Is het weer schoolvakantie? He bah, wat een gedoe!

Is het weer schoolvakantie? He bah, wat een gedoe!
  • in Moeder
  • 1
  • 12672
  • 03/08/2022

Als leerkracht stond ik te trappelen als ik de kinderen met een laatste knuffel naar hun ouders kon sturen. "Dag liefjes, tot na de vakantie!" In die tijd had ik zelf nog geen kinderen en kon ik rekenen op een aantal weken uitslapen en doen wat ik zelf wilde. 

Sommige ouders van 'mijn' kinderen waren op hun beurt meestal iets minder blij. Ze vonden dat de vakantie te lang duurden, hadden problemen met opvang regelen, kregen zelf geen dagen meer vrij en vonden het ingewikkeld om hun kinderen zes weken lang te moeten vermaken. 

Gedoe

Toen laatst dan ook de onderzoeksresultaten van hettestpanel.nl, over dit onderwerp werden gepubliceerd, was ik geenszins verbaasd. Uit onderzoek onder 4.276 respondenten blijkt namelijk dat ruim 10 procent van de ouders de zomervakantie ieder jaar een gedoe vindt. 12 procent beschrijft de periode zelfs als stressvol, vanwege alles wat er geregeld moet worden op het gebied van werk en opvang voor de kinderen. 

De ouders die aan het onderzoek hebben meegedaan geven aan op verschillende manieren de zorg voor de kinderen en hun werk te combineren. Iets minder dan de helft past zijn of haar werkzaamheden niet aan. 34 procent werkt tijdens de vakantie door, maar neemt enkele dagen vrij. Zo'n 10 procent werkt vaker thuis als dat mogelijk is en 11 procent is de gehele zomervakantie vrij. Tot slot heeft zo'n 8 procent geen werk. 

Ziek melden

Zo'n 12 procent van de ouders geeft aan de kinderen wel eens te hebben ziek gemeld op school, om eerder op vakantie te kunnen of om langer weg te kunnen blijven. Dit is echter strafbaar. Kinderen tussen de 5 en 18 jaar zijn leerplichtig en buiten schoolvakanties om mogen kinderen - zonder toestemming van de directie van de school - niet zomaar wegblijven. Leerplichtambtenaren zijn dan ook extra scherp op het controleren van ongeoorloofd verzuim vlak voor- en na de schoolvakanties. 

Heb jij zin in de zomervakantie?

Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!

Reageer op dit artikel

reacties (1) Stuur een bedankje


  • Bosco

    Waarom zou je je kinderen de hele dag moeten vermaken? Ze moeten ook leren zelf iets te ondernemen. Alles valt of staat met planning en ik begrijp dat als je moet werken voor het geld er nog meer prioriteiten zijn. Kinderen zijn maar 1 keer klein en dan gaat het om de juiste balans zien te vinden. Help zeet het opzoeken van vriendjes en zorg dat ze elkaar bezig houden meestal als ik met de kinderen ga buiten spelen staat de straat binnen een paar minuten buiten. Een grote tap met fris water voor het herladen. Goed voorbeeld doet goed volgen. Spreek lekker ouderwets met de buurt af wie welke momenten oplet, je zult zien hoeveel goede mensen er in je buurt wonen. En wat moeders voor elkaar kunnen doen.

Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50