Hoe de lat lager leggen je leven kan veranderen

Hoe de lat lager leggen je leven kan veranderen
  • in Moeder
  • 0
  • 1151
  • 19/12/2022

Veel moeders die in mijn praktijk komen hebben een ding met elkaar gemeen: ze leggen de lat te hoog voor zichzelf. Bij alles wat ze ondernemen of denken binnen het moederschap, streven ze naar perfectie. Zonde, want het is onmogelijk om altijd alles perfect te kunnen doen. Er is niet een manier om de perfecte moeder te zijn, maar er zijn duizenden manieren waarop je een goede moeder kunt zijn. Goed dus. Want, goed is goed genoeg.

Ik was ook zo'n mama

Ik was ook zo’n moeder die alles tot in de puntjes geregeld wilde hebben, graag de touwtjes in handen hield en die er alles aan deed om die perfecte moeder te zijn. Ik scrolde door mijn instafeed heen en kreeg teleurstelling na teleurstelling te verwerken. Die teleurstelling ging over niemand anders dan over mezelf. Want: waarom had ik niet zo’n Pinterest-waardig huis en waarom zagen mijn kinderen er niet altijd zo mooi gestyled uit? Wat ik me toendertijd niet realiseerde was, dat ik naar een momentopname van iemand zat te kijken. Een simpel shot uit een dag die 24 uur duurt.

Die ondergepoepte baby zie je niet op insta

Laten we eerlijk zijn, de meeste moeders posten niet over hun echtelijke ruzies of hoe ze na drie jaar nog niet in hun oude skinny jeans passen. Of hoe onzeker ze zich voelen als moeder en welke negatieve emoties daarbij komen kijken. Jammer, want juist dat is wat nieuwe moeders moeten zien. We klooien allemaal maar wat aan als mama's. En het wordt tijd dat alle moeders dit weten. Of je nu tieners hebt of een klein baby’tje. Of je vijf kinderen hebt of een. Het maakt niks uit, alle moeders verdienen het om te weten dat de lat en stuk lager mag

De lat lager leggen

Omstandigheden kunnen we helaas niet veranderen. Hoe jij ermee omgaat wel. Dus wees je allereerst bewust van het feit dat je vaak onmogelijke eisen aan jezelf stelt. Stap 2 is om die perfectie te aanvaarden en los te laten. Je hoeft er niks mee. Je bent niet wat je denkt, dus laat het gaan. Hoe lager je de lat legt, des te meer successen je gaat behalen op een dag. Stel je voor dat je elke dag van jezelf een superfood waardige maaltijd voor je kids moet bereiden. Halverwege het kookproces realiseer je je dat je niet alle ingrediënten in huis hebt. Eenmaal aan tafel vinden je kinderen het ook nog eens niet lekker en voor je het weet, hangt de spaghetti tegen het plafond. Dat is dus dissapointment central voor jou als moeder. Als je je nu de volgende keer eens voor zou nemen, om het wat minder perfect te doen. Door bijvoorbeeld een keer kant en klare pannenkoeken op tafel te zetten of een tosti. Kids blij en jij blij. Nee, dat hoeft natuurlijk niet elke avond. De belangrijkste boodschap hierbij is: give yourself a break.

Al die andere moeders doen ook maar wat

Als je constant de lat sky high legt voor jezelf en je maar tot de helft komt als moeder, voel je constant de discrepantie tussen die twee. Hetgeen jij wilt en wat daadwerkelijk haalbaar is op een dag, komt dan totaal niet overeen. De gedachten die je dan krijgt zijn bijvoorbeeld: zie je wel, ik doe het niet goed, ik faal, ik ben niet goed genoeg, ik ben geen goede moeder etc. En niemand, ik herhaal niemand, gaat goed op dit soort gedachten en de daarbij behorende emoties. Dus hoe lager jij de lat legt, hoe leuker en fijner je leven wordt. Al die andere moeders doen ook maar wat, geloof me. Inclusief ondergetekende.

Wil je hulp?

Lees je bovenstaande en merk je dat je eigen perfectionisme je de das omdoet? Mail dan naar info@froufrounegeleiding.nl. Samen gaan we hiermee aan de slag zodat je weer lekkerder in je vel komt te zitten.

Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!

Tilda is moeder van Livia en Emmi. Ze maakte na de geboorte van haar dochtertje een postnatale depressie door.

Nadat deze was opgeklaard, wilde ze graag moeders helpen, zoals ze zelf ook geholpen is tijdens haar postpartum depressie. Daarom besloot ze haar eigen begeleidingspraktijk voor mama's zonder roze wolk op te richten. Vanuit haar expertise als therapeut en ervaringsdeskundige op het gebied van postnatale depressies, begeleidt ze moeders weer het positieve pad op. 

Ook heeft ze de podcast The Real Deal bedacht en interviewt ze in de BabyBytes-podcaststudio deskundigen die advies geven aan kersverse ouders.

Voor meer informatie, kijk op froufroubegeleiding.nl. De begeleiding wordt vergoed door de zorgverzekering.

Reageer op dit artikel

reacties (0)
Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50