Hoera voor de oppasopa en -oma!

Hoera voor de oppasopa en -oma!

Sinds een aantal weken ben ik weer aan het werk. Mijn zoon is ruim anderhalf en ik ben een groot deel van zijn leven dus fulltime bij hem thuis geweest. Inmiddels zit ik twee dagen per week op kantoor en ondertussen wordt mijn liefste vertroeteld door zijn opa’s en oma’s. Omdat ik inmiddels heb ontdekt hoe héérlijk het is dat er zoiets bestaat als een oppasopa en -oma, vandaag een ode aan deze fantastische mensen. Opa’s en oma’s die oppassen verdienen een lintje, en wel hierom:

Weg jeu de boules-middag
Het is een wonder te noemen dat ze überhaupt bereid zijn iedere week een dag vrij te roosteren om met hun kleinkinderen in de plaatselijke speeltuin te zitten, ze bammetjes naar binnen te proppen en vieze luiers te verschonen. Ze hadden ook kunnen klaverjassen, tuinieren, bingoën of iets anders wat de grootouders van tegenwoordig dan ook doen.

Oppas aan huis
Veel opa’s en oma’s leveren zelfs nog als extra service dat ze oppassen op locatie. Kun je mooi met tandenborstel in je mond en een kind in pyjama de voordeur voor je schoonvader open doen, om even later fluitend in alle rust te vertrekken. Scheelt stress in de ochtend om je kind schoon en fris bij het kinderdagverblijf af te zetten.

Zen
Als ik mijn (schoon)ouders moet geloven, is het hebben van kleinkinderen het beste op de wereld. Ze zien wederom hun nageslacht opgroeien, maar hoeven daarnaast niet 24/7 voor ze klaar te staan. The best of both worlds! Mijn (schoon)ouders zien het dan ook bijna als meditatieve activiteit om op mijn zoon en zijn houten treinrails te spelen of om zandtaartjes met hem te bakken in de zandbak.

Lege wasmand
Om nog even voort te borduren op die oppas-aan-huis: in het verlengde hiervan ligt dat er vaak allerlei klusjes opgepakt worden door opa’s en oma’s die zich vervelen als het kleintje van een middagdutje geniet. Het is veelvuldig voorgekomen dat mijn tuin opeens volledig verzorgd was, dat de koelkast uitpuilde van de heerlijke hapjes en drankjes of dat mijn volle wasmand opeens weggestreken was, na een werkdag. HOERA!

Extreem gemotiveerd
“Mam, als het te druk wordt, zoeken we even een andere oplossing hoor!”, heb ik weleens tegen mijn moeder gezegd, die naast haar werk en de oppas voor mijn zoon nog allerlei andere zaken aan haar hoofd had. “Ben je gek! Ik kijk altijd uit naar mijn dagje met hem!”, krijg ik vervolgens als antwoord terug. We mogen concluderen: er is geen beter gemotiveerde oppas te vinden dan de opa’s en oma’s van je kind.

Hoera, opa en oma!
Als mijn zoontje op woensdag- en donderdagochtend de bel hoort, vliegt hij nog net niet naar de voordeur om zijn opa en oma te begroeten. Hij knuffelt hun bovenbenen innig en laat ze voorlopig niet meer met rust. En waarom zou hij ook? De rest van de dag staat namelijk volledig in het teken van pure dreumes-entertainment. Een teken dat er niets beter is voor de band tussen grootouders en kleinkind dan een dag in de week oppassen.

Ervaringsdeskundigen
Uit onderzoek blijkt dat het goed is voor kinderen om ook de opvoeding van hun grootouders (deels) mee te krijgen. Deze lieverds hebben natuurlijk een bak aan ervaring en staan er een stuk relaxter in dan hun eigen ouders. Nu kan het zo zijn dat je wat betreft de opvoedstijl niet helemaal op één lijn ligt, maar als er van beide kanten wat water bij de wijn wordt gedaan is daar vast een oplossing voor te vinden.

Zoals jullie kunnen zien: oppasopa’s en -oma’s zijn geweldig! It takes a village to raise a child, heb ik weleens gelezen. Wat mij betreft klopt dat en zijn opa’s en oma’s er om heel hard te koesteren.

Hebben jullie ook fanatieke (schoon)ouders die op regelmatige basis oppassen?

Vaker artikelen lezen op Babybytes? Like ons dan op Facebook en volg ons op Twitter!

Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!

Reageer op dit artikel

reacties (1) Stuur een bedankje


  • My-two-Pride-and-Joys

    Ik ben van mening dat ik geen water bij de wijn hoef te doen qua opvoedstijl. Ik ben opvoeder dus ik bepaal. Gelukkig zien mijn ouders dat ook zo. Zij volgen ons, en niet andersom. En hebben ze ergens een ander idee over, dan overleggen ze met ons of wij dit ook willen of liever op onze manier. De keuze ligt altijd bij ons.

Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50