Hoe bereid je je eerste kind(eren) voor op de komst van een kleintje?

Hoe bereid je je eerste kind(eren) voor op de komst van een kleintje?

Ik ben zwanger van ons tweede kindje! Super leuk! Inmiddels ben ik 27 weken zwanger en het begint aardig op te schieten. Het voelt soms best onwerkelijk, dat er weer een baby’tje aan komt. We wilden dit zo graag en dan voelt het als zo’n enorme zegen dat het gelukt is! Ons kleine meisje wordt grote zus! De overgang is al in volle gang ingezet, want voor haar wil ik dit zo goed mogelijk voorbereiden. 

Ik ken de verhalen van peuters die grote broer of zus worden. De verhalen die je als moeder liever overslaat, omdat ze nogal confronterend zijn. Zindelijke peuters die ineens weer vol gas in hun broek poepen, zodra de baby er is. Of stikjaloerse broertjes en zusjes die de baby hun neus dichtknijpen als jij even niet kijkt. Daar word je niet blij van. Maar hoe pak je de komst van een tweede kindje nu aan? Hoe bereid je je eerste voor op de komst van een volgend kindje?

Lees ook:
10x dit is er anders tijdens de tweede zwangerschap

Zwangerschap

Leg allereerst het fenomeen zwangerschap uit aan je peuter. Vertel dat baby’s langzaam groeien in mama’s buik, dat de baby jullie kan horen, zelfs kan lachen. Leg ook uit dat als de baby er eenmaal is, hij niet meer terug kan in je buik.

Praat over de verschillen tussen de grote zus/broer en de kleine baby. Leg bijvoorbeeld uit hoe knap het is dat je peuter al zelf naar de wc kan en dat een baby overal bij geholpen moet worden. Het trotse “Ik ben grote zus” gevoel flink aanwakkeren dus!

Leuke boekjes

Praat over de veranderingen die gaande zijn, maar vooral over wat er komen gaat. Leg uit dat mama straks haar tijd moet verdelen tussen jullie twee en dat mama van jullie allebei evenveel houdt. Help ze dus visualiseren wat er gaande is, dit kan met boekjes van bijvoorbeeld het Nijntje boek “Kleine Pluis” of “Bobbi wordt grote broer”. Samen dit soort boekjes lezen, helpt het zich in rap tempo ontwikkelende peuterbrein, grip krijgen op de situatie.

Voorbereidingen

Betrek ze zoveel mogelijk bij de baby voorbereidingen. Laat je kindje bijvoorbeeld meehelpen met het uitzoeken van behang voor de babykamer. Of geef ze een verfkwast en laat ze meehelpen met verven van een muur, commode of stoel. Hierdoor laat je hem of haar heel belangrijk en betrokken voelen.

Laat foto’s van zwangere moeders zien en andere kleine baby’s en ga indien mogelijk op bezoek. Hierdoor krijgt je peuter een beter beeld van de situatie en kan hij of zij vast zien hoe klein zo’n newborn eigenlijk is. Misschien vind je kindje het wel super spannend, zo’n kleine baby. Dan weet je dat vast en komt dat in de hectische periode na de bevalling niet als een enorme verassing.

Verwachtingen

Wat ook erg belangrijk is, dat je de verwachtingen bij moet stellen van wat een baby kan en vooral niet kan. Leg bijvoorbeeld uit dat een baby aan het begin vooral veel slaapt en nog niet met zijn grote zus of broer kan spelen. Dit tempert niet alleen de verwachtingen, maar voorkomt ook grote teleurstellingen, als de baby eenmaal geboren is.

Babyfoto's

Het is voor een peuter altijd heel leuk om babyfoto’s en filmpjes te kijken van hem of haar. Benoem hoe schattig hij of zij was als baby en dat ze nu nog steeds heel erg lief zijn. Je kan ook nog foto’s laten zien van toen je zwanger was van hem of haar

Als laatste de tip die ik van alle moeders om me heen hoor: koop namens de baby een cadeautje voor je peuter. Dit kan van alles zijn: een grote Nijntje-knuffel, een mooi voorleesboek of een racebaan. Geef het met veel tamtam namens de baby en benoem hoe lief het is van de baby, dat hij of zij een cadeau voor zijn of haar grote broer/zus heeft gekocht. Andersom kan je dit natuurlijk ook doen. Laat je peuter dan een cadeautje uitzoeken voor de baby en laat hem of haar dit geven zodra de baby geboren is.

