Hoe ga je om met de Sinterklaas-stress van je kind?

Hoe ga je om met de Sinterklaas-stress van je kind?

Het Sinterklaasjournaal is inmiddels weer begonnen want de Sint en zijn Pieten zijn onderweg naar ons land! Dit is voor kinderen een van de spannendste periodes in hun leven. En soms wordt de spanning een klein beetje te veel. Dus hoe ga je om met de Sinterklaas-stress van je kind zodat jij ook wat minder last krijgt van stress....?

Sinds deze week zitten we weer elke avond gekluisterd aan de buis om via het Sinterklaasjournaal op de hoogte te worden gehouden van Sinterklaas en zijn Pieten. Gaat het goed met de cadeautjes? Doen de Pieten niet al te onhandig? En hoe is het met Sinterklaas zelf? Weet hij wel welke cadeaus elk kind graag wil? En komen de cadeaus überhaupt heelhuids aan? Spannend!

Maar voor je kleine kan de spanning in deze weken soms wat te veel worden. Mijn oudste kon standaard niet in slaap vallen en ging van de zenuwen wel tien keer naar het toilet voordat hij eindelijk in slaap viel. Met deze tips kun je het leed in deze spannende tijden wat verzachten.

Maak een kalender

Dat duurt lang: is ‘ie half november in het land, moet je nog zo’n drie weken wachten totdat het Pakjesavond is! En als je kleine vraagt: ‘Wanneer is het Pakjesavond?’ en jij antwoordt: ‘5 december’ dan is de kans klein dat je kleine er iets mee kunt, want wanneer is dat dan precies? Dus: maak een aftelkalender waarop je kind elke dag weer een dag kan wegstrepen en hij een beetje kan zien wanneer de grote dag is. Dat maakt het voor je kind een stuk overzichtelijker.

Niet dreigen

Luistert je kind niet of eet hij zijn bord weer niet leeg? Ga vooral niet dreigen dat hij geen cadeautjes krijgt of met de zak mee naar Spanje. Want dan wordt Sinterklaas helemaal zo'n groot ding.

Het is juist gezellig!

Benadruk de gezelligheid van Sinterklaas. Ga samen pepernoten bakken, houd verkleedpartijtjes als Sint en Piet, maak een Pietenparcours in huis waarbij pakjes ingepakt moeten worden en in de schoorsteen moeten worden gegooid of ga een mooie stoomboot knutselen.

Op tijd naar bed

Zorg ervoor dat je kind op tijd naar bed gaat en weer opstaat. En als slapen een beetje spannend is in deze tijd, laat een nachtlampje aan.

Handje geven is niet verplicht!

Als jullie naar een intocht gaan en de Sint of Piet staat voor de neus van je kind, dwing je kind niet om hen een hand te geven als hij dat te spannend vindt.

Lekker snoepen

Wat een snoepgoed is er te verkrijgen in de supermarkt! Lekker! Maar zorg ervoor dat je je kind niet overlaadt met te veel snoep. Af en toe iets lekkers is natuurlijk prima, want dat hoort er een beetje bij in deze periode. Maar een beetje doseren kan geen kwaad.

Heb jij nog meer tips tegen Sinterklaas-stress van je kind?

Lees ook:

Nóg meer tips tegen Sinterklaas-stress van je kind
20 dingen waar ouders stress van krijgen

Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!

Chantal is hoofdredacteur van BabyBytes.nl

Ze is getrouwd met haar jeugdliefde en moeder van een zoon (2006) en een dochter (2009). Naast haar werkzaamheden voor BabyBytes.nl is ze ook eigenaar van het online platform de Club van ontaarde moeders.

Reageer op dit artikel

reacties (3) Stuur een bedankje


 • Pannekoekje

  Wij zeggen gewoon eerlijk dat hij niet bestaat,

 • Assiral

  Gewoon eerlijk zijn vanaf moment 1 :)

  Scheelt een hoop stress.

 • Lohu

  Idd

Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50