Je kind aan z'n armpjes slingeren? Doe maar niet.

Je kind aan z
  • in Kinderen
  • 1
  • 8702
  • 27/10/2021

Wie heeft het niet gedaan? Als je samen met je partner allebei een hand van je peuter vasthoudt, om hem of haar dan eens lekker door de lucht te zwaaien. Als kind vond ik dat in ieder geval fantastisch! Ik kreeg er geen genoeg van en was goed chagrijnig als mijn ouders het wel zat waren om mij rond te slingeren.

Nu las ik laatst dat het best wel gevaarlijk kan zijn, om je kind aan z’n armen door de lucht te slingeren. Het heeft namelijk te maken met het feit dat de gewrichten van jonge kinderen niet volledig ontwikkeld zijn en dat het bindweefsel wat losser is dan dat bij volwassenen. Een arm is bij kinderen tussen de één en vier jaar sneller uit de kom getrokken dan bij een ouder kind of een volwassene.

Deze blessure kan al ontstaan als je een onvolgroeid armpje door een mouw trekt, of als je je dreumes even aan z’n arm mee trekt, als die het koekjesschap in de supermarkt aan het plunderen is. Of dus, zoals je je kan voorstellen, als je je kind bij wijze van spelletje samen met je partner aan zijn of haar armpjes door de lucht slingert, terwijl jullie gedrieën over straat wandelen.

Zwakke plek

Het ene kind is hier gevoeliger voor dan het andere, dus voel je niet schuldig als zoiets gebeurt. Het komt dus vaker voor. Bovendien is het zo - als het eenmaal een keer gebeurd is - dat de kans dan groter is dat dit een zwakke plek bij je kind zal blijven.

Om een uit de kom geraakt ledemaat weer terug te krijgen waar die hoort, is een arts nodig. Dus om jezelf een tripje naar de plaatselijke EHBO te besparen: slinger je kind maar niet door de lucht. Hoe hard hij/zij er ook om zeurt!

Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!

Reageer op dit artikel

reacties (1) Stuur een bedankje


  • Charliecharlie

    Je hoeft niet alles te laten waarbij er enig risico is op klein onheil. Een zondagsarmpje is vervelend maar geen ramp. De lol die m’n zoon had met slingeren aan z’n armpjes in het bos wat groot en er liep niks mis (en uiteindelijk liep hij een zondagsarmpje op een onvermijdelijke heel andere manier op).

Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50