Het kán, en is nuttig: buikspieren trainen tijdens de zwangerschap

Het kán, en is nuttig: buikspieren trainen tijdens de zwangerschap

Dat je tijdens je zwangerschap prima fit kan blijven, daar hebben we het al eens eerder over gehad. Dat dit veel voordelen heeft voor zowel moeder als kind, weten we inmiddels ook. Maar wist je ook dat je je buikspieren kunt trainen tijdens de zwangerschap? En dat ook dit voordelen heeft?

Vaak zijn vrouwen onzeker over het trainen van de rechte buikspieren tijdens de zwangerschap. Het wordt inderdaad afgeraden omdat het kan leiden tot diastase, ofwel tot open buikspieren. Door de groei van je baarmoeder gaan je rechte buikspieren wijken, ook wel diastase van de rechte buikspieren genoemd. Er komt dan ruimte tussen de linker- en de rechterhelft van je rechte buikspieren. Wanneer je de rechte buikspieren tijdens je zwangerschap traint zal er een ruimte tussen blijven bestaan. Je krijgt je buik na de zwangerschap dan niet meer strak en dat wil je natuurlijk liever niet. Maar een buikje is niet het enige probleem. Diastase leidt ook tot houding-, en stabiliteitsproblemen, en rugklachten.

Wat mag je wel trainen?

Naast natuurlijk je billen, benen en armen, mag je ook je schuine buikspieren en rugspieren wel trainen tot het einde van je zwangerschap. Sterker nog, dat levert zelfs heel veel voordelen op! 

Wat levert het op om je schuine buikspieren en rugspieren te trainen? 

- Je ondersteunen je bekken en groeiende buik.
- Het voorkomt onder(rug) klachten.
- Je hebt meer kracht om te persen tijdens de bevalling.
- Je houding blijft goed.
- Je bent eerder weer fit en in shape

Een paar oefeningen om je op weg te helpen. Let op maak de oefeningen klein (dus kleine korte bewegingen) en richt je op stabiliseren, dus het zo stil mogelijk houden van je lichaam. 

Taille crunch

Ga op je zij liggen en laat je hoofd op je onderste arm rusten. Reik met je bovenste hand naar je voet en lift je voeten tegelijkertijd op waardoor je een zijwaartse knik maakt. De beweging is klein en gecontroleerd. Blijf goed op je zij liggen, kantel niet naar achteren. Doe de oefening aan beide kanten. 

Been heffen gebogen

Ga op handen en knieën zitten en lift 1 been op. Duw je voet naar het plafond, je been is in een hoek van 90 graden. Beweeg alsof er iets op je voet ligt wat er niet af mag vallen. Doe de oefening met beide benen evenveel herhalingen. 

Kat

Start in downward facing dog, een yogahouding. Laat beide knieën tegelijkertijd naar de grond zakken en duw je zelf terug naar de startpositie. Deze oefening is ook heerlijk om je rug te stretchen. 

Vind je het lastig om zelf een inschatting te maken van wat je wel en niet kan tijdens de zwangerschap? Schrijf je dan in voor zwangerschapsyoga of zwangerschapsgym. Het is niet alleen een leuke manier om fit te blijven, het is ook een manier om in contact te komen met andere zwangeren uit de buurt. Gezellig! 

Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!

Ik ben Joke en ik ben newborn- en gezinsfotograaf bij Precious People Media. Ik vind het belangrijk dat een fotoshoot bij mij niet alleen hele mooi foto’s oplevert, maar ook een bijzonder fijne ervaring is. Het helpt daarbij enorm dat ik zelf moeder ben van drie kleine kinderen (4,2 en bijna 1). 

Reageer op dit artikel

reacties (0)
Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50