Ik beken: Ik ben een bijzonder slechte huisvrouw...

Ik beken: Ik ben een bijzonder slechte huisvrouw...

Vandaag las ik een tijdschrift over kinderen. Een glimmend, kleurig tijdschrift vol met glimmende, kleurige moeders in hun glimmende keurige huizen. Mooie lichte vloeren met kraakheldere witte kleden (wit!) en smetteloos glimmende salontafels. Nou, bij ons is dat dus... niet. 

Onze salontafel glimt niet, omdat er overal kleine handjes op te zien zijn. Toen we het ding kochten, hadden we geen rekening gehouden met het eventuele kroost in de toekomst. Nu denk ik zomaar dat wit met een grote glazen plaat niet de meest ideale keuze is. Net als bij de boekenkast, ook al wit met glazen deuren. We hadden iets meer lange termijn kunnen denken bij de aanschaf…

Maar weet je, ik kan er een mooi verhaal van maken over hoe we onze meubels uitkozen voordat we kleine kinderen halen en dus niet beter wisten, maar eigenlijk is er iets heel anders aan de hand. 

Lees ook: Deze zes fases van de was herkent iedere moeder.

Eigenlijk ben ik gewoon een hele slechte huisvrouw. 

Onze glazen salontafel is dus niet zo glimmend. Net als de deurtjes van de boekenkast, maar die kleine handjes staan ook gewoon op het keukenraam boven het aanrecht. Dat komt omdat de kinderen daar altijd staan om hun papa uit te zwaaien. Onze witte (natuurlijk, witte) deuren vertonen langs de randen soms grijzige afdrukken van handjes, zo op heuphoogte. En nee, ik was  onze ramen niet wekelijks. Ook niet maandelijks trouwens… Onze vloeren liggen regelmatig bezaaid met stukken brood, halve borden pasta, platgestampte rozijnen en met een beetje pech ook platgestampte stukken banaan. Van gisteren...

Ik beken...

Nee, ik dweil niet elke dag. Soms stofzuig ik niet eens elke dag. Zolang de jongste nog niet rondkruipt, maak ik me nog even niet druk. Ik was ook niet elke dag, zelfs niet met drie kleine kinderen. Heb ik dan geen was? Natuurlijk wel. Na vier dagen zitten alle wasmanden vol en na een dag of zes heb ik een hele dag nodig om acht machines was te draaien zodat ik weer ‘bij’ ben. En dan is het nog niet eens opgevouwen. De heerlijke ‘vouwtafel’ die ik boven heb, om uitgebreid de was op nette stapeltjes te krijgen, ligt vaak zo vol dat ik nog geen plek heb om een onderbroek op te vouwen. Als ik het bed verschoon, dan graaf ik ergens in de bult met schone was tot ik de hoeslakens gevonden heb. Oja, het bed verschonen. Nog zo’n bekentenis: mijn kinderen krijgen niet elke week een schoon bed, als dat niet nodig is. En soms slapen ze zelfs een week lang in dezelfde pyjama...

Pedagogische spelletjes

Nu denk je natuurlijk dat er een strakke clou komt. Zo’n verhaal van: al die tijd die ik niet in het huishouden stop, steek ik wel in de kinderen. Ik lees eindeloos boekjes met ze, doe pedagogisch verantwoorde spelletjes en kook elke dag een biologisch zeer verantwoorde maaltijd. Maar weet je, het is gewoon niet waar. Na een dag niet-wassen, niet-stofzuigen en niet-schoonmaken kan ik rustig een pan kant en klare soep op tafel zetten. Dat ook nog. 

Wat doe je dan wel, vraag je? Ik lees. Ik knutsel. Soms werk ik. Ik eet lekkere dingen. Ik sport met een workout-video van youtube, ik kijk soms zelfs een serietje. In een gezin met drie kinderen onder de vier, pak ik heerlijk momenten voor mijzelf. Als ik relaxed ben, zijn de kinderen dat ook. En weet je, ik geloof juist dat dát mijn gezin, en ja ook mijn huishouden, draaiende houdt…

Ik ben Joke en ik ben newborn- en gezinsfotograaf bij Precious People Media. Ik vind het belangrijk dat een fotoshoot bij mij niet alleen hele mooi foto’s oplevert, maar ook een bijzonder fijne ervaring is. Het helpt daarbij enorm dat ik zelf moeder ben van drie kleine kinderen (4,2 en bijna 1). 

Reageer op dit artikel

reacties (8) Stuur een bedankje


 • A-

  Fantastisch artikel!

  En nee je bent niet de enige hoor!

  Ik zeg altijd mijn huis is niet vies maar je zal overal stof vinden. Ik denk dan altijd: niet iedereen kan een poetsvrouwtje zijn die elke week braaf "het huis even doorwerkt" (respect als je het kan).

  En als iemand zich er aan irriteert/niet oke vindt vertel ik je graag waar de voordeur is.. Doeiii!

 • Nx4

  zoooo herkenbaar, blij dat ik niet de enigste ben hahaha.

  bij ons thuis word er echt geleefd, en ik doe me best om alles 'oogeruimd' en schoon te houden maar wil niet altijd lukken haha.

 • Charlotte88

  Ik ben zo blij om dit te lezen, nu weet ik dat ik niet de enige ben! ^^

 • Barbamammie79

  Leuk artikel! Tikkeltje overdreven... haha, denk ik

  Maar er is inderdaad meer in het leven dan een smetteloos huis...

  Ben ik effe blij dat ik geen glazen tafel/deurtjes heb....

  En waarom zou je het bed van je kind elke week moeten verschonen???? Wie heeft dat bedacht???

  We hebben hier 4 kinderen en inderdaad... ik verschoon niet elke week hun bedden ( dan doen ze ook wel zelf natuurlijk, maar ik stuur er niet erg op aan om dat elke week te doen )

  Ons bed doe ik wel elke week, echt niet vaker, hoor! Stofzuigen op de slaapkamers boven doe ik 1x per week..... .. keuken is trouwens wel netjes, in ieder geval aan het eind van de dag..... maar nu in de vakantie met de kinderen thuis...... tja, dan staat er heel wat spul op het aanrecht... en weet je.. ik ga me er niet druk om maken... komt allemaal wel goed.

  Ik ben niet zo'n moeder die de kinderen de hele tijd het gevoel geeft: hup opruimen, alles moet netjes zijn en blijven... enz.

  Geniet van het leven, er is een tijd van opruimen en een tijd van zooi...

 • beamke

  Hier nog zo'n huisvrouw hoor. Al zal ik geen platgestampte banaan van gisteren in huis hebben, maar de stofzuiger komt hier niet dagelijks over de vloer en de dweil al helemaal niet. Ooit komt er een dag... dat alle kinderen de hele dag naar school zijn en niet meer zo'n ongelofelijke rotzooi maken... En dan hoop ik (met nadruk op hoop) dat ik dan eindelijk eens het huishouden bij kan benen. Ooit.

  Maar er zijn gewoon zoveel andere (leukere!) dingen te doen.

 • Leylibaby

  Hihi herkenbaar

Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50