Hierdoor wordt biologisch verouderingsproces moeder versneld

Hierdoor wordt biologisch verouderingsproces moeder versneld
  • in Moeder
  • 0
  • 1606
  • 10/08/2021

Er is een ding dat ervoor kan zorgen dat je als nieuwbakken moeder sneller oud wordt. En we hebben er echt bijna allemaal last van…

Uit onderzoek aan de Universiteit van Californië in de Verenigde Staten is naar voren gekomen dat je maar liefst drie tot zeven jaar kunt optellen bij de biologische leeftijd van nieuwbakken moeders. Grote oorzaak van dat versnelde verouderingsproces? Het slaaptekort in de eerste zes maanden na de geboorte van je baby.

Lees ook
Lezeressen vertellen: de gekste plekken waar ik in slaap ben gevallen

Blijvend effect?

Onderzoeker Judith Carroll: “De eerste maanden van slaaptekort na de bevalling kunnen een blijvend effect hebben op de lichamelijk gezondheid. We weten uit een groot aantal onderzoeken dat minder dan zeven uur per nacht slaap schadelijk is voor de gezondheid en het risico op ouderdomsziekten verhoogt.” Toch is het langdurig effect onbekend, want versnelde veroudering die samenhangt met slaapgebrek kan de gezondheidsrisico’s van vrouwen vergroten, maar brengt niet per se schade aan het lichaam toe.

Gezondheid

De nachtrust van de deelneemster varieerde van vijf tot negen uur. De meesten sliepen minder uren per nacht, zowel zes maanden na de bevalling als een jaar, meldt Lindanieuws.nl. Volgens Carroll ontdekten ze tijdens het onderzoek dat met elk uur extra slaap de biologische leeftijd van de moeder jonger was. De slaapprofessor zegt dat slaapgezondheid even belangrijk is als voeding en lichaamsbeweging.

Voor het onderzoek werden er 33 moeders in de leeftijd van 23-45 jaar bestudeerd. Omdat het om een kleinschalig onderzoek gaat is verder onderzoek nodig.

Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!

Chantal is hoofdredacteur van BabyBytes.nl

Ze is getrouwd met haar jeugdliefde en moeder van een zoon (2006) en een dochter (2009). Naast haar werkzaamheden voor BabyBytes.nl is ze ook eigenaar van het online platform de Club van ontaarde moeders.

Reageer op dit artikel

reacties (0)
Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50