Hoe zit het met de tafelmanieren van jouw kind?

Hoe zit het met de tafelmanieren van jouw kind?

Kinderen en tafelmanieren: het gaat natuurlijk niet helemaal volgens de etiquette, maar je kunt het ze niet vroeg genoeg leren. Met deze tips wordt het een stuk leuker en relaxter als je met je kind uit eten gaat!

Mijn kinderen waren gelukkig niet zo van die druktemakers aan tafel. Natuurlijk was het soms pure chaos, maar we gingen daarom niet minder uit eten. Een vriendin van mij dacht daar anders over: zij kreeg haar kinderen aan tafel absoluut niet in het gareel en wilde daar niemand mee lastig vallen. Dus in de eerste jaren van hun leven hadden ze nog nooit een restaurant van binnen gezien. Gelukkig is dat goed gekomen. Om ervoor te zorgen dat je toch met je gezin gezellig in een restaurant kunt eten, hier een paar tips!

Lees ook:
Waarom spelen met eten juist wel goed is

Wat moet ik met dat servet?

Leer je kind om zijn handen en gezicht schoon te houden met een servet. Zo komen er niet overal plakvingers terecht als ze door het restaurant lopen. En leer ze ook dat servet op hun schoot te houden als dat kan. Waarom? Nou, het is toch geen gezicht om tegen zo’n vies servet op tafel aan te kijken!

Zitten doe je op je billen

Ja, ja: zitten doe je op je billen. Dus niet op je voeten, je knieën, je rug…Dus leer ze om netjes op hun billen te zitten. Leidt ze af door gezellig een praatje met je kind te maken ook al zijn ze nog klein. Of doe een spelletje als ‘Ik zie, ik zie, wat jij niet ziet.’

Dat geldt ook voor kinderen die de neiging hebben om constant van tafel te gaan. Door ze af te leiden met leuke gesprekjes, grapjes of spelletjes zijn ze langer geneigd om te blijven zitten.

Probeer ze om zo lang mogelijk aan tafel te laten zitten. Voor kinderen onder de die jaar is 20 minuten lang genoeg. Voor oudere kinderen minstens een half uur.

Smakken

Als ik ergens een hekel aan heb dan zijn het wel eetgeluiden: smakken, boeren, mond open terwijl er nog heel veel gemaald eten in zit. Bah. En ik ben vast niet de enige die deze geluiden echt fijn vindt, vooral als je in een restaurant zit.

Volgens etiquette-specialist Jennifer Porter is het belangrijk om kinderen te leren niet te smakken en hun eten goed te kauwen voordat ze het doorslikken. Dit om verstikkingsgevaar te voorkomen. Ook is het beleefd om je kind te leren niet te praten met een mond vol te praten.

Bestek

Leer je kind met bestek om te gaan. Leg uit waar het voor nodig is en laat het zien. En betrek ze ook bij het tafeldekken, zodat ze weten waar het bestek hoort te liggen.

Wat zeg je?

Leer je kinderen om tegen een serveerster of ober dankjewel te zeggen als ze hun eten geserveerd krijgen. Ook als ze al zelf hun drinken of eten willen bestellen zijn woorden als ‘alsjeblieft’ onontbeerlijk. Verder is het ook een leuke verrassing voor degene die de maaltijd heeft bereidt of bij het verlaten van een restaurant te bedanken voor het (heerlijke) eten.

Leer jij je kinderen al vroeg tafelmanieren of laat je het lekker los?

Bron: SheKnows.com

Tags: Kinderen,

Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!

Chantal is voormalig online redacteur bij BabyBytes.

Ze is getrouwd met haar jeugdliefde en moeder van een zoon (2006) en een dochter (2009).

Reageer op dit artikel

reacties (3) Stuur een bedankje


Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50