Het ultieme moedergen

Het ultieme moedergen
  • in Moeder
  • 0
  • 1918
  • 26/07/2016

Het moederschap zorgt voor veel verrassingen. Ik zie aan moeders om me heen dat ze zich onvoorbereid voelen. Dat ze het gevoel hebben dat andere moeders dit veel beter kunnen of zelfs het ‘ultieme moedergen’ lijken te hebben. Zijzelf voelen zich om het hand onzeker of zij dit gen wel bezitten.

Sterker nog: sommige moeders denken dat ze het nooit zullen behappen allemaal. Ik denk dat dit inherent is aan het moederschap. De onzekerheid, het schuldgevoel en de schaamte niet te vergeten. Het zijn een soort partners in crime die je maar niet met rust lijken willen te laten. Heel irritant eigenlijk. Want wat maakt nou een goede moeder? Is dat de moeder die alles tot in de puntjes regelt en verzorgt en nooit iets vergeet of is dat de moeder die vol chaos haar kinderen door het leven leidt en overlaadt met liefde?

Je hoeft niet perfect te zijn
Ik denk dat de waarheid in het midden ligt en er niet zoiets bestaat als het ultieme moedergen. Ik denk dat elke moeder op haar eigen manier maar wat doet en dat dat helemaal prima is. Kan jou het schelen? Je hoeft niet de perfecte moeder te zijn. Ik denk dat jouw kindje(s) als ze naar jou opkijken, de liefste moeder zien die ze zich kunnen wensen. Simpelweg omdat jij hun mama bent. Ook al heb je soms als mama het gevoel dat je het allemaal verprutst, niks is minder waar. Want in de ogen van jouw kind, ben je voor hen de meest fantastische moeder. Heus waar!

Dus stop met je druk te maken of jij dit ultieme moedergen wel of niet bezit en vertrouw erop dat je moederinstinct nooit liegt. Je intuïtie laat je nooit in de steek, het enige is dat je moet leren intunen op deze intuïtie. De ene vrouw is zich hier nu eenmaal meer bewust van dan de andere. Maar dat betekent niet dat jij dit nooit zal aanvoelen!

Voorbereiden op het moederschap?
Hoe kun je je überhaupt volledig voorbereiden op het moederschap? Ik denk dat dit een utopie is. Niemand kan je voorbereiden op wat je allemaal te wachten staan. Tuurlijk kun je boeken lezen, artikelen raadplegen en op social media je hart ophalen aan blogs. Maar feit blijft dat je het zelf moet meemaken om het te begrijpen. Om te bevatten waar ze het in al die boeken en verhalen over hebben. Je belandt ineens, hoppakee, in een wereld die je van tevoren niet had kunnen vermoeden. Een wereld die ineens een stuk kleiner wordt en waaruit je soms echt even wilt ontsnapppen. Prima! Gewoon aan toegeven! Maar wees vooral mild voor jezelf.

Stop met vergelijken met andere moeders die het ogenschijnlijk allemaal perfect voor elkaar hebben. Je weet niet wat zich daar achter de schermen allemaal afspeelt. Welke onzekerheden zij heeft moeten overwinnen of welke relatieproblemen zij al jaren heeft met haar partner. Je kunt niet in iemands hoofd kijken, dus probeer dat ook niet. Kijk naar jezelf en wat je allemaal goed doet en naar hoe gelukkig je kindje is. That’s all that matters, echt!

Mocht je een keer van gedachten willen wisselen over je onzekerheden als moeder, of je nu een of meerdere kindjes hebt en of je nu wel of niet op een roze wolk zit: kijk dan hier en maak vrijblijvend een afspraak.

Lees ook de vorige artikelen van Tilda!

Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!

Tilda is moeder van Livia en Emmi. Ze maakte na de geboorte van haar dochtertje een postnatale depressie door.

Nadat deze was opgeklaard, wilde ze graag moeders helpen, zoals ze zelf ook geholpen is tijdens haar postpartum depressie. Daarom besloot ze haar eigen begeleidingspraktijk voor mama's zonder roze wolk op te richten. Vanuit haar expertise als therapeut en ervaringsdeskundige op het gebied van postnatale depressies, begeleidt ze moeders weer het positieve pad op. 

Ook heeft ze de podcast The Real Deal bedacht en interviewt ze in de BabyBytes-podcaststudio deskundigen die advies geven aan kersverse ouders.

Voor meer informatie, kijk op froufroubegeleiding.nl. De begeleiding wordt vergoed door de zorgverzekering.

Reageer op dit artikel

reacties (0)




Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50