Help! Mijn kind heeft luizen: wat moet ik doen?

Help! Mijn kind heeft luizen: wat moet ik doen?

Luizen: een hardnekkig en vooral jeukend probleem. Wat nou als je kind ze heeft en zijn hele hoofdhuidje openkrabt? De BabyBytes-redactie herkent dit als geen ander en heeft voor speciaal voor jou de beste tips en hulpmiddelen op een rijtje gezet! 

Ik weet het nog als de dag van gister. Na een gezellige familievakantie in het zonnige Italië kwam ik thuis met ontzettende jeuk aan mijn hoofd. Ik bleef maar krabben en nadat mijn moeder eens goed had gekeken in mijn haar, zag ze het: minstens 20 luizen en een schokkende hoeveelheid neten. Ik schrok me rot en mijn moeder ging gelijk in mama-beer-modus om ze eruit te halen. We hebben het probleem op kunnen lossen, maar eigenlijk waren we al te laat, want een groot gedeelte was zelfs al dood. Daarom is het verstandig om de luizen voor te zijn! 

Klachten 

Een van de meest voorkomende en bekende klachten is de onuitstaanbare jeuk. Dit komt doordat de luizen bloed uit je hoofdhuid zuigen en dit kan voor kleine wondjes zorgen. Het is naast de jeuk niet schadelijk voor de gezondheid, maar het liefst ben je natuurlijk van de jeuk af. Er kan ook een secundaire infectie voorkomen, maar dit is zeldzaam. Daarnaast kan de lymfeklier licht opzwellen. 

Voorbereiding 

Voorbereiding is het halve werk. Dit gezegde klopt in veel gevallen en zeker ook bij luizen! Er wordt namelijk vaak vanuit gegaan dat luizen van vieze, vette haren houden. Dit is een fabel, want luizen houden vaak van schone, frisse haren. Het is daarom belangrijk dat je het haar van je kind niet te vaak wast en het regelmatig checkt. 

Overspringen 

Een andere misvatting over luizen is dat ze kunnen overspringen. Dit kunnen ze niet, maar laat iemand met luizen niet te dicht bij je kindje zitten, want ze kunnen wel overlopen van hoofd tot hoofd. Hetzelfde geldt voor jassen, beddengoed en kleren. Als ze eenmaal in je spullen zitten, is het belangrijk dat je deze wast op minimaal 60 graden. Zo 'kook' je ze er in feite uit. Vergeet de favoriete knuffel niet! 

Kammen, kammen, kammen! 

Het is ontzettend belangrijk dat je bij het hebben van luizen twee weken lang, elke dag met een speciale luizenkam het haar goed borstelt. Deze speciale luizenkammen kun je vinden in drogisterijen en online winkels vanaf € 5,00. Gebruik normale shampoo en crèmespoeling en ga als volgt te werk: 

 • Was het haar van je kind eerst met een gewone shampoo. 
 • Breng daarna een ruime hoeveelheid crèmespoeling aan in het haar. 
 • Spoel de crèmespoeling niet uit, maar kam de haren goed door, gebruik hiervoor een grove kam. Glijdt de kam gemakkelijk door de haren, ga dan verder met kammen met een luizenkam. 
 • Zet de tanden van de kam steeds op de hoofdhuid, bij de haarwortels, en trek hem vervolgens met een lange haal helemaal door het haar. Je kunt dit het beste doen boven een licht oppervlak, bijvoorbeeld een stuk wit papier. Op die manier kun je luizen beter zien. 
 • Kijk na elke haal met de kam of er luizen in zitten. Kam op deze manier het hele haar door. 
 • Hierna kan de crèmespoeling uit het haar worden gewassen en moet het natte haar nog eens op dezelfde manier worden doorgekamd.' 

Middeltjes 

Wil je een middeltje gebruiken maar weet je niet waar je moet beginnen? Vraag je huisarts om advies! Deze heeft hier veel verstand van en helpt je graag! 

Wat is jouw ervaring met luizen? 

Lees ook

Informatie: hoofdluis en neten
Forum: luizen

Bron: RIVM.nl

Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!

Reageer op dit artikel

reacties (1) Stuur een bedankje


 • Jvb

  Dat wassen van beddengoed, knuffels en jassen hoeft helemaal niet, dat is al een jaar of 10 bekend.

  https://www.rivm.nl/nieuws/voortaan-alleen-nog-maar-kammen-bij-hoofdluis

Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50