Hoe overleef je het kerstdiner met kleine kinderen?

Hoe overleef je het kerstdiner met kleine kinderen?

Het is tweede Kerstdag, waarschijnlijk ben je die dag van top tot teen opgedirkt. Een kittig kerstjurkje, je haren in de krul en een laag glittermake-up op. Ook je kinderen zijn in een leuke outfit gestoken. Meisjes hebben een schattig kerstjurkje aan en een glitterhaarbandje op hun hoofd en jongetjes hebben zo'n rompertje aan waar een vlinderdasje op genaaid is. 

Maar hoe mooi en gezellig Kerst ook is, het kan - met name - ook voor een hoop stress zorgen bij jonge moeders. Zie iedereen namelijk maar eens spuug-, snot- en spuitpoepvlekkenvrij te houden de hele dag! En probeer het maar eens om de peuter stil te laten zitten, terwijl je baby een voeding nodig heeft. Maar hoe overleef je het Kerstdiner precies? 

Lage verwachtingen

Soms stellen we te hoge verwachtingen van een bepaalde situatie en Kerst is er precies zo één waarvan het plaatje vaak romantischer lijkt dan de werkelijkheid is. Dus lieve moeders, stel niet te hoge eisen aan de hele dag. Het geeft niet als je dochter een half uur nadat je haar schattige kerstjurkje hebt aangetrokken, de boel onder spuugt. En het is niet erg als je zoontje niet meer aan tafel wil zitten. Go with the flow. Je hebt kinderen en iedereen begrijpt - waarschijnlijk - wat dat inhoudt. 

Opvoedingsprincipes laten vieren

Mag jouw kind maximaal een half uurtje per dag op de tablet? Ben je erg streng als het op suiker en vet eten aan komt? Knijp vandaag dan eens een oogje toe! Gun je kind een handje chips of een paar chocoladekerstballen uit de boom van opa en oma. En duw de tablet tijdens het kerstdiner lekker in die mollige peuterhandjes: het kan ervoor zorgen dat je zelf even iets rustiger onderuit kan zitten. 

Voldoende slaap

Kinderen die moe zijn, worden er doorgaans niet gezelliger op. Zorg er dus voor dat kinderen - juist tijdens de hectische feestdagen - voldoende slaap krijgen. Sjouw desnoods een campingbedje mee naar opa en oma en zorg er echt voor dat er een momentje rust is voor je kind. Maak de Kerstdagen ook niet te lang. Ook al is het gezellig om met de familie lekker lang na te tafelen, kinderen zijn het gelukkigst als ze lekker op tijd in bed liggen. Wees creatief met de bedtijd, maar negeer vermoeidheidssignalen van je kindje niet! 

Geniet

Hoe hectisch soms ook: Kerst blijft een bijzondere tijd. Probeer er voornamelijk van te genieten en maak maar heel veel foto's! 

Dan rest ons alleen nog jullie een fantastische Kerst toe te wensen! Maak er twee schitterende dagen van! 

Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!

Reageer op dit artikel

reacties (4) Stuur een bedankje


 • Lady-Whistledown

  Je mag een artikel aanpassen aan de huidige tijd he. Is niet moeilijk.

 • Shrimp

  Wordt het een stuk korter van 😝. “ blijf deze kerstdagen bij familie en vrienden vandaan, trek je chillpak aan en maak er wat gezelligs van.”

 • Charliecharlie

  Naja, alleen opa en oma worden genoemd toch? Opa en oma mogen nog steeds komen. Of andersom.

 • Barbamammie79

  Met alle respect.. We vieren mijn verjaardag.. gaan even wandelen.. kijken en film en halen Chinees. Het zal me een worst zijn wat iedereen wel en niet eet..... en wat ze aantrekken. Lekker boeiend.

  Doe geen dingen waar je geen zin in hebt

Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50

5 leden zijn nu online
Aanmelden