Hoe het moederschap mij heeft veranderd

Hoe het moederschap mij heeft veranderd

Mijn (nog) kinderloze vriendinnen vragen wel eens hoe het moederschap mij veranderd heeft. Ik moet daar dan meestal even over nadenken, want sinds de komst van mijn zoon is alles veranderd en tegelijkertijd ben ik nog wie ik voorheen ook was. 

Eén van de grootste veranderingen die je in je leven kunt doormaken, is die van moeder worden. Tot die tijd is er voor je gezorgd en heb je later alleen voor jezelf moeten zorgen. Maar met de komst van een kleintje is die tijd voorgoed voorbij. Je zorgt in de eerste plaats voor dat frummeltje en daarna pas - als er nog wat tijd over hebt - kun je toegeven aan je eigen behoeftes.

Dit kan toch niet!

Ik vond dat eerlijk gezegd best een shock en het heeft even geduurd voordat dat besef bij mij was geland. Ik heb me wel eens serieus afgevraagd of het allemaal wel zo normaal was, om voor de zoveelste keer midden in de nacht naast het bedje van mijn verkouden kleintje te zitten, om 'm troosten en in slaap te wiegen. ‘Dit kan zo toch niet?’ dacht ik. Maar zo kon het wel en zo ging het ook. Als moeder staat de zorg voor je kindje voorop. Altijd.

Lees ook:
Dit missen lezeressen het meest van hun leven van voor het moederschap.

Dat er geen pauze was, dat was ook zo’n besef waar ik even aan moest wennen. Totdat ik moeder was, had ik - ook tijdens een ‘drukke’ week - altijd wel een keer een weekend waarin ik ongegeneerd op de bank series kon bingen. Als moeder was dat niet het geval. Natuurlijk sliep de baby wel eens, maar dan was ik als een dolle bezig met de was opvouwen, een stofzuiger door het huis trekken en wat flesjes uitkoken. En heel eerlijk gezegd: zo vaak en lang sliep mijn baby de eerste maanden helemaal niet…

Druk druk druk

Het begrip ‘drukte’ kreeg een hele nieuwe betekenis. Vond ik voorheen een weekend al druk als ik beide dagen op verjaardagsvisite was geweest. Terwijl ik toen alleen maar op hoefde te komen dagen om een augurkje in cervelaatworst te eten, een wijntje te drinken en een gesprek te voeren over de hedendaagse politiek. Als ik momenteel een verjaardagsweekend heb, dan houd ik de peuter bij de taart weg, voed ik met de andere arm zo discreet mogelijk de baby en probeer ik ondertussen beleefd met mijn tafelgenoot te communiceren.

Ik had ook nooit verwacht dat het moederschap gepaard zou gaan met een berg zorgen. Vanaf de eerste zwangerschapstest merkte ik dat eigenlijk al. Groeit ‘ie wel goed? Waarom is de schedelomtrek iets kleiner dan gemiddeld? Is de placenta wel goed doorbloed? Zal hij gezond uit de bevalling komen? Oh, ze ademt wat zwaarder dan normaal: klopt dat? Hij is vijf weken en lacht nog niet de hele dag door bewust: is er iets mis met hem? Shit, ze heeft haar hoofdje gestoten, moet ik nu naar de dokter? Hij heeft koorts! Ik bel de huisartsenpost!

Trots

Die zorgen gaan natuurlijk hand in hand met de onvoorwaardelijke, alles overheersende liefde die je voor je kind voelt. Ik zou letterlijk mijn beide armen opgeven als dat van enig nut zou zijn voor mijn kinderen. Dat is het godzijdank niet, dus dat kan ik makkelijk zeggen, maar jullie begrijpen ongetwijfeld wat ik bedoel. Ze zijn de prachtigste wezentjes op de wereld en ik ben zo verschrikkelijk trots op alles wat ze doen. Van ieder lachje smelt ik, ik geniet er ontzettend van om ze in een badje te doen, om samen een toren te bouwen en die net zo hard weer neer te maaien, om kinderliedjes te zingen als we samen aan tafel zitten en om die glimlachjes te zien als we in de dierentuin/kinderboerderij/indoor speeltuin wandelen.

Moederschap is het zwaarste en meest geweldige wat ik ooit heb gedaan, simpelweg omdat het zoveel werk kost en omdat mijn leven er zo ontzettend door veranderd is. Maar wel in positieve zin dus, want ik loop sinds 2014 non-stop rond als die smiley met hartjes als ogen. Dus aan iedereen die overweegt het moederschap aan te gaan: DOE. HET! Tenminste… Als je er niet teveel waarde aan hecht om rustig een blokje kaas met zilveruitje te eten op een verjaardagsfeest.

Hoe heeft het moederschap jou veranderd?

Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!

Reageer op dit artikel

reacties (4) Stuur een bedankje


 • Gabriella99

  Ik ben er op dit moment zwanger en ik vraag me af of ik door moet gaan met folium slikken en een vriendin raadde mij aan om ook Magnesium in te nemen, mag dat tijdens de zwangerschap? Ik heb deze online gevonden https://www.flinndal.nl/magnesium heeft iemand ervaring hiermee, of zit er niet veel verschil tussen de merken?

 • Gabriella99

  Ik ben er op dit moment zwanger en ik vraag me af of ik door moet gaan met folium slikken en een vriendin raadde mij aan om ook Magnesium in te nemen, mag dat tijdens de zwangerschap? Ik heb deze online gevonden https://www.flinndal.nl/magnesium heeft iemand ervaring hiermee, of zit er niet veel verschil tussen de merken?

 • Gabriella99

  dank je wel voor dit leuke artikel

 • Gabriella99

  dank je wel voor dit leuke artikel

Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50