lekker door de lucht te zwaaien. Als kind vond ik dat in ieder geval fantastisch! Ik kreeg er geen genoeg van en was goed chagrijnig als mijn ouders het wel zat waren om mij rond te slingeren.

Nu las ik laatst dat het best wel gevaarlijk kan zijn, om je kind aan z’n armen door de lucht te slingeren. Het heeft namelijk te maken met het feit dat de gewrichten van jonge kinderen niet volledig ontwikkeld zijn en dat het bindweefsel wat losser is dan dat bij volwassenen. Een arm is bij kinderen tussen de één en vier jaar sneller uit de kom getrokken dan bij een ouder kind of een volwassene.

Deze blessure kan al ontstaan als je een onvolgroeid armpje door een mouw trekt, of als je je dreumes even aan z’n arm mee trekt, als die het koekjesschap in de supermarkt aan het plunderen is. Of dus, zoals je je kan voorstellen, als je je kind bij wijze van spelletje samen met je partner aan zijn of haar armpjes door de lucht slingert, terwijl jullie gedrieën over straat wandelen.

Zwakke plek

Het ene kind is hier gevoeliger voor dan het andere, dus voel je niet schuldig als zoiets gebeurt. Het komt dus vaker voor. Bovendien is het zo - als het eenmaal een keer gebeurd is - dat de kans dan groter is dat dit een zwakke plek bij je kind zal blijven.

Om een uit de kom geraakt ledemaat weer terug te krijgen waar die hoort, is een arts nodig. Dus om jezelf een tripje naar de plaatselijke EHBO te besparen: slinger je kind maar niet door de lucht. Hoe hard hij/zij er ook om zeurt!

Reageer op dit artikel

reacties (8) Stuur een bedankje


 • mama-van-A-M-Z-R

  Wist niet dat dit tot een jaartje of 4 is... Dacht eigenlijk langer.

  Trek soms mn zoontje van 5 wel eens mee in nare situaties. Is soms even niet anders helaas. Hij weegt 20 kg en ben hoogzwanger. Dus kan m echt niet beschaafd optillen. ;)

  Maar zelfs nu hij 5 is vind ik het altijd nog een beetje eng. Heeft ook een keer zn arm gebroken, misschien daardoor ook wat meer angst nog...

  Zou het nooit voor de lol doen in ieder geval. Moet er niet aan denken dat er een arm uit de kom schiet, brrrr....

 • china-dad

  Ik slinger mijn dochter ja. Maar niet elke dag en ook niet lang.

  Je mag niet veel meer tegenwoordig...

 • mama-van-A-M-Z-R

  Dat de armpjes van kleine kinderen nog erg kwetsbaar zijn veranderd niet met de tijd ;)

  Vroeger werd dit ook afgeraden.

  Maar het is aan iedere ouder wat die met die informatie doet natuurlijk... Zijn wel meer dingen gevaarlijk voor kleintjes. Bepaald soort voedsel, hoe opmaken van bedjes, scherpe hoekjes in huis enz.

  Niets “moet of mag niet” ;)

 • Barbamammie79

  Ik doe dit inderdaad nooit.... vind het inderdaad eng.

 • Linaa

  Goed artikel! Mijn kind heeft het al 3x keer meegemaakt. Die is er erg gevoelig voor, gelukkig naar mate met tijd is ze er minder gevoelig voor. Nu bij de tweede zijn we daadom echt heel voorzichtig.

 • nog-even!

  Dit werd 50 jaar geleden ook al geadviseerd...vreemd dat mensen dat niet onthouden en doorgeven aan de volgende generatie....

 • Sharon

  Omdat de mensheid vaak te simpel is en denkt wat mij niet gebeurt, gebeurt een ander ook niet.

 • -Joy-

  Yup, mijn arm is op die manier uit de kom geraakt toen ik 3-4 was, lang, lang geleden.

Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50