Inleiden in 39e week beter voor moeder en kind?

Inleiden in 39e week beter voor moeder en kind?

40 Weken zwanger wordt als een voldragen zwangerschap gezien. Maar onderzoekers vragen zich naar aanleiding van hun onderzoeksresultaten af of het niet beter is om een bevalling in de 39e week in te leiden. Want dat zou voor minder complicaties voor zowel moeder als kind zorgen.

Voor het onderzoek zijn gegevens van 7.200 bevallingen bestudeerd en zijn bevallingen die spontaan kwamen vergeleken met bevallingen die werden ingeleid. De onderzoekers bestudeerden onder andere moeders die een operatie nodig hadden voor een bevalling, pasgeboren baby’s die op de intensive care terechtkwamen, cijfers van doodgeboren baby’s en andere complicaties.

Lees ook:
Alles wat je wilt weten over inleiden van een bevalling

Resultaten onderzoek

Uit de onderzoeksresultaten bleek dat het inleiden van een bevalling niet alleen het risico op een keizersnede vermindert, maar ook de kans op een verhoogde bloeddruk bij de moeder is kleiner. Uit de gegevens werd duidelijk dat er meer complicaties voorkomen als een zwangerschap langer dan 39 weken duurde. Vooral zwangerschappen die uitlopen tot 42 weken brengen veel complicaties mee. Volgens Dr. Alexandros Sotiriadis, professor aan de Aristoteles Universiteit in Thessaloniki, functioneert de placenta minder goed als de zwangerschap langer dan 40 weken duurt. “Dat vormt de basis van de meeste complicaties.” Je kunt dan denken aan ernstige bloedingen na de bevalling bij de moeder, een infectie aan de placenta of de baarmoeder of schouderproblemen bij de baby.

Meer onderzoek

“Een bevalling die is ingeleid kan pijnlijker zijn en langer duren dan een spontane bevalling", zegt de professor. Maar Sotiriadis pleit ervoor dat zwangere vrouwen die erover nadenken om de bevalling te laten inleiden daar met hun arts over moeten praten.

Ben jij ingeleid?

Bron: ABCnews

Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!

Reageer op dit artikel

reacties (2) Stuur een bedankje


Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50