Au! Dít is hoe een borstontsteking eruit ziet

Au! Dít is hoe een borstontsteking eruit ziet
 • in Moeder
 • 2
 • 16618
 • 03/06/2021

Als het je lukt om borstvoeding te geven dan is dat natuurlijk heel fijn, maar er zijn ook dingen die niet zo fijn zijn. Daar kwam ik zelf achter een week na de geboorte van mijn oudste achter: een borstontsteking! Hoe dat er precies uitziet, laat een andere moeder op haar Instagram-account zien.

Een borstontsteking begint bij een verstopt melkkanaaltje. Dat herken je aan en pijnlijke harde plek in je borst die na een voeding niet is verdwenen.

Lees ook:
Wat is een borstontsteking, hoe herken je het en wat kun je ertegen doen?

Steken in mijn borst

Het was iets waar ik wel iets over gehoord had, maar wat het nu precies was? Midden in de nacht werd ik wakker met een ondraaglijke steken in mijn borst. Een kant voelde heel hard. Ik had een enorme behoefte om iets kouds erop te leggen. Dus ik met m’n slaapdronken hoofd naar beneden om van die koelelementen er tegenaan te houden. Vervolgens kreeg ik het ijskoud en had ik behoefte aan een warme douche. Midden in de nacht stond ik te douchen en zag ik dat mijn borst knalrood en opgezwollen was. Het deed zo’n pijn! Toen ik uit de douche kwam, begon ik te klappertanden en stapte ik in weer in bed. Ik trilde over mijn hele lichaam en voelde me doodziek. Mijn man was intussen ook wakker geworden door mijn gespook. Ik bleek bijna 40 graden koorts te hebben en voelde me hondsberoerd.

Beter

Natuurlijk gebeurde dit in het weekend, maar konden we al vroeg in de ochtend terecht bij de huisartsenpost. Om eerlijk te zijn kan ik me echt niet herinneren wat er nu precies werd gezegd. Ik weet alleen dat ik naar binnen strompelde en het volgende moment op de bank thuis lag en mijn kind met een pijnlijke borst en al aan het voeden was. Daarna ging het weer snel beter. Had ik eerst nog 39,5 graden koorts, het volgende moment was de koorts compleet verdwenen en stond ik die middag fris en fruitig op het verjaardagsfeest van mijn schoonmoeder.

Zo ziet een borstontsteking eruit

Deze moeder overkwam hetzelfde. Zij laat met een duidelijke foto zien, dat borstvoeding geven niet altijd makkelijk is. Met de foto wil ze dit onderwerp bij moeders onder de aandacht brengen, omdat ze vindt dat alle moeders er meer over moeten weten. Op de foto is ze te zien met pijnlijk rode borsten die veroorzaakt werden door een borstontsteking. Maar het was niet het enige waar ze eerder nog nooit van had gehoord en waarmee ze te maken kreeg tijdens het geven van borstvoeding. Met haar post op Instagram wil ze andere moeders er ook meer over laten weten: “Borstvoeding geven, ging niet vanzelfsprekend bij mij. Het kwam pas na vijf dagen op gang. Ik wist niet dat dat zo lang kon duren. Ik wist niet eens wat ‘melk komt op gang’ betekende.”

Ze vertelt verder dat ze de enige moeder was op de afdeling die borstvoeding gaf. Een andere vrouw gaf het na twaalf uur al op, maar was zich er ook niet van bewust dat het even, soms dagen kan duren voordat de melk op gang komt.

This is mastitis. After hitting the 1 year breastfeeding mark last Sunday I felt compelled to share my story. Breastfeeding did NOT come easy for me. My milk came in after 5 days. I wasn't aware that it could take that long, I didn't even necessarily know what "milk coming in" meant. (Nobody ever taught me.) I was the only mother breastfeeding on my ward. One women did try to breastfeed, but switched to formula after 12 hours because she "had no milk" (nobody taught her either.) While the other babies slept with full bellies, my son screamed and cried attached to my breast through the night. (What was cluster feeding? Nobody told me) When I got home, problems started to arise-my nipple literally cracked in half. I have never felt such pain, I dreaded every feed, but persisted with tears in my eyes until I was healed. (Nobody taught me that breastfeeding could be painful, nobody taught me what a good latch looked like) When feeding my son out in public I would either go to the bathroom or pump at home and feed him with a bottle. Because I felt embarrassed and as though I would make others uncomfortable. This resulted in clogged ducts and engorgement. (I feed freely in public now, and have done for a long time. Fuck this backwards society!) Then came mastitis. I remember waking up at 3am shivering, putting on my dressing gown and extra blankets and trying to feed my son. The pain. It was excruciating. I was shaking and sweating but freezing to my bones. At 5 am I woke up my boyfriend and told him I thought I needed to go to the hospital. We got my stepdad, a doctor, he took my temperature and said it was slightly high, but to take a paracetamol and try and sleep. 7am comes, I've had no sleep, and now I'm vomiting, he takes my temp again. 40 c. I had developed sepsis overnight. This was because I was not able to recognise the more subtle signs of mastitis (as I had seen no redness that day) I was rushed to resus, given morphine, anti sickness and the strongest antibiotics they could give, and separated from my baby for two nights. I was Heartbroken. Continued in comments...

Een bericht gedeeld door Remi (@mamaclog) op

Heb jij borstvoeding gegeven? Heb jij toen last gehad van een borstontsteking?

Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!

Chantal is hoofdredacteur van BabyBytes.nl

Ze is getrouwd met haar jeugdliefde en moeder van een zoon (2006) en een dochter (2009). Naast haar werkzaamheden voor BabyBytes.nl is ze ook eigenaar van het online platform de Club van ontaarde moeders.

Reageer op dit artikel

reacties (2) Stuur een bedankje


 • Pinkl@dy

  Borstontsteking, wat een verschrikking! Bij mij sloeg de antibiotica niet aan, aanleggen lukte niet en afkolven ook niet. Ik belandde op de spoedeisende hulp met een borst ter grote van een voetbal. De huisarts schrok zich kapot toen ik "liet zien" dat de antibiotica niets deed. Uiteindelijk was ik er pas na 3 weken weer een beetje bovenop!

  Dus alsjeblieft, als je pijn krijg, roodheid of zwelling. Probeer meteen je melkklieren los te krijgen en lukt dit niet ga naar de huisarts!

 • Charliecharlie

  Het was bij mij veel minder duidelijk. Hooguit een iets rode/warme striem. Toch kreeg ik koorts en was ik er goed ellendig van!

Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50