Ik vind mijn postpartum lijf helemaal niet mooi

Ik vind mijn postpartum lijf helemaal niet mooi
  • in Moeder
  • 49
  • 23821
  • 28/11/2018

Je leest het overal: omarm je lijf na je zwangerschap. Je hebt een kind op de wereld gebracht! Hou van je striae! Mijn reactie? Doe. Normaal. Let’s face it: je lijf is niet mooi na een zwangerschap, dus zeg niet dat het wél mooi is. 

Toen ik voor het eerst zwanger raakte was ik blij, hartstikke blij. Laat dat duidelijk zijn. Maar een van de lastigste dingen vond ik het lijdzaam toekijken hoe mijn lichaam veranderde. Ik ben namelijk tijdens mijn tienerjaren niet bepaald de slankste geweest. Iets wat me ongelooflijk onzeker maakte en waar ik regelmatig door gepest werd op de middelbare school. Ik haatte mezelf en m’n lichaam. Ik hongerde mezelf uit om me vervolgens weer vol te eten op momenten dat niemand keek.

Gelukkig wist ik op een gegeven moment de knop om te zetten en lukte het me om met een gezond voedingspatroon en regelmatig trainen een goed en gezond lichaam te krijgen. Ik was trots op het resultaat, voelde me veel zelfverzekerder, vrolijker en kwam eindelijk tot bloei. Eindelijk wist ik hoe het voelde om goed in je vel te zitten, heerlijk!

Positieve zwangerschapstest
Toen ik dan ook die positieve zwangerschapstest in m’n handen had was ik naast heel blij, ook bang. Bang voor mijn lichaam dat weer zou gaan veranderen. Bang om weer onzeker te zijn en weer in die ellendige schulp te kruipen. Tijdens mijn zwangerschap was ik dan ook obsessief bezig met gezond blijven eten en voldoende lichaamsbeweging krijgen. Ik moest er alles aan doen om niet onnodig veel aan te komen. Ook smeerde ik me suf met anti-striae-crème. Ik moest er niet aan denken dat ik strepen zou krijgen door mijn eigen gemakzucht.

Het moment dat ik niet meer in m’n eigen broeken paste vond ik verschrikkelijk! Ondanks dat ik wist dat het alleen maar juist gezond was dat de baby goed groeide. Of mijn zorgen een stempel op mijn zwangerschap hebben gedrukt? Ja, wel een beetje. Ik kon niet zo genieten zoals ik sommige vrouwen zie genieten van hun zwangerschap.

Naar de sportschool
En na de bevalling? Gelukkig was ik te druk met de kleine om überhaupt nog maar enigszins met mezelf bezig te zijn. Maar de schaarse momentjes dat ik even wat voor mezelf kon doen, resulteerden al snel in schuldgevoelens dat ik niet in de sportschool stond. Wanneer was het moment om weer te gaan sporten? En zou ik hier überhaupt de kracht voor hebben? Nee, zo bleek. Het eerste jaar na de bevalling heb ik niet gesport; ik was doodop. Achteraf denk ik: misschien had ik wél moeten gaan sporten en was alles nu goed gekomen.

Trots op je tijgerstrepen?!
Want die zwangerschapskilo’s zijn er niet helemaal af, en ik denk ook niet dat die er ooit af zullen gaan. Net zo min als de striae. And it sucks. Want ik vind mijn ‘tijgerstrepen’ helemaal niet mooi, en je gaat me niet wijsmaken dat jij jouwe wel mooi vindt. Want newsflash: het ís niet mooi. Net zo min als dat buikje. En dat loshangende vel. En als jij jezelf wijsmaakt dat je ‘er trots op bent’, ben je ontzettend goed in (jezelf voor)liegen. Er is daarnaast ook geen enkele man die het mooi vindt. Zegt hij tegen jou dat die paar extra kilo’s en dat hangende buikje mooi is? Hij liegt. Hij zegt het alleen om jou een beter gevoel te geven. Hij vindt het geweldig en prachtig dat jij jullie kind gebaard hebt, en daar is-ie trots op. Maar die lichamelijke veranderingen vindt ook hij niet mooi, evenmin als jij. Maar hij houdt van je en verlaat je echt niet omdat je een paar kilo bent aangekomen. Net zo min als jij hem zou verlaten vanwege wat extra kilo's aan zijn buik.

Tuurlijk mag je er trots op zijn dat je lijf hiertoe in staat is geweest en een prachtig kind heeft geschonken. Terecht. Maar trots zijn op je potpartum lijf? Wat een kul. Het enige wat we kunnen doen is óf keihard sporten – wat overigens lang niet altijd helpt – of ons lijf accepteren. Maar mooi vinden? Nee. Dan lieg je tegen jezelf.   

Vaker artikelen lezen op Babybytes? Like ons op Facebook en volg ons op Twitter.

Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!

Reageer op dit artikel

reacties (49) Stuur een bedankje

1 2
1 2

Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50