Hoe kun je nu niet in de gaten hebben dat je zwanger bent?

Hoe kun je nu niet in de gaten hebben dat je zwanger bent?

Soms vraag je je af hoe het mogelijk is: dat je niet in de gaten hebt dat je zwanger bent. Ik bedoel: je lichaam verandert, je kunt allerlei klachten krijgen… En toch...toch is het mogelijk.

Ik kotste de eerste vier maanden de eerste maanden aan een stuk door, had pijnlijke borsten, was verstopt en moest op gegeven moment om de tien seconden naar het toilet om te plassen. Dat ik zwanger was, was me wel duidelijk. En toch zijn er vrouwen bij wie een zwangerschap een complete verrassing is als ze al een aantal maanden zwanger zijn. HOE. KAN. DAT? Vraag je je af. Nou ja, echt het is mogelijk....

Lees ook:
Prachtige foto's ter herinnering aan een onverwachte bevalling in de supermarkt

Ontkennen

Volgens Dr. Dan Frayne: “Als mens hebben we een sterke ontkenningsfactor. Je kunt best lang een zwangerschap ontkennen en veranderingen van je lichaam negeren. Sommige vrouwen die last hebben van overgewichten merken grote veranderingen van hun lichaam niet eens op. En als je slank bent kun je soms pas wat zien als in je twintigste week zit.”

Uit onderzoek blijkt dat we vaker een zwangerschap ontkennen dan we denken. 1 op de 475 vrouwen hebben soms niet door dat ze zwanger zijn tot hun 20e week. Zelfs 1 op de 2.500 vrouwen houdt het vol totdat het moment dat ze moet bevallen.

Vier soorten 'ontkenners'

Volgens Dr. Frayne zijn er vier verschillende ‘ontkenners’.

1. Jonge tieners

Het is niet zo gek dat een jonge tiener niet door heeft dat het lichaam verandert tijdens een zwangerschap. En veel tieners hebben een onregelmatige cyclus. Dus als je zes maanden niet ongesteld bent geweest is dat niet vreemd. Volgens Frayne kan het gebeuren dat tieners in de 30e tot 32e week medische hulp zoeken vanwege maag- of rugklachten. Als ze te horen krijgen dat ze zwanger zijn, geven ze vaak toe dat ze al een vermoeden hadden, maar bang waren om het aan iemand te vertellen.

2. Drukke zwangere vrouwen

Vrouwen proberen vaak veel ballen in de lucht te houden: hun kinderen, werk, huishouden, partner, sociale leven. Ze hebben het veel te druk met andere dingen en hebben moeite om aandacht te geven aan zichzelf of hun lichaam. Volgens Frayne duurt het even voordat ze door hebben dat hun lichaam verandert of de beslissing nemen om een afspraak te maken met een arts.

3. Vrouwen met een verslaving

Vrouwen die verslaafd zijn, hebben vaak niet eens door dat ze zwanger zijn, omdat ze volgens Frayne met een ding bezig zijn: hun verslaving.

4. Vrouwen die denken dat ze geen zwangerschapszorg nodig hebben

Sommige vrouwen die al eens eerder zwanger zijn geweest of denken te weten wat ze moeten doen tijdens een zwangerschap, gaan niet langs een arts. Hierdoor weten ze vaak niet hoever ze al zijn.

Ongewenst of niet gepland

Volgens Frayne is er nog een andere achterliggende reden om een zwangerschap te ontkennen. Zo blijkt uit onderzoek uit 2011 dat maar liefst de helft van alle zwangerschappen ongewenst of niet gepland zijn. Als dan toch een gang naar de dokter wordt gemaakt, zijn de meesten niet verbaasd om te horen dat ze zwanger zijn. Ze hebben wel hun vermoedens, maar wilden het niet toegeven.

Waar Frayne zich vooral druk om maakt is dat een zwangerschap vanaf het begin niet goed wordt begeleid en dat het zowel de moeder als het ongeboren kind in gevaar kan brengen.

Duurde het lang voordat jij doorhad dat je zwanger was?

Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!

Reageer op dit artikel

reacties (0)
Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50

4 leden zijn nu online
Aanmelden