Ik ga bevallen en ik neem mee... KAUWGOM!

Ik ga bevallen en ik neem mee... KAUWGOM!

Elke zwangerschapskalender draagt je zo halverwege het laatste trimester op om toch echt je vluchttas in te pakken. Een tas met daarin de belangrijkste spullen die je tijdens (en vooral ná) je bevalling nodig gaat hebben voor jezelf en baby. Eén van de dingen die je in ieder geval niet mag vergeten? Kauwgom!

Huh? Kauwgom? Tja... Uit recent gepubliceerd onderzoek in the Journal of Maternal-Fetal & Neonatal Medicine blijkt namelijk dat het kauwen van kauwgom vlak na de keizersnede een positief effect heeft op het functioneren van het maag-darmsysteem en een sneller algeheel herstel. 

Lees ook: 
Dit zijn de andere dingen die je absoluut mee moet nemen in de vluchttas! 

Om deze conclusie te kunnen trekken, hebben onderzoekers in totaal de resultaten van het herstel van 3014 vrouwen uit 17 verschillende studies met elkaar vergeleken. Vrouwen die de instructie kregen om na de geboorte van hun baby kauwgom te kauwen (en daarna nog driemaal daags een half uurtje), konden rekenen op een - veel! - sneller en prettiger herstel dan vrouwen die geen kauwgompje kregen. 

Voordelen

Andere voordelen? Bij de kauwgom-kauwende nieuwe moeders werden veel sneller darmgeluiden gehoord, ze lieten eerder windjes (als teken dat de darmen weer functioneerden) en hun stoelgang kwam sneller op gang. Ze brachten minder tijd door in het ziekenhuis, waren duidelijk minder misselijk en hoefden minder over te geven. 

Onderzoeker en gynaecoloog Dr Gino Pecoraro vertelt: "Dit is goed nieuws voor zowel de moeders als de zorginstellingen. Zoiets simpels als een kauwgompje kan een veel sneller herstel betekenen. Dat is dus fijn voor de vrouwen, maar dit levert ook een significante kostenbesparing op!"

Stop voor de zekerheid dus maar een pakje Stimorol in je tas, voordat je met gierende banden en hevige weeën richting ziekenhuis vertrekt, want het kan voor een voorspoediger herstel zorgen!

Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!

Betty (31) is voormalig hoofdredacteur van BabyBytes. 

Ze woont in Amsterdam, is getrouwd en moeder van een zoon (september 2014) en een dochter (mei 2016). 

Reageer op dit artikel

reacties (0)




Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50