Wat is het lastig om anno 2017 een goede moeder te zijn!

Wat is het lastig om anno 2017 een goede moeder te zijn!

Toen een goede vriendin me er laatst op wees dat ik mijn kind al ruim twee jaar vitamine D-druppels vol gevaarlijke E-nummers aan het geven was, was ik toch een beetje beteuterd. Stond ik dan, met mijn goeie gedrag. Was ik, zonder dat ik het wist, nog net geen nucleair afval bij mijn kind naar binnen aan het lepelen. Moeder Bunmi Laditan had een soortgelijke ervaring gehad en besloot hier op Facebook even over te ventileren.

“Wat is het waardeloos om een moderne ouder te zijn! Ik zou er mijn linker knieschijf voor over hebben om een moeder in de jaren ‘70 en ‘80 te zijn geweest. Toen verdiende je een ‘moeder van het jaar’-award als je alleen al het raampje naar beneden draaide als je in de auto een sigaret opstak.

Vitamine-shoppen

Weet je wat ik vanmorgen heb gedaan? Ik heb 45 minuten lang aan vitamine-shoppen gedaan. VITAMINES! Die kocht ik voorheen altijd in dezelfde winkel als waar er ook wijnkoelers en verlengsnoeren verkocht worden, maar ik hoorde laatst pas dat de Disney Pixar Cars gummy-vitamines ADHD en lepra kunnen veroorzaken. En nee, dat wil ik natuurlijk niet.

Iemand vertelde me dat ik mijn kinderen visoliepillen moet voeren. Weet je wel dat die krengen $60,- per potje kosten? Het enige vergelijkbare met visoliepillen dat ik als kind kreeg, waren de goedkope vissticks uit het vriesvak, die mijn moeder wel eens kocht toen ik jong was. En nu sta ik dus op het punt een bestelling vitamines ter waarde van de gas-en-licht-rekening af te rekenen. In 2017 houd je blijkbaar niet van je kinderen, als je niet paranoïde bent over hun gezondheid.”

Margarita mix

En Bunmi gaat nog even door: “Het irriteert me mateloos dat ik er raar op aangekeken wordt als ik mijn zoontje in het park een pakje sinaasappelsap geef. Het is sap, mensen! Geen Red Bull en ook geen Margarita-mix!”

Ze sluit haar betoog schitterend af: “Als jullie me zoeken: ik zit achter mijn pc hartstochtelijk te huilen, terwijl ik op zoek ga naar een ftalaat-vrij bubbelbad. En ik weet niet eens wat ftalaat is.”

Hoewel ik dus met heel veel liefde op zoek ben naar E-nummervrije vitamine D-druppels, begin ik me inderdaad wel af te vragen of we allemaal niet een beetje aan het doorslaan zijn. Bedankt Bunmi, voor je prachtige stuk, om ons allemaal weer even met beide voeten aan de grond te krijgen!

Lees hier zelf het verhaal van Bunmi en like haar Facebook-pagina. Écht een aanrader, want ze is hilarisch! 

Betty (31) is voormalig hoofdredacteur van BabyBytes. 

Ze woont in Amsterdam, is getrouwd en moeder van een zoon (september 2014) en een dochter (mei 2016). 

Reageer op dit artikel

reacties (10) Stuur een bedankje


 • gewoonmoeders

  tegenwoordig kun je helemaal niks meer goed doen.. op alles wat je doet en eet valt wel iets negatiefs te zeggen. dus bekijk het lekker positief. doe je best als moeder/ouder voor je kinderen. en doe die dingen die voor jou goed voelen en wat een ander doet moeten ze lekker zelf weten toch?!

 • W-piek

  Hoe meer ik op de voeding let hoe slechter ik tegen kritiek kan. Ik heb margarine altijd raar spul gevonden, maar die toegevoegde vitamines waren zo belangrijk volgens mn moeder... Dus ik kocht dat spul, blijkt het dus wel rotzooi te zijn!! Roomboter is gewoon duidelijk, het heeft 1 ingredient (melk) en het is vet. Het hoeft niet echt te worden bewerkt, scheid zichzelf in de melk :). Eenvoud is mijn vriend ;) dus als ik wat simpel overkom...haha dan dat is dat de verklaring

 • mama van A-M-Z-R

  Het is goed om je er van bewust te zijn wat voor troep er allemaal in ons eten/vitaminen/medicatie zit.

