Hoe zit het met zwanger worden en je leeftijd?

Hoe zit het met zwanger worden en je leeftijd?

Eerst studie, dan carrière maken en als ik er dan klaar voor ben, ga ik voor kinderen. Dat klinkt mooi, maar biologisch gezien kun je als vrouw beter niet te lang te wachten met het krijgen van kinderen. Wat is nu je meest vruchtbare leeftijd en vanaf welke leeftijd wordt het moeilijker om zwanger te raken?

Ik wist het al heel vroeg: voor mijn 35e wilde ik twee kinderen. Achteraf gezien, denk ik: ‘Misschien toch een beetje naïef bedacht’, want ik heb er werkelijk nooit bij stilgestaan dat het niet allemaal in een keer lukt en dat de kans om zwanger te raken toch wel heel erg rap daalt als je de 35 bent gepasseerd. Hoe zit het nu met zwanger raken en je leeftijd?

Lees ook:
Zwanger worden boven de 35

In de twintig: vruchtbaarheidspiek

Als je in de twintig bent zit je in de piek van je vruchtbaarheid. Vooral als je 24 bent zijn je eitjes als het ware perfect om bevrucht te worden. Als je in de twintig bent ben fysiek gezien ook het meest gezond. Het risico op bijvoorbeeld een vleesboom of endometriose is klein. Ook de kans op een miskraam is in deze leeftijdsperiode kleiner dan wanneer je ouder bent. Ook al zijn je eitjes op je 24e op hun best, het is beter om zo rond je 28e of 29e zwanger te raken.

In de dertig: periode van verandering

Er worden heel wat kinderen geboren als een vrouw in de dertig is. Ook ik beviel van mijn eerste toen ik bijna 32 was. Tijdens die zwangerschap las ik ook voor het eerst dat na je 35e er heel veel veranderd qua statistieken als het gaat om zwanger. De kans om na je 35e zwanger te raken daalt enorm. De kans om zwanger te worden na je 35e is de helft die van een 30-jarige vrouw. Je eitjes zijn niet meer van optimale kwaliteit, maar ook de hoeveelheid neemt af.

Ook is de kans op een miskraam en andere complicaties groter als je 35 jaar of ouder bent.

Deskundigen adviseren om naar de huisarts te gaan als je tussen 30 en 35 jaar bent en het lukt niet om na een jaar proberen, zwanger te raken. Ben je ouder dan 35 jaar en het lukt niet om binnen een half jaar zwanger te raken, ga dan ook naar de huisarts.

In de veertig: kans op zwangerschap is zeer klein

Als je eenmaal de veertig bent gepasseerd, is het moeilijk om zwanger te worden. Maar het gebeurt: dat vrouwen na hun veertigste hun eerste kind krijgen. Vaak kun je via een vruchtbaarheidsbehandeling zoals IVF toch nog zwanger raken, maar ook hiervoor geldt dat leeftijd een rol speelt. Om het heel algemeen te nemen: vrouwen tot 35 jaar hebben 50 procent kans om via IVF zwanger te worden, na je 35e neemt die kans per jaar met 10 procent af.

In de vijftig: hoogstwaarschijnlijk niet, maar het kan wel

Via de natuurlijke weg zwanger worden als je in de vijftig bent, is bijna onmogelijk. De kans dat dat gebeurt ligt op 1 procent. Maar ja, de techniek staat voor niets en via vruchtbaarheidsbehandelingen is het mogelijk. Vrouwen nemen dan hun toevlucht naar het buitenland aangezien je in Nederland tot je vijftigste een vruchtbaarheidsbehandeling kunt ondergaan.

Maar fysiek gezien heeft je lichaam heel wat te verduren als je op oudere leeftijd zwanger raakt. Zo is de kans op bijvoorbeeld hartproblemen of aandoeningen als een placenta previa een stuk groter. Ook is de kans dat een kindje te vroeg wordt geboren groot.

Hoe oud was jij toen je je eerste kind kreeg?

Chantal is voormalig online redacteur bij BabyBytes.

Ze is getrouwd met haar jeugdliefde en moeder van een zoon (2006) en een dochter (2009).

Reageer op dit artikel

reacties (3) Stuur een bedankje


 • Elsievita19

  Ik vraag me altijd af hoe je lichaam weet of je 24 of 34 bent. De een krijgt zonder veel moeite nog perfect gezonde kinderen op haar 46e en de ander is eind 20 en is al 5 jaar bezig. Het is zo persoonlijk! In het artikel staat dat je biologisch gezien op je 24e het beste kids kan kringen maar dat het beter is op je 28e/29e. De argumentatie ontbreekt (zal wel met enotionele ontwikkeling en financiële middelen te maken hebben).

  Ik was;

  31 (binnen 8 maanden zwanger)

  33 (binnen 1 maand zwanger)

  35 (ongepland zwanger)

 • T-de-wit

  1e 22 Na 3mnd zwanger

  2e 24 Na 1mnd zwanger

  3e 29. Na 1mnd zwanger

 • Sharon

  Toen mijn oudste werd geboren was ik 22 jaar.

  Bij de jongste 26 jaar.

Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50