In hoeverre is het belangrijk dat je kind aantrekkelijk en verzorgd is?

In hoeverre is het belangrijk dat je kind aantrekkelijk en verzorgd is?

Hoe belangrijk is het dat een kind aantrekkelijk is? Krijgt een kind meer kansen in het leven als hij of zij er verzorgd en leuk uitziet, of heeft uiterlijk geen enkel effect op de reacties die een kind van de buitenwereld krijgt?

Toen ik nog op de pabo zat, heb ik een artikel gelezen waaruit bleek dat we vaak onbewust mensen die aantrekkelijk zijn voortrekken. Het artikel is me - ondanks dat we al flink wat jaar verder zijn - altijd bijgebleven, omdat ik de uitkomst zo verrassend en toch ook wel schokkend vond. 

Voordelen

Uit het artikel bleek namelijk dat aantrekkelijke mensen wel degelijk meer kansen in het leven krijgen dan mensen die als onaantrekkelijker werden bestempeld. Ze krijgen namelijk meer (positieve) aandacht, betere banen, hogere salarissen en zelfs lagere gevanigenisstraffen (!!!).

Ook voor kinderen geldt dit fenomeen. Op school krijgen aantrekkelijke kinderen vaker positieve aandacht van de leerkracht en worden ze gemiddeld gezien hogere cijfers toebedeeld dan hun iets onaantrekkelijkere klasgenoten. Dit gaat dus puur onbewust!

Filmpje

Onderstaand filmpje van Unicef onderschrijft dat wat mij betreft ook. Hoe boos je ook om de reacties van de mensen, vraag je eens - eerlijk! - af hoe jij zou reageren…

Verzorging

Het helpt eerlijk gezegd als je een mini-Brad Pitt of Beyoncé hebt gebaard. Die zijn zo knap dat het bijna pijn doet en daar reageren mensen blijkbaar goed op. Maar er is ook goede hoop voor kinderen die het iets minder knap zijn van nature. Uit hetzelfde onderzoek blijkt namelijk dat verzorging minstens net zo belangrijk is als het uiterlijk waar iemand mee is geboren. 

Mensen worden namelijk ook als aantrekkelijk bestempeld als ze er verzorgd uit zien. Dat houdt in: dat ze schone kleding dragen, fris ruiken, goede tanden hebben en een verzorgd kapsel. Klinkt ontzettend oppervlakkig en ook wel een beetje absurd, maar het is nu eenmaal de realiteit. 

Eigen kinderen

Om die reden ben ik - sinds ik zelf kinderen heb - regelmatig bewust van de kleding die ik ze aan trek en het feit dat ze schone haren, tanden en wangen hebben. Ik haal een doekje over de gezichtjes, nadat ze hebben gegeten en ik trek schone kleding aan, als er jamvlekken, opgedroogde melkplekken of andere ondefineerbare ellende in het stofje verweven zit. 

Bewust

Je uiterlijk krijg je mee en sommige mensen zien er nu eenmaal meer uit als filmsterren dan anderen. Maar in principe kan iedereen een tandenborstel langs de tanden van hun kind halen en is het voor iedereen mogelijk om voor schone kleding te zorgen.

Daarnaast zou het handig zijn als we ons allemaal bewust zijn van het feit dat we blijkbaar onbewust aantrekkelijkere mensen voortrekken. Op die manier zouden we dat ook kunnen stoppen. Iedereen verdient namelijk gelijke kansen.

Staan jullie weleens op deze manier stil bij het uiterlijk en voorkomen van je kind?

Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!

Reageer op dit artikel

reacties (2) Stuur een bedankje


  • Shrimp

    Ah sneu.. denk dat het in Tblisi ook vaker voorkomt dat er zwerver kinderen ronddwalen 😔. Eigenlijk zou je het hier moeten testen.. mag hopen mensen beide helpen..

    Verder ken ik eigenlijk geen lelijke kinderen 🤔 niet iedereen zou ik wegzetten als topmodel ,maar lelijk? Ik ken wel lelijke baby’s.. maar echt lelijke kinderen? Dik .. dat wel maar staat voor mij niet gelijk aan lelijk.. onverzorgd .. dat ook maar ook niet lelijk.

  • Mamavandriedametjes

    Oh dat filmpje 🥺😢

Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50

1 leden zijn nu online
Aanmelden