Het schuldgevoel als je je baby per ongeluk laat vallen...

Het schuldgevoel als je je baby per ongeluk laat vallen...
  • in Moeder
  • 0
  • 18016
  • 24/11/2021

Toen mijn oudste pas geboren was, werd ik overspoeld met een verantwoordelijkheidsgevoel zoals ik dat nooit eerder had ervaren. Ik (IK!) moest dit kleine mensje in leven houden. Ik besloot me al snel in te schrijven voor een EHBO-cursus. Een ongeluk zit immers in een klein hoekje...

Dat bleek maar weer toen ik het verhaal van moeder Liz Mannegren las. Twee jaar geleden liet zij haar baby zoontje per ongeluk vallen. Het kereltje liep tot haar grote schrik een schedelbreuk op. Gelukkig is met haar zoontje alles al snel goed gekomen, maar Liz heeft nog steeds last van een immens schuldgevoel. 

Klein hoekje

"Het begon als een dag als alle anderen. We ontbeten lekker relaxt op de bank toen ik van de woonkamer naar de keuken wilde lopen. Ik tilde hem op zoals ik al duizenden keren had gedaan, en toen gebeurde het. In een fractie van een seconde veranderde een normale dag in een absolute nachtmerrie. Mijn zoon viel achterover van mijn armen op de vloer. We vertrokken zo snel mogelijk naar de eerste hulp, waar een schedelbreuk werd vastgesteld."

Schuldgevoel

"De verpleegkundige op de eerste hulp probeerde vooral mij te troosten. Ze zag onder welk schuldgevoel ik gebukt ging en vertelde dat zij haar kindje ook wel eens had laten vallen, op de vloer van een parkeergarage. Het feit dat haar hetzelfde was overkomen, hielp me niet om mijn eigen fout te vergeven. Ik was zó kwaad op mezelf. Hoe had ik dit kunnen laten gebeuren? Waarom had ik niet beter opgelet? Ik voelde me een slechte moeder."

Maar uiteindelijk, als alle paniek is een beetje is verdwenen, beseft ook Liz dat ongelukjes - helaas - nu eenmaal kunnen gebeuren. "Er zullen dagen zijn waarop niet alles perfect zal verlopen, dagen waarop dingen nu eenmaal niet gaan zoals we willen. We kunnen onze kinderen niet tegen alles beschermen. Ik zie mezelf als de moeder die haar zoon heeft laten vallen, hij ziet mij gewoon als 'mama' die van hem houdt en hem knuffelt als hij verdrietig is." vertelt ze. 

Aan alle andere moeders die zich schuldig voelen, heeft Liz een boodschap: "Al die mama's die vandaag een rotdag hebben omdat ze zich schuldig voelen: besef dat je meer bent dan alleen vandaag."

En zo is het. 

Herkennen jullie het schuldgevoel als er per ongeluk iets mis gaat met je kindje?

Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!

Reageer op dit artikel

reacties (0)
Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50