Hoe het is om een moeder met een korte levensverwachting te zijn

Hoe het is om een moeder met een korte levensverwachting te zijn
  • in Moeder
  • 0
  • 3228
  • 13/06/2016

Emmah Geld is een 28-jarige moeder van twee kinderen. Als je kijkt naar de prachtige zwangerschapsfoto’s op haar Facebook-pagina lijkt ze een normale, zo niet benijdenswaardige moeder. Maar in werkelijkheid zou ze niet eens meer in leven moeten zijn dit op dit moment. Auw.

Emmah lijdt aan de taaislijmziekte cystic fibrosis: een genetisch levensbedreigende aandoening die schade toebrengt aan je longen en spijsvertering, aldus PopSugar. Bij haar geboorte waarschuwden artsen haar ouders dat ze nog geen vijf jaar zou worden. Toen ze door een wonder ouder werd, maakten de artsen haar duidelijk dat ze nooit kinderen zou kunnen krijgen.

Fast-forward naar vandaag: Emmah heeft tegen alle verwachtingen in via de natuurlijke weg een dochter gekregen genaamd Ayvah, 3, en een zoon genaamd Logan, die bijna een jaar geleden geboren is.

Zwangerschappen
Hoewel haar eerste zwangerschap gezond was, was haar tweede veel moeilijker. “Ik werd ingeleid bij 37 weken, want ik kon nauwelijks een zin zeggen zonder te hoesten", vertelde ze aan The SaltyLife Magazine, een uitgave ter ondersteuning van mensen met CF. "Het vergde veel van mij."

Om te zeggen dat het moeilijkste deel voorbij was is echter een understatement. Hoewel elk geval anders is, leven de meeste mensen met deze aandoening niet meer na hun twintig- of dertigerjaren. En Emmah – die een levensverwachting van 37 jaar heeft – werkt voortdurend om de symptomen op afstand te houden, terwijl ze twee jonge kinderen opvoedt.

 

Driemaal daags fysio & aangesloten aan een pomp
Volgens haar Facebook-pagina, CF Mummy, neemt de Australische dagelijks antibiotica, heeft ze driemaal daags fysiotherapie, en ondergaat ze intraveneuze antibiotica een paar keer per jaar - wat betekent dat ze is aangesloten op een pomp voor 24 uur per dag voor drie weken achter elkaar. "Het kost veel werk om alleen maar gezond te zijn”, en ze merkt op dat misschien wel het moeilijkste deel van een moeder met CF zijn, is te beseffen dat haar gezondheid haar topprioriteit is, net als haar kinderen. “Zij zijn mijn motivatie om naar mijn behandelingen te gaan", zei ze tegen het tijdschrift. "Het geeft me een reden om door te gaan."

Ze heeft gezegd dat ‘het leven tot de leeftijd van 37 jaar het gewoon niet doet’ voor haar, en dat ze weigert om een deadline in de weg te laten staan van alles wat ze nog van plan is om te doen in haar leven. "Ik hoop dat ik mijn kinderen zie opgroeien en later kleinkinderen zal krijgen. Ik wil er zijn als er een behandeling voor CF wordt gevonden en in staat zijn om met vertrouwen zeggen dat ik de ziekte een poepie heb laten ruiken en genezen ben."

Hoewel het moeilijk voor te stellen is, maakt ze duidelijk dat haar ziekte haar niet definieert, en niet het belangrijkste deel van haar is. "Het moederschap is niet te beschrijven”, zegt ze. "Het is de zwaarste baan die er is, maar veruit de meest bevredigende."

Vaker artikelen lezen op Babybytes? Like ons op Facebook en volg ons op Twitter.

Beeld: Facebook

Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!

Reageer op dit artikel

reacties (0)




Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50