  En proberen om daar een weg in te vinden.

  Maar huilend achter de computer? Dan heb je echt een probleem :p

  Ik doe gewoon waarvan ik geloof dat het de beste optie is en wat haalbaar is. Wat de rest daarvan vind zou niet belangrijk moeten zijn.

  Maar is wel vervelend. Ik krijg ook constant van mn schoonmoeder/vader/zusjes te horen dat ik mn kinderen absoluut vitamines moet geven, geen cake en chips mogen eten enz...

  Begint wel irritant te worden ondertussen. Ieder zn eigen leven met eigen beslissingen.

  Ik vind het een beetje overdreven allemaal. Dat neurotische gestreven naar perfectie

 • nog-even!

  De onzekerheid en de wens het perfect te doen, zijn de grootste obstakels om een een goede moeder te zijn

 • Blijkbaar vind ze het zelf ook ergens wel, anders koopt ze die 'gezonde vitaminepillen' niet en flataat vrije zooi.

  Beetje een zeikblog van deze mevrouw hoor, natuurlijk bestaat de perfecte moeder niet en ik geloof oprecht dat iedere moeder het beste met zijn kroost voor heeft. Multi multi gezond of ergens in het midden. Men voelt zich tegenwoordig zo snel aangevallen. Zo jammer. En dan gelijk lopen blazen.. Doe maar gewoon niet lekker laten leven elkaar! En advies geven aan een goede vriendin, nou doe dat ook maar niet straks vat je vriendin dat niet zo goed op zoals in deze, haha.

 • rlyblue

  Hier vitamine D met E-nummers en suiker. Vitamine K idem voor mijn pasgeboren dochter. Enig idee hoeveel suiker er in moedermelk zit? En E-nummers zijn goedgekeurde hulpstoffen. Een groot deel hiervan komt ook gewoon voor in ons 'natuurlijke' eten, maar als E-nummer zijn ze toevallig in het lab gemaakt. Enig idee hoeveel problemen vitamine D kan veroorzaken? En met een kind met Indonesische genen en een getinte huidskleur is het des te belangrijker vitamine D te slikken want hoe donkerder je huidskleur, hoe minder goed je het aangemaakt krijgt. Bovendien kan ik me, als jaren '80-'90 kind, nog goed herinneren dat wij ook regelmatig vitaminetabletjes kregen, bij de vla, in de maanden dat de 'r' in de maand zit. Al die praatjes over suiker en E-nummers gaan bij mij dus echt het ene oor in en het andere oor weer uit.

 • Ik doe er inderdaad niet aan mee. Vitamine d ben ik 4 weken na de geboorte al mee gestopt. Overal waar het gevraagd werd... Ja hoor krijgt ze nog... Het is niet bij te houden. Ik probeer gewoon te denken..hoe ben ik groot geworden. Het enige dat ik kreeg waren fluoridectabletjes. En die mogen ook niet meer. Ik geef niets meer... Alleen als ze ziek zijn.

 • Icebunny1978

  Ik doe er inderdaad niet aan mee. Vitamine d ben ik 4 weken na de geboorte al mee gestopt. Overal waar het gevraagd werd... Ja hoor krijgt ze nog... Het is niet bij te houden. Ik probeer gewoon te denken..hoe ben ik groot geworden. Het enige dat ik kreeg waren fluoridectabletjes. En die mogen ook niet meer. Ik geef niets meer... Alleen als ze ziek zijn.

 • Soccer-Mom

  Een goede moeder wordt niet gedefinieerd door de voeding die je in je kind stopt.

 • mamaatjexx

  Het is idd aan het doorslaan, wat voor troep ze in ons eten en medicijnen en eigenlijk in alles stoppen

Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50

7 leden zijn nu online
Aanmelden