Heb jij iets bijzonders gedaan om je eerste kind(eren) voor te bereiden op de komst van een kleintje?

Tilda (35) is getrouwd met chirurg Tim en moeder van Livia (3 jaar) en Emmi (0). Ze maakte na de geboorte van haar dochtertje een postnatale depressie door.

Nadat deze was opgeklaard, wilde ze graag moeders helpen, zoals ze zelf ook geholpen is tijdens haar postpartum depressie. Daarom besloot ze haar eigen begeleidingspraktijk voor mama's zonder roze wolk op te richten. Vanuit haar expertise als therapeut en ervaringsdeskundige op het gebied van postnatale depressies, begeleidt ze moeders weer het positieve pad op. 

Ook heeft ze de podcast The Real Deal bedacht en interviewt ze in de BabyBytes-podcaststudio deskundigen die advies geven aan kersverse ouders.

Voor meer informatie, kijk op froufroubegeleiding.nl. De begeleiding wordt vergoed door de zorgverzekering.

Reageer op dit artikel

reacties (4) Stuur een bedankje


 • rlyblue

  Wat een hoop voorbereidingen. Mijn kleine was anderhalf toen ik zwanger raakte van zijn zusje, maar we hebben juist bewust de eerste vijf maanden niet echt wat erover verteld tegen hem. Dat vonden we te ongrijpbaar voor zo'n jochie en 8 maanden kan zo'n kind echt niet overzien. Pas halverwege de zwangerschap zijn wij er af en toe over begonnen tegen hem en toen hij voor zijn 2e verjaardag een groot bed kreeg en we twee weken later het ledikantje gingen opmaken voor zijn zusje hebben we hem er echt dagelijks bij betrokken. Toen was het dus nog maar 2 maanden tot ze zou komen.

  Overigens was (en is) hij superblij met zijn zusje en is hij altijd superlief voor haar geweest. Tuurlijk was het even zoeken naar een nieuw ristme en moest hij soms wennen dat hij even moest wachten, maar hier geen horrorverhalen of enorme terugvallen in zijn gedrag. Misschien hebben we geluk dat we een enorm social ventje hebben, maar het kan dus ook prima soepel verlopen. 2 maanden na haar geboorte wist hij al niet meer dat zij in mijn buik had gezeten.

 • Barbamammie79

  Ik snap echt alle goede bedoelingen, maar toch denk ik dat je hier helemaal in door kunt slaan. Juist door dit teveel te doen kun je in mijn ogen het juist verpesten. Het oudste kind is niet dom hoor en kan door al die voorbereidingen juist het gevoel krijgen dat het blijkbaar heel heftig is... wat er te gebeuren staat.

  Niks mis met een boekje hoor ... of weet ik veel wat... Maar blijf alsjeblieft normaal doen en blijf je kind gewoon opvoeden . Wij hebben er nooit heel veel aandacht aan besteed... klopt, mama heeft een dikke buik en we gaan naar de vk en er komt een bedje en een box... Verder leefden we gewoon normaal verder hoor.

  Ik denk echt dat het bij sommigen mis gaat... juist door die overdreven voorbereidingen. Blijf relaxed en laat het maar gebeuren... niks nieuws onder de zon.

  Vooral de "laatste tip"........ een baby die een cadeau koopt..... zucht

 • shrimp

  Eens..

  Het ene broertje of zusje is de ander niet. Mn dochter is er helemaal lijp van. Die wil mn buik zien, wil met de stethoscoop hartje luisteren, wil haar eigen babyfilm zien en praat erover tegen anderen. Mn zoon heeft het er niet over alleen als het ter sprake komt zegt hij dat hij denkt dat het een jongen is. Maar dat babys sowieso lief zijn dus een meisje is ook goed. Mn jongate ia te jong, die sraait gewoon mee.

 • Soccer-Mom

  Ik ook eens. Ik heb een boekje met mijn oudste gelezen destijds (de buitelende baby in mama's buik) maar overdreven veel aandacht op wat komen gaat heb ik echt niet gedaan. Het leven ging inderdaad gewoon door. Mijn oudste ging tijdens mijn verlof ook gewoon naar het KDV. Je kan het inderdaad ook overdrijven en dan zou het averechts kunnen werken. Ik denk ook dat de leeftijd van de oudste een rol speelt. Een kind van 4 bereid je anders voor dan een kind van 1.

Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50